Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu zdąży ono przejść smakiem wina i przypraw. Opis jest długi, ale większość przygotowań polega na pokrojeniu i podsmażeniu składników. W trakcie duszenia(...)danie wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 813 kcal | 44 g białka | 34 g węglowodanów | 56 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE WYBÓR WINA I MIĘSA Wina Butcher of Blaviken niestety nie można kupić, natomiast tradycyjnie wołowinę po burgundzku podlewa się trunkami z winnic z… Burgundii, ale te wina są zazwyczaj drogie. Z powodzeniem można zastąpić
Nerds Kitchenulubionych zup, bo jej przygotowanie nie jest skomplikowane – wrzucamy wszystko do jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda(...)sól pieprz lubczyk 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć warzywa i przypieczoną cebulę, zagotować. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumy, dodać liście i ziela angielskie. Gotować na małym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieroli głównej , z których człowiek pracujący będzie mógł w każdej chwili skorzystać i własnoręcznie oraz bezproblemowo odtworzyć w zaciszu własnej kuchni. Składniki na 4 solidne porcje: MARYNATA DO MIĘSA: sól pieprz przyprawa do gulaszu majeranek 1-2 łyżki oleju GULASZ: 1 kg szynki wieprzowej 2 duże cebule 1 garść grzybów leśnych suszonych 1/2 kostki rosołowej 1 liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku smalec - do obsmażania mięsa 1 łyżka mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia gulaszu sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne - do doprawienia do smaku Obsmażanie mięsa Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, natrzeć do smaku przyprawami i wymieszać z olejem - dodanie oleju pozwoli na dłuższe przechowywanie
Grunt to przepis!obozie bandytów i mamy okazję pogawędzić z nim o nowym przepisie do wypróbowania: ognistym gulaszu w mocnym sosie. Wg Snafa pod tą nazwą kryje się „chrupiące, delikatne, pieczone mięso w otoczce z ognistej kapusty”, a mocny sos przyrządzany jest z bardzo mocnego bimbru na bazie przepisu od niejakiego Lou. Kucharz zleca nam zdobycie składników i przygotowanie mikstury potrzebnej do sosu(...)iście wybuchowa, prawda? Na Innosa! Otóż nie tylko wybuchowa, ale i dość problematyczna! Musimy przyznać, że ognisty gulasz przysporzył nam sporej rozkminy. Nie dość, że ciężko nazwać gulaszem pieczone mięso owinięte w kapustę, to jeszcze sos z rumu wymieszanego z ziołami zupełnie nie klei nam się smakowo z resztą potrawy. Dlatego musieliśmy nieco nagiąć zasady, którymi kierowaliśmy się w poprzednich
Nerds KitchenZrobiła/eś pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , ale zostało ci trochę farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym(...)stołowej olej i masło do smażenia niecała 1 łyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół jak bułkę. Każdy kawałek delikatnie, ale cienko rozbij tłuczkiem, najlepiej przez warstwę
Anioszek w kuchniPrzepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona fi 8mm Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g?kg -pieprz czarny 2 g /kg -bazylia 1 g/kg -oregano 1 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg -zioła prowansalskie 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony przez(...)praskę 50 g do całości -miód dwie łyżki -woda 200-250 g do całości Dodatkowo potrzebujemy -kątnica wieprzowa -sznurek Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i kroimy w grubsze plastry 2 kg szynki i 0,5 kg łopatki ale nie za duże mniej więcej 1/4 wielkości schabowego.Potem te plastry traktujemy tłuczkiem do schabowych
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki zawartości króliczego mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-) Pasztet z królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam(...)formy przyprawy do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki majeranku, sól, pieprz Marchew, cebulę, pietruszkę, seler obrać i umyć. Mięso pokroić na mniejsze kawałki - królika, ćwiartki kurczaka i boczek. W dużym garnku (ja gotowałam
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek 1 kg 200 gr -boczek 1 kg 200 gr Przyprawy: -pieprz czarny 3 g / kg -gałka muszkatołowa 1 g /kg -papryka słodka 1 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 18 g do całości -żelatyna(...)sól do peklowania na sucho 48 godzin 18 g/kg -lub peklowanie na mokro według tabeli Dziadka wersja mniej słona http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Wykonanie: Opiszę szybszą wersje. Zaczynamy od umycia mięsa i peklowania.W zależności od tego jak chcemy peklować na sucho czy mokro tak postępujemy z mięsem. Na sucho kroimy mięso w kawałki w zależności jaki mniej więcej chcemy uzyskać wzór
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso w solance przed pieczeniem a robię to ponieważ często mięso kupuje pod koniec tygodnia i żeby nie dostało "nóżek" i znalazło się w śmietniku wolę zalać je solanką w której może(...)poleżeć sobie nawet 5 dni. Bo przecież wiadomo kobieta zmienną jest i może zachcieć mi się jednak zrobić coś innego na obiad. Jeśli jednak mięso kupujemy konkretnie pod dany obiad danego dnia to możemy pominąć trzymanie go w solance. Solanka (opcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego
Piekielna Kuchnia Patispotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso(...)podzielić na dwie części. Ładniejsze i "beztłuszczowe" kawałki odkładamy do jednego pojemnika, tak by stanowiły 1/3 całej partii mięsa do kiełbaski. Resztę również kroimy na mniejsze porcje. Do 1/3, czyli naszego mięsa klasy I, dosypujemy 8 g peklosoli. Do 2/3, czyli mięsa klasy II dosypujemy 12 g peklosoli. Dokładnie mieszamy, tak by wszystkie powierzchnie były osolone. Odstawiamy do lodówki
Karczma Honoriettypostanowiłam skonfrontować teorię z praktyką :-). Zapraszam więc na kilka słów o pastrami i o tym z czym to się je ? Pastrami (pastrima, pastrama, pastrome) oznaczało sposób przechowywania i konserwowania mięsa, zanim w naszych kuchniach pojawiły się lodówki. W tamtych czasach sól była najważniejszą przyprawą, która konserwowała mięso. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych z falą żydowskiej imigracji w drugiej połowie(...)powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Przygotowanie receptury i dopracowanie smaku zajęło im kilka miesięcy. Mostki wołowe najpierw są peklowane w mieszance ziół, przypraw, brązowego cukru i peklosoli. Po 10 dniach mięso jest odsalane, osuszane i nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest poddawanie wędzeniu. I co jest ważne, 100 g produktu wyprodukowano ze 140 g mięsa wołowego. Pastrami smakuje wspaniale
Kulinarne przygody Gatitysteków bardzo długo się bałam. W sumie niepotrzebnie, bo to kilka minut, dynamicznych minut. Nie jestem specjalistą w temacie steków, ale dobry stek potrafię przygotować. Metod przygotowania i smażenia mięsa jest wiele, w sumie każdy szef kuchni mówi co innego. Moim ulubionym jest Gordon Ramsey i to jego technika najbardziej przypadła do gustu. Wyszło prostko, szybko i jak smacznie. Stopień(...)czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu grubo zmielony pieprz świeżo zmielona sól (u mnie jak zawsze himalajska różowa) 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek masła Wykonanie: Godzinę przed smażeniem wyciągnęłam mięso w lodówki i pozostawiłam na blacie kuchennym. 15 minut przed planowanym smażeniem mięso umyłam pod bieżącą zimną wodą, dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym i z obu stron oprószyłam świeżo zmieloną solą
Blondynka GotujeChodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce. Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka. Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące(...)czosnku 1,5 szklanki mąki pszennej 200 ml mleka 2 jajka mąka do panierowania olej pojemnik Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę
Krakowskie smaki AniPASTRAMI (pastrama, pastrome, pastrima) Kiedyś oznaczało to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego(...)rzeźnię zamienił w restaurację, w której sprzedawał sandwicze z pastrami. To tyle z historii. Z ciekawostek napiszę, że: w legendarnym Katz`s Delicatessen klasyczna kanapka zawiera 45 dkg mięsa i ma wysokość 10 cm w licznych rankingach kanapka z pastrami uznawana jest za najlepszą , bądź jedną z najlepszych kanapek na świecie pastrami w Stanach Zjednoczonych jest również nazwą koloru najlepsze
Blondynka Gotujewyobrażam sobie żeby kupić taki pasztet w sklepie (co w nim siedzi lepiej nie wiedzieć), dlatego też postanowiłam zrobić ten rarytas. Nie powiem, że było łatwo- maszynka do mięsa nie chciała zemną współpracować, a kiedy przełożyłam mięso do drugiego zmielenia w blender MPM "Kasia" nie wytrzymał napięcia i po prostu się zapalił. Dymu było co nie miara ale najważniejsze jest(...)udał...uff całe szczęście. Skala smaku 10/10 pasztet można zrobić wcześniej i bez problemu wystudzony zamrozić. Do pasztetu można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych
Kubki smaku