mięso - 63110 przepisów (strona:73/4208)

Pasztet mięsny 129

mięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet z większej ilości mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku(...)angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe 181

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego (bez kości) 1 kg ziemniaków 300 g pieczarek 1 puszka 400 g kukurydzy 200 g cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne(...)papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 małe listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 1 litra wody Link do filmu z przygotowania : Gulasz z ziemniakami  https://www.youtube.com/watch?v=mWlmQrCtKTw Przygotowanie : Najpierw przygotuję składniki na gulasz : Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę . Obrane

Uwaga Babcia Gotuje
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 358

Ciężko jest się najeść rosołem. Ale nie tą, słoneczną i kremową zupą z dodatkiem mięsa kurczaka. Delikatna, lekka ale jednocześnie bogata w smaku. To świetna propozycja na jesień i zimę, gdy rosół już się znudzi a my mamy ochotę na coś bardziej treściwego. Mięso kurczaka oczyszczamy z kawałków kości, tłuszczyków i błonek. Z podudzi zdejmujemy całą skórkę i wyrzucamy(...)będziemy jej gotować. Zostawiamy samo mięso i kości. Do mięsa dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy je w garnku 2 litrami zimnej wody i stawiamy na małym ogniu, pod przykryciem. Gotujemy powoli, do miękkości mięsa. W międzyczasie warto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny.   Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą

Karo in the Kitchen
Pieczeń wołowa z multicookera 144

mojej kuchni.  Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe, bo tylko takie miałam w  domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino(...)wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-).   Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie trwa – szaszłyki po ormiańsku 255

targowiskach - czereśnie, wiśnie, czernice - pachnące słońcem pomidory i cukinie. Jak dla mnie raj :-).  Przepis na te szaszłyki dostałam od przyjaciółki której rodzina dostała go od rodowitych Ormian - mięso jest bardzo kruche jednak trzeba uważać aby po prostu się nie rozpuściło - sekret tkwi w kiwi.  W tym  przepisie trzeba dokładnie trzymać się proporcji i czasu. Jednak proszę się(...)uprzedzać do kiwi - jego smaku w ogóle nie czuć ono ma tylko skruszyć mięso SZASZŁYKI PO ORMIAŃSKU Składniki: 1 kg mięsa - u mnie karkówka (jak ktoś woli można użyć chudszego jednak uważam, że karkówka jest na grilla najlepsza - chodź Ormianie zapewne woleli by jagnięcinę lub baraninę, jednak przerobiliśmy przepis na Polskie realia) kilka łyżek majonezu 2 cebule 1 średnie kiwi

sierotka maRysia w kuchni
Akademia CookUp - Wieprzowina 208

piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte i aby soki z pieczenia nam nie uciekały! I z pewnością warto porad Łukasza słuchać i je stosować, bo upieczona szynka była cudownie soczysta(...)koniec! Domowa wędlinka! Schab był przygotowany wcześniej - zamoczony przez trzy dni w solance - a my zadbaliśmy o jego smak! Każdy wybrał przyprawy na jakie miał ochotę, a potem mięso nimi nacieraliśmy. Mięso na koniec trafiało do specjalnej siatki do mięs! Po przyjeździe do domu powiesiliśmy nasze schaby w przewiewnym i chłodnym miejscu - wiszą już tak półtora tygodnia i wiemy

Plate of Joy
Moussaka 124

ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować grecką moussakę. Jest to rodzaj zapiekanki, której podstawowym elementem jest bakłażan i mięso mielone - najczęściej baranina, lecz równie często przygotowuje się ją z mięsa wołowego. I właśnie taką wersję wybrałam, głównie dlatego, ze K. nie przepada za mięsem z owieczki, poza tym jest ono nieco droższe od wołowego, także wybór był prosty.  Moussaka pochodzi(...)najprawdopodobniej z terenów obecnej Turcji, ale znana jest także w krajach arabskich i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Wersja grecka składa się z ułożonych warstwowo pieczonych bakłażanów, mięsa mielonego (przesmażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami, ziołami i przyprawami) oraz sosu beszamelowego. Ja postanowilam dodać do niej jeszcze warstwę ziemniaków, które utowrzyły jej bazę, a dzięki temu zapiekanka jest pożywna i sycąca

Codzienne Gotowanie
Chili Con Carne 119

omawiający jedno z bardziej znanych dań kuchni amerykańskiej - chili con carne. Jest to wspaniałe, sycące, aromatyczne i pikantne danie. Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu(...)północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki z suszonej wołowiny, słoniny, suszonych papryczek chili i soli. Tak przygotowane i wysuszone mięso, bardzo dobrze znosiło długie podróże. W celu przygotowania strawy wystarczyło wrzucić je do wody i zagotować. Puryści uważają, że prawdziwe chili składa się jedynie z mięsa i papryczek, bez dodatków jakichkolwiek

Codzienne Gotowanie
WOŁOWINA W CYNAMONIE I GOŹDZIKACH KEIRY METZ – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON 226

niecodzienna rzecz, która pozwoli Wam przenieść się na chwilę do świata wiedźmińskiej kuchni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE (5 min) Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3cm kawałki i wrzucamy do miski. Zalewamy je czerwonym winem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 goździki oraz 1 laskę cynamonu. Tylko(...)garnka, a na patelnię dodajemy jeszcze ok. pół łyżki tłuszczu i pokrojoną w dużą kostkę marchewkę. Obsmażamy ok. 4 min i również przerzucamy marchewkę do garnka. 3. OBSMAŻANIE MIĘSA I GOTOWANIE MARYNATY (8-10 min) Mięso odcedzamy z marynaty, którą z kolei w całości (wraz z laską cynamonu i goździkami) przelewamy do garnka z usmażonymi warzywami i wstawiamy

Nerds Kitchen
Pierś z kaczki w rozmarynie i czosnku z młodymi ziemniaczkami, zapiekanymi w bazylii. 118

piersi, postanowiłem wykombinować coś swojego, łącząc to wszystko czego się wczoraj naoglądałem. Trochę w moim wykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso.  Do przygotowania całego dania dla 3 osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół(...)temperatura 150-120 stopni, przy funkcji termoobiegu. Możecie ziemniaki wsadzić do zimnego pieca.  Czas na kaczkę, skórkę trzeba delikatnie ponacinać, nie róbcie tego zbyt mocno żeby nie naruszyć mięsa. Teraz oprószamy ją solą i pieprzem ale tylko skórkę.  Tak przygotowane mięso kładziemy na zimnej patelni, skórą do dołu, włączamy gaz, zaczynamy od małego płomienia, zwiększamy go stopniowo. Opiekamy

Kuba Gotuje
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 206

Mięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień. Ciemne mięso(...)skrócicie czas marynowania do 2-3 godzin, smaki i aromaty obejmą tak naprawdę tylko i wyłącznie skórkę. To zdecydowanie za krótko – marynata przez ten czas nie spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili

Karo in the Kitchen
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 221

których jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla trzody chlewnej. Powolna i długa obróbka cieplna była idealnym sposobem na nadanie miękkości i smaku tańszym i gorszym kawałkom mięsa- tym tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą(...)karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji.   Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy bardzo duży kawałek- można go podzielić na dwie mniejsze porcje. Szykujemy naczynie do pieczenia z pokrywką- żaroodporne szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka

Karo in the Kitchen
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 427

stołach zarządców ziemskich i w chatkach niewolników. Dzisiaj to flagowa potrawa mieszkańców północnoamerykańskiej Luizjany, jednocząca ze sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą(...)Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy, a już tym bardziej nie łączy ze sobą różnych rodzajów mięsa – to jest jedyne gumbo, które w składzie zawiera zarówno skorupiaki

Karo in the Kitchen
Pieczona szynka świąteczna 147

mają możliwości wędzenia. Przygotowana w ten sposób szynka smakuje i wygląda zupełnie jak  wędzona. Brak jej tylko zapachu dymu. Wszystko to można osiągnąć dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Mięso jest różowe, soczyste i delikatne. Doskonale się kroi. Bez trudu można ją pokroić na cienkie plasterki przy użyciu zwykłego noża z  ząbkami. Szynka musi być jednak wcześniej zapeklowana, a następnie(...)dokładnie obsmażona ze wszystkich stron. Użyłam do obsmażania sklarowanego masła, które bez problemu można już kupić w sklepie, a dzięki któremu mięso jest delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Odkryłam tę metodę dzięki książce „Delikatne pieczenie metodą 80 stopni” Dr Oetkera całkiem niedawno. Z początku podeszłam do niej dość sceptycznie zwłaszcza jak przeczytałam, że pieczenie mięsa może trwać od 30 minut

Wiem co jem
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 151

Kolejne spotkanie przy grillu razem z Dobrą Kiełbasą , która promuje nasz cykl. Przypomnę pokrótce czym Dobra Kiełbasa jest. Otóż to miejsce, które znać trzeba, jeśli jesteś smakoszem mięsa. Znajdziecie tam mnóstwo porad i artykułów o mięsie, wędlinach, kiełbasach... Ale również przepisy na domowy wyrób mięsiwa i sklep, w którym kupicie wszystko, czego wam potrzeba. Ale o tym wiecie doskonale, już(...)Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy wytrawną karkówkę. Wytrawną, bo przez kilka dni marynowaną w czerwonym winie z dodatkiem rozmarynu. A do tego, jak zawsze, kilka innych potraw, bo przecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania