ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować grecką moussakę. Jest to rodzaj zapiekanki, której podstawowym elementem jest bakłażan i mięso mielone - najczęściej baranina, lecz równie często przygotowuje się ją z mięsa wołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty. Moussaka pochodzi(...)najprawdopodobniej z terenów obecnej Turcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca
Codzienne Gotowanieomawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej - chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie. Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu(...)północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane i wysuszone mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do wody i zagotować. Puryści uważają, że prawdziwe chili składa się jedynie z mięsa i papryczek, bez dodatków jakichkolwiek
Codzienne Gotowanieniecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się na chwilę do świata wiedźmińskiej kuchni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min) Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko(...)garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA I GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min) Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu i goździkami) przelewamy do garnka z usmażonymi warzywami i wstawiamy
Nerds Kitchenpiersi, postanowiłem wykombinować coś swojego, łącząc to wszystko czego się wczoraj naoglądałem. Trochę w moim wykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso. Do przygotowania całego dania dla 3 osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół(...)temperatura 150-120 stopni, przy funkcji termoobiegu. Możecie ziemniaki wsadzić do zimnego pieca. Czas na kaczkę, skórkę trzeba delikatnie ponacinać, nie róbcie tego zbyt mocno żeby nie naruszyć mięsa. Teraz oprószamy ją solą i pieprzem ale tylko skórkę. Tak przygotowane mięso kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, włączamy gaz, zaczynamy od małego płomienia, zwiększamy go stopniowo. Opiekamy
Kuba GotujeMięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień. Ciemne mięso(...)skrócicie czas marynowania do 2-3 godzin, smaki i aromaty obejmą tak naprawdę tylko i wyłącznie skórkę. To zdecydowanie za krótko – marynata przez ten czas nie spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego. W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili
Karo in the Kitchenktórych jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla trzody chlewnej. Powolna i długa obróbka cieplna była idealnym sposobem na nadanie miękkości i smaku tańszym i gorszym kawałkom mięsa- tym tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą(...)karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży kawałek- można go podzielić na dwie mniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka
Karo in the Kitchenstołach zarządców ziemskich i w chatkach niewolników. Dzisiaj to flagowa potrawa mieszkańców północnoamerykańskiej Luizjany, jednocząca ze sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą(...)Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy, a już tym bardziej nie łączy ze sobą różnych rodzajów mięsa – to jest jedyne gumbo, które w składzie zawiera zarówno skorupiaki
Karo in the Kitchenmają możliwości wędzenia. Przygotowana w ten sposób szynka smakuje i wygląda zupełnie jak wędzona. Brak jej tylko zapachu dymu. Wszystko to można osiągnąć dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Mięso jest różowe, soczyste i delikatne. Doskonale się kroi. Bez trudu można ją pokroić na cienkie plasterki przy użyciu zwykłego noża z ząbkami. Szynka musi być jednak wcześniej zapeklowana, a następnie(...)dokładnie obsmażona ze wszystkich stron. Użyłam do obsmażania sklarowanego masła, które bez problemu można już kupić w sklepie, a dzięki któremu mięso jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Odkryłam tę metodę dzięki książce „Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” Dr Oetkera całkiem niedawno. Z początku podeszłam do niej dość sceptycznie zwłaszcza jak przeczytałam, że pieczenie mięsa może trwać od 30 minut
Wiem co jemKolejne spotkanie przy grillu razem z Dobrą Kiełbasą , która promuje nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już(...)Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje
Marder&Marder Manufacturezachodu. Na początek zrobiłam tylko pół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi przyprawami i innym mięsem. A tymczasem serdecznie polecam schab! 0,5kg ładnego kawałka schabu bez kości (nie może być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku(...)łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka białego pieprzu 1 łyżka pieprzu czarnego 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżeczka tymianku Pierwszego dnia mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy na talerzu (unikamy metalowych naczyń) i zasypujemy je szklanką cukru pudru dokładnie, grubo z każdej strony. Tak pozostawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyaśliwkową można zamienić na żurawinową, morelową lub wiśniową. Co tylko sobie wymyślicie, zawsze robi się go podobnie i za każdym razem smakuje obłędnie! Możecie wykorzystać do jego zrobienia mięso oraz warzywa z rosołu - jeśli ich nie macie, należy najpierw ... ugotować wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak(...)łyżki gałki muszkatołowej pieprz czarny sól 4-5 łyżek bułki tartej Konfitura: 240 gramów konfitury śliwkowej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Wykorzystujemy mięso pozostałe z rosołu lub gotujemy wywar mięsno - warzywny (rosół). Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia. Wątróbkę drobiową myjemy, oczyszczamy z błon. Obtaczamy w mące i smażymy
Garniec Magaliecebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu istnieje jedna fundamentalna zasada: musi być tyle mięsa co kapusty. to podstawa dobrego bigosu. Kwestia proporcji kapusty kiszonej do białej jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie(...)kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która powinna stanowić ok połowy mięs w bigosie. Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze nadaje się do tego np łopatka bądź karkówka. Mięso i kiełbasa: Przygotowanie bigosu zaczynamy od kiełbasy i mięsa: myjemy
Kulinarna Patilogiakontynuujemy wątek rozpoczęty swego czasu wpisem pt. nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu . Dzisiaj prezentujemy kolejną propozycję jak smacznie i efektywnie wykorzystać nie tylko już nawet mięso, ale i warzywa pozostałe nam z rosołu. W tym przypadku mamy na myśli przede wszystkim rosół z kury , ale inne jego rodzaje nie są definitywnie wykluczone. Kolejną zaletą tego przepisu(...)pozwala nam bowiem zapomnieć skąd pochodzą składniki. Zresztą tak jak krokiety podaje się zwyczajowo i niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego
Kulinarna Pokusainnych dań, w tym mięsnych. I właśnie w tej drugiej formule proponujemy ją poniżej. Inną ciekawą rzeczą o jakiej „przypomina” nam ten przepis jest tzw. trybowanie, czyli usuwanie z mięsa kości i stawów. Można je wykonać zarówno na mięsie surowym jak i już ugotowanym, ja zwykle stosuję jednak pierwszą metodę. W jednym i drugim przypadku skutkuje to dodaniem potrawie nuty(...)niewątpliwego wyrafinowania i jest to jeden z głównych celów tej procedury. Wytrybowane mięso to także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy
Kulinarna Pokusaprzynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe, musiałam trochę zmienić wielkanocne menu(...)wyszedł super, a to najważniejsze. I pomimo iż wolimy pasztety grubomielone, to ten swym smakiem zauroczył nas wszystkich. I na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Ja swoje mięso piekłam (jakoś tak wolę smak pieczonego mięsa), ale można również dać gotowane. Ja do swojego pasztetu przygotowywałam się już jakieś dwa tygodnie wcześniej, tzn. przygotowywałam na obiad większe ilości mięsa
Smaczne Zdrowe