żylastej wołowiny ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2 g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej(...)szczypta cząbru ( możemy dodać więcej słodkiej papryki, ale wtedy uzyskamy wyrób bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj
Miód i pieprzznajomymi. Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na udane grillowanie i przedstawić Wam kilka przepisów, które zawsze się sprawdzają. 1. Przystawki - oczywiście wiadomo, że grill to głównie mięso (duuużo mięsa), ale dla tych co tak jak ja, nie tylko czekają na grillowaną karkówkę, jest to element obowiązkowy. Moje propozycje przystawek to: Deska serów z orzechami, owocami, krakersami i pyszną(...)mógłby się odbyć, gdyby zabrakło dipów i past. Od czasu warsztatów z Karolem Okrasą i Lidl Polska , przygotowuję na grilla konfiturę z czerwonej cebuli, która wzbogaca smak każdego mięsa. http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kaczka-i-sery-francuskie/przepisy/karol-okrasa-kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera Obowiązkowo tzatzyki (przygotowane według instrukcji Teo Vafidisa). http://vafidis.pl/the-greek-gourmet/inspiracje-kulinarne/tzatzyki/ 4. No i gwiazda wieczoru - mięso i ryby . Tutaj pełna dowolność w zależności od tego, co wpadnie
Kuchnia Bon Appetittakim grillu i z użyciem takiej techniki, jakie zwykle są dostępne w naszych polskich ogrodach i parkach. Większość z nas nie jest przyzwyczajona do grillowania dość twardego mięsa jakim jest wołowina. Właściwie w ogóle nie lubimy twardego mięsa, a niektórzy uważają, że nie da się normalnie ugrillować nawet żeberek wieprzowych, a co dopiero wołowiny. My jednak twierdzimy, że da się(...)akceptowalna dla naszego uzębienia, doradzamy coś bardziej delikatnego aniżeli np. mostki wołowe, aczkolwiek niekoniecznie powinniśmy z tą delikatnością przesadzać. Odpowiedni będzie np. nieco przerośnięty antrykot. Dlaczego przerośnięty? Mimo wszystko mięso dla osiągnięcia miękkości będzie potrzebowało nieco czasu i nie chcielibyśmy, aby się wysuszyło. Dodatkowo wytapiający się tłuszcz otaczający mięso ma dość wysoką temperaturę i w ten sposób przyspieszy proces grillowania
Kulinarna PokusaSchab - idealny kawałek mięsa do wszelakiego typu domowych wędlin. Ja mam to szczęście, że mieszkam na wsi blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę(...)parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach, a z odrobiną przypraw mięso jest naprawdę bardzo aromatyczne, kruche i jednocześnie dające się łatwo kroić. Nie sposób mu się oprzeć :-) Zobacz też przepis na schab gotowany 5 minut . Składniki: 1 kg schabu marynata: łyżka majeranku suszonego 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę łyżeczka pieprzu ziołowego
Poezja Smaków - blog kulinarnyIdealne roladki wołowe i to bez rozbijania - lubię takie przepisy! Ten przepis pochodzi z Kuchni Polskiej i jest naprawdę wyjątkowy. Po zaledwie 5 minutach gotowania mięsa w szybkowarze i przy minimum wysiłku powstaje fantastyczna potrawa, doskonała czy to na starter, czy jako danie główne, na przekąskę, albo też jako dodatek białkowy do kolacji. Kruche i niesamowicie aromatyczne roladki(...)poprzek włókien w plastry o grubości 0,5 cm i długości 10 cm bekon wędzony (w oryginalnym przepisie słonina) - pokrój na cieniutkie paski o długości plastrów mięsa (słoninę najłatwiej pokroisz na cienkie plastry po uprzednim przymrożeniu) 2 ogórki kiszone lub więcej, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki o szerokości plastrów mięsa sól morska świeżo mielona czarny pieprz
Szybko Szybkowarkilka smacznych produktów dostałam od firmy Stovit . Część z nich wykorzystałam do sałatki. Zaserwowałam ją do mięsa z grilla . A tu zapraszam do grillowania ze Stavitem Pogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam karczek, sałatkę i inne dodatki :) Marynata do mięsa: karczek, u mnie 80 dag 1/4 szklanki oliwy 8 ząbków czosnek pieprz mielony(...)czarny sól, pieprz mielony czarny butelka 650 ml piwa ewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra,papryka czerwona/ Przygotowanie : Mięso pokroić cienko, można lekko rozbić tłuczkiem Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, nasmarować nim każdy kawałek mięsa z obu stron Do miseczki włożyć mięso, jeden kawałek na drugim, posypać jeszcze każdy płat pieprzem, pokropić oliwą, pozostawić na godzinę
Proste Potrawyciśnienia – jego wybór zależy od produktu który chcemy ugotować. Wysokie ciśnienie (1.05 bara) – umożliwia ugotowanie w bardzo krótkim czasie nawet najbardziej wymagających produktów, jak rośliny strączkowe, czerwone mięsa, zboża i warzywa. Niskie ciśnienie (0.55 bara) – umożliwia ugotowanie w minimalnie dłuższym czasie delikatnych produktów, które z łatwością uległyby uszkodzeniu i rozgotowaniu pod wyższym ciśnieniem. JAK OBSŁUGIWAĆ SZYBKOWAR(...)gotowania w szybkowarze. Po ugotowaniu poddajemy urządzenie dekompresji, a już po chwili cieszymy się smacznym i niesamowicie aromatycznym i soczystym posiłkiem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne mięso przygotowane w szybkowarze Gerlach. Pulled pork – zapewne wielu z Was zna i doskonale wie, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego pieczenia w niskiej temperaturze ( można je robić nawet
Ostra na SłodkoKiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie "zbyt ładnie" poprzez namoczenie go w zimnej wodzie pełnej liści laurowych. No cóż...nie będę tego komentować. Jeśli jesteśmy brudni(...)raczej myjemy się, a nie spryskujemy perfumami, prawda? Brzydko pachnące mięso czy nadpsute warzywa nie nadają się do jedzenia i kropka. Cierpliwość i czas gotowania Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł - w żadnym wypadku nie przy gotowaniu zupy. Aby uzyskać jak najlepszy smak i aromat, należy gotować na niewielkim ogniu. Doskonale widać to podczas gotowania rosołu. Kiedy gotujemy
Codzienna kuchnia niecodziennaLazania z mięsem czy ze szpinakiem? Jeżeli masz dylemat, którą opcję wybrać, postaw na pośrednie rozwiązanie – warstwowe przekładanie płatów makaronu mięsną masą i szpinakiem to pomysł na obiad inny niż zwykle! Włoskie klimaty na Twoim talerzu Lazania to spolszczona nazwa makaronu, ale także dania przygotowanego na jego bazie. Lazania jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej. Płaty makaronu układa się(...)dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta. Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały Lazanię z mięsem i szpinakiem możesz przygotować na kilka sposobów – wszystko zależy od Twoich upodobań i zasobów czasowych (polecamy przepis
Moja smaczna kuchniaWiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia(...)danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal | 44 g białka | 34 g węglowodanów | 56 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE WYBÓR WINA I MIĘSA Wina Butcher of Blaviken niestety nie można kupić, natomiast tradycyjnie wołowinę po burgundzku podlewa się trunkami z winnic z… Burgundii, ale te wina są zazwyczaj drogie. Z powodzeniem można zastąpić
Nerds Kitchenulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda(...)sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć warzywa i przypieczoną cebulę, zagotować. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumy, dodać liście i ziela angielskie. Gotować na małym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieroli głównej , z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku Obsmażanie mięsa Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie oleju pozwoli na dłuższe przechowywanie
Grunt to przepis!obozie bandytów i mamy okazję pogawędzić z nim o nowym przepisie do wypróbowania: ognistym gulaszu w mocnym sosie. Wg Snafa pod tą nazwą kryje się „chrupiące, delikatne, pieczone mięso w otoczce z ognistej kapusty”, a mocny sos przyrządzany jest z bardzo mocnego bimbru na bazie przepisu od niejakiego Lou. Kucharz zleca nam zdobycie składników i przygotowanie mikstury potrzebnej do sosu(...)iście wybuchowa, prawda? Na Innosa! Otóż nie tylko wybuchowa, ale i dość problematyczna! Musimy przyznać, że ognisty gulasz przysporzył nam sporej rozkminy. Nie dość, że ciężko nazwać gulaszem pieczone mięso owinięte w kapustę, to jeszcze sos z rumu wymieszanego z ziołami zupełnie nie klei nam się smakowo z resztą potrawy. Dlatego musieliśmy nieco nagiąć zasady, którymi kierowaliśmy się w poprzednich
Nerds KitchenZrobiła/eś pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , ale zostało ci trochę farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym(...)stołowej olej i masło do smażenia niecała 1 łyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół jak bułkę. Każdy kawałek delikatnie, ale cienko rozbij tłuczkiem, najlepiej przez warstwę
Anioszek w kuchniPrzepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony przez(...)praskę 50 g do całości -miód dwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.