mięso - 63110 przepisów (strona:67/4208)

SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 178

także podać w galarecie jako przystawkę.  I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie(...)stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół... P.S. Bez galarety również świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z mięsem + filmik 175

Zapraszam dziś na klasyczny przepis na przepyszne pierogi z mięsem . Wstawiam przepis dlatego, że tego rodzaju pierogi przyrządzam trochę inaczej. Nie korzystam z mięsa z rosołu czy innego wygotowanego tylko przygotowuję sobie ekstra mięso, które wrzucam na wrzątek , tak by wszystkie smaki zostały w środku, nie wygotowane mięso rosołowe, które wszystkie swoje dobra oddaje do wywaru, tylko by to dobro(...)taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kawałek boczku oliwa Wykonanie: 1. Zaczynamy

Kawa z mlekiem
Schab w sosie cebulowo pieczarkowym 164

Schab jest niezwykle kruchy. W daniu zdecydowanym smakiem jest aromat cebuli, pieczarek i śmietanki. Całość stworzyło smaczny obiad. Idealny – ponieważ w jednym daniu mamy mięso i sos.  600 g schabu wieprzowego Sól Pieprz Przyprawa do mięsa Musztarda sarepska (do smarowania) 1 duża cebula ½ pora (biała część) 250 g pieczarek 4 szklanki wody 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego(...)łyżki śmietany 18% (gęstej) 2 łyżki mąki ryżowej Czosnek granulowany Natka pietruszki (świeża i suszona) Schab kroimy na 2 cm plastry. Każdy rozbijamy tłuczkiem i kroimy na pół. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Każdy kawałek schabu dodatkowo smarujemy delikatnie musztardą sarepską. Cebulę kroimy w piórka, por w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Mięso obsmażamy

VioletoweKucharzenie
Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami 123

Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Zdrowe danie z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie i cenią nieskomplikowane jego przygotowanie. Uwielbiam posiłki jednogarnkowe, w których przygotowanie nie muszę wkładać dużego wysiłku. Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami jest tak proste do zrobienia, że każdy(...)trawienie i pracę jelit. Kasza razem z warzywami to spora dawka zdrowego błonnika, witamin i minerałów. Do tej potrawy wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale może też być dowolne niezbyt tłuste mięso wieprzowe lub nawet drobiowe. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami: 1 kg łopatki wieprzowej 1 1/2 szklanki kaszy pęczak

Kuchcik gotuje
Polędwica nadziewana kabanosami 139

Dzisiejszy obiad miałam przyjemność przygotować na patelni firmy Happycall. Jest to pierwsza na świecie patelnia dwustronna . Możecie na niej smażyć z dwóch stron, bez konieczności przewracania mięsa albo innych składników. Potrawy dopiekają się równomiernie bez mieszania.  Na początku nie chciałam uwierzyć że tak można smażyć z dwóch stron. A tu proszę mięso jest soczyste, dosmażone bez zbędnego obracania(...)problem z wietrzeniem pomieszczenia podczas smażenia. Sama nie lubię jak zapachy z kuchni przenikają do innych pomieszczeń.  Tutaj tego unikniemy. Ta patelnia na tle innych jest naprawdę rewelacyjna. Mięso nie trzeba przekładać co chwile jak na innych patelniach, wystarczy obrócić patelnie a nie mięso. Pod przykryciem ono całe dojdzie. Nie musimy  obawiać się. że wycieknie nam tłuszcz

wesoła kuchnia
Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu 169

Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu to bardzo prosty przepis, idealny dla osób zabieganych i tych gotujących na dwa dni. Doskonały także dla tych, którym nie smakuje gotowane mięso z rosołu czy tych, którzy nie lubią marnować resztek. U mnie zazwyczaj mięso z rosołu jest zjadane, bo każdy je lubi. Kotleciki natomiast są pomysłem dla tych, którzy nie wiedzą(...)kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny czy mięsa indyka. Zobacz też: Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Kotleciki ryżowe z soczewicą Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu

Kuchnia Bazylii
Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami 79

Soczyste udo z indyka bez kości wolno gotowane metodą Sous Vide* następnie pieczone. Podczas pieczenia polewane powstającym sosem, mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, przyprawione m.in.: kminkiem, kolendrą, goździkami, papryką, czosnkiem i imbirem, zdecydowanie moje klimaty, pięknie pachnie, apetycznie wygląda. Mięso z indyka podane z pieczonymi burakami pokrojonymi w kostkę oraz ugotowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami. Taki domowy, mięsny, dość syty(...)burakami. Doprawiam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję cukrem pudrem i lekko podgrzewam mieszając do połączenia smaków. Po chwili wyłączam gaz i odstawiam na bok. W między czasie mięso piekę wg instrukcji na opakowaniu, w temp. 230 st. C przez 30 minut. Podczas pieczenia 3 razy polewam mięso powstałym sosem. Gotowe wyjmuję i lekko studzę, by dało się pokroić

Zasmakuj Kuchni
Steki z polędwicy wołowej 121

olej grubo mielony pieprz sól morska mielona kawałki masła       *** Polędwicę wołową wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości około 4-5 cm. Mięso pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie mięso przyprawiamy z dwóch stron mielonym pieprzem i smarujemy (również z dwóch stron) olejem lub oliwą *** *** Patelnie (najlepiej patelnie(...)grillową) mocno nagrzewamy. Jednocześnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180’C. Na rozgrzaną patelnie wkładamy mięso i smażymy 3 minuty *** *** Następnie delikatnie za pomocą drewnianej łopatki lub szczypiec przewracamy mięso na drugą stronę i smażymy ponownie 3 minuty. Mięsa podczas smażenia nie wolno niczym nakłuwać ani nacinać! *** *** Po tym czasie mięso zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć przez

Blog z Apetytem
SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 191

także podać w galarecie jako przystawkę.  I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie(...)stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół... P.S. Bez galarety również świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 158

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać(...)tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym na szczególne okoliczności często nadawano nazwy zwierząt. Gołąbki, na które dzisiaj zapraszam, przygotowane są z kaszy gryczanej, mięsa i cebuli. Jest to wersja gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie do farszu obsmażonego mięsa. Gołąbki przygotowane z mięsa surowego są bardziej zwarte

Trzeci talerz
Baranina po turecku 126

Dziś porządnie doprawione czosnkiem i winem mięso czerwone na obiad – baranina podana z warzywami. Marynowana, głaskana, doprawiona, upieczona, krucha, wyjątkowa! Sekretem każdego dobrze przyrządzonego mięsa są – jak dla mnie niewątpliwie – przyprawy, zaprawy i marynaty. Wzbogacają smak, aromat, a także kruchość mięsa. Zawsze marynuję mięso, jest to dla mnie wstępne (konieczne) przygotowanie mięsa do dalszych działań w kuchni(...)konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny). Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną. SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny) 2 szklanki maślanki duża drobno posiekana cebula ćwierć łyżeczki mielonych goździków pokruszony listek laurowy po pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE MARYNATY

Zasmakuj Kuchni
Schab pieczony z warzywami 119

amatorów pieczonego chudego mięsa mam propozycję. Ciekawą. Alternatywną, bo tym razem upiekłam dwie pieczenie w jednym ogniu... W istocie. Bo tak upieczona pieczeń może być podana zarówno na gorąco do ziemniaczków jako danie główne. Może też być alternatywą dla wędliny, tyle, że domowej. Mięso jest kruche, nie jest suche, pachnące warzywami i co najważniejsze... bardzo smaczne.   Składniki(...)kolorowe papryki (ilość wg uznania) sól (morska) pieprz (kolorowy) majeranek Ponadto: olej do smażenia sznurek bawełniany do obwiązania schabu Wykonanie: Schab umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Nakłułam nakłuwaczem całe mięso z każdej strony. Wówczas po upieczeniu będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Obsypałam solą i pieprzem a na koniec wtarłam majeranek. Teraz schab obwiązałam sznureczkiem formując przy tym,   żeby nabrał

Kuchnia u Krysi
Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami 189

które są jedną z moich ulubionych przekąsek na imprezę . Na świąteczny obiad polecam również tradycyjny schab ze śliwkami . By schab nie wysychał o pozostał soczysty należy przed pieczeniem podsmażyć mięso z każdej strony, na dość dużym ogniu. Do pieczenia zaś można użyć naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia, folię aluminiową itd., by mięso jak najmniej traciło soków. Ważne jest również(...)kupić dobre jakościowo mięso – zbyt stare kawałki schabu wyjdą suche i niesmaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami – Składniki: 1 kawałek schabu bez kości – ok. 1,3 kg 4 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz do smaku ok. 200 g boczku wędzonego parzonego w plastrach 2 czubate łyżeczki

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 97

Planujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta z kapustą i mięsem. Ciasto: 45 dkg mąki pszennej 6 łyżek zimnej wody 20 dkg masła szczypta soli Nadzienie: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła

mecooks
Ramen shōyu - japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami 129

każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami wieprzowymi, wołowiną i kurczakiem - na bogato! Ramen gotujemy na wywarze z kości wołowych lub wieprzowych, mięsie i wodorostach konbu oraz innych aromatycznych dodatkach, wzbogacamy go także warzywami. Ja stworzyłam swoją unikatową mieszankę, bo wydaje mi się, że tak jak w przypadku rosołu, nie ma chyba jednego słusznego przepisu(...)chilli, cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem, obrane z łupinek ząbki czosnku, zgniecioną łodygę trawy cytrynowej, przekrojony na mniejsze kawałki korzeń imbiru, umyte pieczarki, grzyby shitake. Na tym wszystkim układamy mięso, tak by zmieściło się w garnku. Całość zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego oraz wodą, tak by przykryła wszystkie składniki. Pod garnkiem włączamy mocny gaz i zagotowujemy wywar, a następnie zmniejszamy

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania