mięso - 63110 przepisów (strona:70/4208)

Pasztet drobiowy z żurawiną 128

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy(...)jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir     Wykonanie: Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie

Smak mojej kuchni
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 192

Schab z pończochy ... dlaczego tak... czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze (pończochy, rajstopy) ? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą. Nie wyobrażam sobie powiesić mięso owinięte w jakiś „plastik” (rajstopy robione z tworzyw sztucznych …). Tym razem przygotowałam karkówkę z mangalicy. Sposób przygotowania taki sam, jak zwykłego schabu czy karkówki, jednak smak zupełnie inny. Mangalica to rasa świń, która powstała(...)również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa. 1 kg schabu lub karkówki ½ szklanki

królestwo garów
Pyszny schab pieczony w mleku 128

tymi z masowej produkcji. Chociaż coraz częściej można kupić coraz lepszej jakości wędliny, to jednak nie ma to jak wykonać je samemu. Oczywiście warunkiem jest zakupienie dobrej jakości mięsa, ale o to też, mam wrażenie, jest coraz łatwiej. Potrzebne składniki to: 1 kg schabu Do zamarynowania mięsa: duża cebula 5 ząbków czosnku dwie łyżeczki soli 3 łyżeczki majeranku łyżeczka cząbru(...)papryki wędzonej łyżeczka ostrej papryki szklanka oleju Do mlecznej zalewy do pieczenia: 500 ml mleka łyżka majonezu dwie łyżeczki majeranku 5 liści laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka soli Mięso myjemy, suszymy. Cebulę kroimy w pióra, obrany czosnek też lekko rozdrabniamy. Dokładamy do mięsa natartego mieszanką przypraw i olejem. Odstawiamy na około 12 h w chłodne miejsce, by dobrze się

Pichceniomania
Pieczony indyk – co zrobić by nie był suchy i bez smaku. 151

Indyk jest bardzo chudym mięsem. Zawiera niski poziom tłuszczu przez co po upieczeniu może być suchy. Dodatkowo piersi indycze są bardzo duże co może spowodować, że ich środek będzie bez smaku. Aby temu zapobiec możemy: wstawić mięso do solanki dzień wcześniej (łyżka soli na litr wody) piec w 200 º C 70 minut na każdy kilogram (czyli jak mamy jedną(...)zwiększamy czasu do 6 godzin tylko pieczemy cały czas 3 (piersi są ułożone kolo siebie) Naciągnąć skórę na indyczej piersi i przymocować ją do mięsa za pomocą wykałaczek. Skóra zapobiegnie wysychaniu mięsa. Natrzeć indyka przed pieczeniem przyprawami np. Ostrą papryką i pieprzem lub czosnkiem i cytryną lub inną dowolną marynatą. Składniki: pierś z indyka ze skórą 2x2,5kg 2 cytryny

wysmienity
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 241

Cubanos, ale samo, jako pieczeń na obiad, sprawdza się równie dobrze. Nie ma tu żadnych wyszukanych składników, a prostota wykonania powala. Wszystko, co musicie zrobić to znaleźć ładny kawałek mięsa i zamarynować go przez noc, żeby wszystkie smaki zainfuzowały mięso, a na drugi dzień upiec wieprzową pieczeń – miękką i soczystą. Najszybszy sposób dla mnie to zrobienie marynaty w malakserze – wlewam(...)Wrzucam listki mięty, kolendry i pietruszki. Dodaję suszone oregano, starty na pył kumin i pół łyżeczki soli. Całość miksuję na gładko. Wszystko wlewam do zamykanej torebki z grubej folii. Mięso oczyszczamy z odstających fragmentów i zawiązujemy grubym bawełnianym sznurkiem tak, żeby miało mniej więcej jednakową grubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy

Karo in the Kitchen
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 212

Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa, lekko skarmelizowane, pieczony na grillu dorsz, z w punkt upieczonym, delikatnym białym mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę? I jak prawidłowo grillować ryby? To wszystko znajdziecie(...)skarmelizowały. U mnie ten czas trwał niecałe 40 minut, temperatura pieczenia to 170 stopni C z termoobiegiem.  GRILLOWANY DORSZ Z LEKKĄ NUTĄ POMARAŃCZA Ryby charakteryzują się bardzo delikatnym mięsem, im ryba zawiera mniej tłuszczu, tym to mięso delikatniejsze, tym jego obróbka jest trudniejsza, i powinna być bardziej precyzyjna. Najłatwiej przygotowuje się ryby tłuste, bo nie trzeba się mocno postarać

SMYKWKUCHNI
Mielonka drobiowa własnej roboty. 150

tego święte prawo. Jednak warto czasem się zabawić i zrobić swój wyrób, który ani nie wymaga wymyślnego sprzętu, ani też specjalnych umiejętności. 3,5 kg obranego mięsa z udek łyżka majeranku 2 płaskie łyżki soli 1,5 łyżki czarnego pieprzu łyżeczka cukru 6 - 8 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody 13 słoików 330- 340 mil Taką ilość gotowego mięsa, uzyskałam(...)udek. Usuwamy tłuszczu i skórę, oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki, aby było łatwiej zmielić. Tłuszczu nie używamy, ale połowę skór mielimy razem z mięsem na dość grubych oczkach.  Trochę tłuszczu jest potrzebne, wszak to nośnik smaku to raz,  a dwa jak się wygotuje i  ulokuje  na wierzchu,  to będzie dodatkowo zabezpieczać mięso

Dieta moja pasja
Mielone Tadzika 153

przygotowywałby kotlety, a dokładnie kotlety mielone w tak smaczny sposób. Mało tego, przygotowywał je z ogromną chęcią i zaangażowaniem! I chyba to najbardziej mnie urzeka. Delikatne i baaardzo soczyste mięso rozpływa się w ustach. Przyprawy? Klasyka, sól i pieprz. Najdelikatniej, najbezpieczniej, każdemu zasmakuje. Nie trzeba cudować z przyprawami (lecz lubię czasem i to w mielonych ale... tu naprawdę nie potrzeba(...)uzyskać dodatkowy smak mięsa i aromat całej potrawy. Moja Babcia przygotowywała wspaniałe delikatne mięso na kotlety mielone, tak jak Tadzik, bez dodatkowych przypraw. Jedyne co ich różni to wykonanie: Tadek ściera cebulę na tarce nie przesmażając jej na oleju. Efekt? No pyszne pyszne, inne! Jak w domu. Dla mnie to nie lada wyzwanie przyprawiać mięso jedynie solą

Zasmakuj Kuchni
Karkówka gotowana w mleku 262

Dziś kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki  1,5 kg karkówki  2 cebule  2 ząbki czosnku  2 łyżki majeranku  2 łyżki pieprzu(...)łyżki warzywka  10 ziaren pieprzu kolorowego  listek laurowy  1 łyżeczka imbiru suszonego  1 litr mleka  4 łyżki oleju  Wykonanie   W mięso bardzo dokładnie wklepuje nasze wszystkie przyprawy  , następnie przekładam do garnka , cebulę , oraz czosnek obieram i kroję w plastry i dodaję do naszego mięsa i odstawiam do lodówki na kilka godzin

Mój Smak
Bigos staropolski 374

przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, w tym celu najlepiej gotować bigos nawet kilka dni. Smak idealny to połączenie pikantności, słodyczy, kwaskowatości, wędzonki śliwek i wykwintny posmak mięsa. Najczęściej do bigosu wykorzystuje się tłustsze kawałki wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu(...)łyżeczki soli 1i 1/2  łyżeczki kminku 4 liście laurowe 1-2 łyżek miód  ok 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżka masła olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę 2. Borowiki zalewamy zimną wodą, odsączamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy  3. Śliwki przekrawamy na pół i zalewamy 1 szklanką wina, odstawiamy

Słodki Kompromis
Karkówka dojrzewająca 315

łyżeczki czosnku staropolskiego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka oregano - 1/3 łyżeczki zmielonych jagód jałowca - ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: - 1 pończocha lub podkolanówka (nie używana) Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso dokładnie pokrywamy cukrem i umieszczamy w pojemniku lub woreczkach na mrożonki (szczelnie zamykanych – wkładam do dwóch), posypujemy pozostałym cukrem. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy (wytworzy(...)się płyn, który wylewamy), płuczemy pod zimną wodą z kranu, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól morską mieszamy z solą peklową. Taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Następnie karkówkę wkładamy do czystego pojemnika lub woreczka na mrożonki, posypujemy pozostałą mieszanką soli i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy

mojewypiekiinietylko
Bigos polski 185

rozmnożyć” potrawę. Wariacji na temat bigosu jest pełno, co autor to inna wersja. Może być z kapustą kiszoną, z kapustą białą, z kapusty białej i kiszonej, z kwasem burakowym... Mięsa dodawane też są różne, może być tylko wieprzowina, wieprzowina i drób, dziczyzna... Generalnie nie dodajemy do kapusty mięsa surowego. Musi być pieczone lub duszone. Musi być kawałek mięsa tłustego, słoniny(...)przygotowałam bigos z mięsa wieprzowego, dziczyzny i kaczki. Do bigosu nie użyłam boczku, słoniny ani tłustego mięsa. Użyłam za to tłuszcz gęsi, który oprócz tłustości daje smak. Tłuszczu użyłam sporo. Należy pamiętać, że kapusta nie lubi dusić się „na sucho”. Trzeba dać tłuszcz (tłuszcz gęsi jest zdrowy) i płyn – najpierw wodę, potem wino czerwone. Proporcje możemy zmieniać, według własnego smaku

królestwo garów
SCHAB SUSZONY 1991

soli kamiennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka peklosoli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu  1 łyżka czosnku w proszku siatka do mięsa(...)obtaczamy go w cukrze i przekładamy do pojemnika ( spożywczy, zamykany) tak żeby nie leżał bezpośrednio na dnie. Je ułożyłam go na małym metalowym ruszcie, można użyć podkładki pod garnek. Mięso nie powinno leżeć w wodzie którą puści. Tak przygotowane mięso odkładamy na 24 g w chłodne miejsce. Po kilku godzinach schab przekręcamy. Po 24 h mięso wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 804

Jest dokładnie taka jak ze sklepu, różowa i krucha. By ułatwić sobie pracę przy produkcji domowej wędliny warto zaopatrzyć się w termometr i specjalną strzykawkę z igłą do ostrzykiwania mięsa. Ostrzykiwanie mięsa solą peklową skróci czas marynowania nawet do 5-7 dni. Gadżety są bardzo przydatne, ale nie są niezbędne. Przy produkcji domowej wędliny możemy wykluczyć wszystkie niechciane dodatki oprócz(...)soli i saletry potasowej niestety. Jej dodatek poza tradycyjną solą to główny składnik "mokrej" marynaty i jednocześnie gwarant stabilności mikrobiologicznej. Dodatek soli z dodatkiem saletry potasowej skutecznie zakonserwuje mięso sprawiając, że będzie kruche i różowe Ilość soli zdecydowanie zmniejszyłam, ponieważ nie lubię słonych wędlin, ilość soli 50 g na 1 litr wody okazała się idealna. Przygotowałam ulubioną szynkę rozmarynową, możesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aromatyczny gulasz paprykowy 186

Składniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 2 czerwone papryki - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - 4 ząbki czosnku - woda (tyle aby pokryć mięso) - sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra. - łyżka musztardy - łyżka kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - tłuszcz do smażenia Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam(...)olej/smalec, partiami wkładam mięso- tak aby tylko pokryło dno patelni i posypuję papryką słodką. Gdy z jednej strony mięso się już zamknie obracam je potrząsając patelnią (gdy zaczniemy dotykać mięsa zacznie puszczać sok i zamiast zamknąć się z zewnątrz, a w środku pozostać soczyste zacznie się nam po prostu gotować na patelni). Zamknięte z obu stron mięso przekładam do rondla

Cook&Love