mięso - 63110 przepisów (strona:56/4208)

Domowa wędlina z drobiu 166

prostego rozwiązania na własną wędlinę. Znalazłam świetne urządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden. Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej". Składniki: 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy(...)jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego   marynata: olej rzepakowy, świeży czosnek, rozmaryn, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne, ulubione zioła/przyprawy Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm.  Z oleju, czosnku, przypraw i ziół sporządzamy marynatę

IzaGotuje
Rzeźnik z Galicji 107

Podczas spotkania „przedstawiona” została nam wołowina z północno - zachodniej Hiszpanii, rasy galicyjskiej. Specyficzny klimat, codzienne opady deszczu, gatunek trawy, sposób hodowli – małe gospodarstwa z maksymalnie 8 krowami – powodują, że mięso z Galicji jest niepowtarzalne. Pan Jose Manuel Gutierrez Reimóndez wybiera krowy do uboju jeżdżąc po gospodarstwach, podglądając jak żyją zwierzęta. Następnie po uboju wybiera te sztuki, które mają odpowiednią strukturę(...)mięsa. Wybrane mięso przeznaczone zostaje do sezonowania. Mięso w większych kawałkach, razem z tłuszczem, w odpowiednich parametrach, temperaturze od 2-4 stopni i odpowiedniej wilgotności sezonowane jest od 15 do 60 dni, chociaż można i dłużej. Krowy których mięso na być przeznaczone do sezonowania mają minimalnie 5-6 lat, przeważnie są to 8-14 letnie sztuki! Nie, to nie pomyłka

królestwo garów
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 173

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe(...)dodać pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę wodą). Tak przygotowane pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać.  4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
Szynka peklowana w całości z szynkowaru 244

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i soczystą domową wędlinę :) Dla ułatwienia podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Dla nas dwojga kilogramowa porcja byłaby za duża więc przygotowuję w  szynkowarze nieco mniejsze domowe(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Verdana","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 7 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 7 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki wieprzowej 0.65 kg szynki z tłuszczykiem lub łopatki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 164

nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek cydru i soku jabłkowego nadał(...)wstyd, że spóźniłam się na galę wręczania nagród. ;) Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego

Pełny talerz
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem 161

dębu wszystko razem tworzy niesamowity smak wędzonek. Przepis na peklowanie 3 -4 dniowe. SKŁADNIKI Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody(...)przegotowanej, ostudzonej 300 g peklosoli 20 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 5 sztuk liści laurowych 5 ząbków czosnku 3 g. cukru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka majeranku WYKONANIE Mięso do peklowania trzymamy w lodówce . Przed peklowaniem dobrze płuczemy pod zimną wodą. Układamy w naczyniu. Z 2,5 litra wody odlewamy pół litra, resztę studzimy.  W tej odlanej

W kuchennym oknie Ewy
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 265

Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie, kolendrowe pesto ":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:) Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii . Przygotowuje się go na bazie aromatycznych(...)zmiksowaniem. Jak widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:) Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z dzika 159

Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w  posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej mięsa robię(...)dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.Pasztet z dzikaProporcje na 4 foremki po 500 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej500 g podgardla1 garść suszonych grzybów1 pietruszka2 marchewki2 cebule3 listki laurowe6 ziarenek ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas(...)duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować lekko. Do pomocy w obgotowywaniu kapusty wykorzystałam składany durszlak. Kapustę ułożyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab z jabłkami 205

Schab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek. Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników. Niewielkim nakładem pracy i finansów pozwala zastąpić w menu zwykłe kotlety schabowe. Nie dajcie się długo namawiać!  Zapraszam do stołu!  Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości(...)Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać w dość duże plastry, tworząc kieszonki na jabłka, w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa do końca. Czosnek obrać, przcisnąć przez praskę. Do czosnku dodać

Gospodyni Miejska
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 154

jaką dobrą.  No może nie do końca za darmo ale dobrą na pewno. Wszystkim, którzy zastanawiają się nad zakupem tego sprzętu ja i moja rodzina gorąco polecamy.  Mięso wychodzi mega soczyste, miękkie, aromatyczne i co za tym idzie bardzo bardzo smaczne! Dzieci nie mają najmniejszych problemów z pogryzieniem i znika w ekspresowym tempie. Dziś prezentuję Wam pulled pork(...)Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na to mięso u mojej znajomej Kasi na wspaniałym bogu Chillibite . Jednak postanowiłam zrobić je nieco tzn całkiem inaczej. Nie trzymałam mięsa w solance, użyłam całkiem innych przypraw... No wiadomo nie byłabym to ja ;). Dodatkowo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też podaję go swojej rodzinie.  Ale przejdźmy

Malinowe Pocałunki
Gęś konfitowana 48

Gęś konfitowana – gęś confit – confit d’oie. Konfitowanie to metoda wywodząca się z kuchni francuskiej, polegająca na wolnym gotowaniu mięsa w tłuszczu. Takie mięso jest delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach – smakuje naprawdę wybornie. Jest to technika, którą stosują często szefowie kuchni przygotowując mięso w restauracjach. Czasem i my chcemy przygotować mięso w wyszukany sposób(...)czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę. Gęsinę umieszczamy w misce, skrapiamy niewielką ilością oleju. Potem oprószamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Następnie masujemy mięso, wcierając w niego przyprawy. Zostawiamy w lodówce do zamarynowania na minimum godzinę a najlepiej na całą noc. Teraz w garnku zaczynamy podgrzewać smalec z gęsi i olej. Następnie nogi gęsi

Dorota Smakuje
Kurczak cacciatore 51

Kurczak cacciatore to danie kuchni włoskiej , w którym to mięso drobiowe zatopione jest w intensywnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw oraz ziół. Mięso w sosie gotuje się na małym ogniu, do momentu w którym odchodzi ono od kości. Ten bogaty sos pomidorowy jest rustykalny i zawiera kawałkami papryki, pieczarek, cebuli oraz oliwki. Kurczak w sosie jest bardzo aromatyczny, mięciutki(...)smażoną cebulką Aligot gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem risotto z cukinią i pomidorami polenta z parmezanem i masłem Przygotowanie kurczaka cacciatore zaczynam od podsmażenia lekko oprószonego mąką mięsa. Następnie smażę warzywa, do których dodaję zioła , czerwone wino oraz oliwki. Gotuję przez chwilkę, po czym wkładam uprzednio podsmażone mięso, doprawiam i duszę na małym ogniu do momentu, w którym mięso

MeCooks
Rogan josh 70

Rogan josh to indyjskie curry , którego podstawą jest mięso jagnięce połączone z aromatycznym sosem na bazie pomidorów. Danie to gotuje się wolno na małym ogniu, co pozwala wszystkim wykorzystanym do jego przygotowania produktom oraz przyprawom dokładnie się ze sobą połączyć. W trakcie takiego gotowania mięso nie tylko staje się miękkie, delikatne ale nabiera również fantastycznego smaku. To danie kuchni indyjskiej(...)bądź z chlebkiem rotti czy naan, dodatkowo posypać można je świeżą kolendrą oraz cebulą. Przygotowanie Rogan josh rozpoczynam od zrobienia sosu, w którym w późniejszym etapie będzie gotowało się mięso. Do sosu wykorzystuję świeże pomidory, cebulę oraz mnóstwo przypraw. Większość przypraw, które dodaję jest w ziarnach stąd też w późniejszym etapie konieczne jest zmiksowanie sosu. Jeśli dodacie zmielone już przyprawy

MeCooks