Witam serdecznie Propozycja na pyszny domowy chleb z dynią na drożdżach, chleb ma piękny żółty kolor, pięknie pachnie i jest puszysty. Polecam wypróbować przepis póki jest sezon na dynię bo chlebek jest naprawdę smaczny. Będziemy potrzebować: chlebek upiekłam w dwóch foremkach o wymiarach : dług.18 cm x szer.10 cm x wys. 8 cm ale możemy upiec w jednej większej(...)wymiarach na przykład: 30 cm x 10 cm 500 g (3 szklanki) mąki pszennej - użyłam typ 650 270 g (1 szklanka) puree z dyni 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml Link do przepisu na puree z dyni: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/08/puree-z-dyni-masa-dyniowa-do-ciast.html Link
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne. Będziemy potrzebować: danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze to dodajemy tylko jedną papryczkę chili 500 g obranej dyni(...)duży strąk zielonej papryki 1 średnia cebula (około 120 g) 1 ząbek czosnku 1 - 2 papryczki chili sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Leczo z dyni https://www.youtube.com/watch?v=wMYVXnqcuzU Przygotowanie: Wywar przygotowałam z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, czosnku i kawałka pora. Wywar gotowałam około 30 minut. Najpierw przygotuję składniki na leczo: Dynię obieram ze skórki
Uwaga Babcia GotujePyszna zupa-krem z dyni o obłędnie pomarańczowym kolorze, podana z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami. Rozgrzewająca i pożywna (choć bezmięsna), cudownie pachnąca curry. Do tego wyjątkowo prosta i dość szybka do zrobienia. Doskonała nie tylko na obiad, ale także do popijania z kubeczka podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Gorąco polecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już obranej(...)puree z dyni 2 spore ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1-2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz cukier ok. 4 łyżki oliwy lub oleju (np. z pestek winogron) Wykonanie: Dynię i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej) i wrzucamy cebulę wraz
MyCookBook.plGęsty, aksamitny, delikatnie pachnący wanilią budyń z dodatkiem dyni zrobiłam po raz pierwszy kilkanaście dni temu. Posmakował mi tak bardzo, że potem powtórzyłam go jeszcze trzykrotnie (i pewnie na tym nie koniec). Bardzo lubię wszelkiego rodzaju budynie, jednak zawsze gotowałam te z torebki. Ktoś kiedyś mówiąc, że „budyń to najdroższa mąka na świecie” miał rację :) A wystarczy tylko mleko, trochę(...)zwykłej mąki ziemniaczanej, cukier i jakiś dodatek, który zadecyduje o smaku naszego deseru. Prosto, naturalnie i bardzo smacznie. O własnej satysfakcji nie wspominając ;) Jako, że sezon na dynię właśnie się rozpoczął zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji budyniu w bardzo jesiennej odsłonie :) Składniki: 200 g puree z dyni lub 200 g dyni surowej (waga bez skóry i gniazd nasiennych
MyCookBook.plDziś przepis dla wszystkich, którzy chcą zatrzymać smak dyni na dłużej i szukają sposobów na jej przerobienie :) Dynia marynowana jest w słodkiej, lekko octowej zalewie ze sporą ilością wonnych goździków. Jest nie tylko doskonałym dodatkiem obiadowym, ale wykorzystujemy ją również do sałatek (zwłaszcza jarzynowej). Składniki: 1 dynia o wadze ok. 3-4 kg 2 kg cukru 2 łyżeczki soli(...)goździków 400 ml octu 10% 4 l wody Wykonanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i włókna. Następnie kroimy ją na paski i obieramy ze skóry. Paski kroimy w sporą kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól, goździki oraz ocet. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niej pokrojoną dynię. Nie trzeba wrzucać od razu całej
MyCookBook.plCzerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy(...)usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Do dużego garnka wlewamy bulion warzywny, a następnie wrzucamy pokrojoną dynię. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 minut. Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy na sicie i odstawiamy. Ugotowaną dynię przyprawiamy i blendujemy. Na koniec
My Chcemy Jeśćpowracam po kolejnych dwóch tygodniach "ciszy w eterze" ;) A oto moja wersja kremu z dyni. Powstała z połączenia dwóch przepisów: mojej Mamy oraz koleżanki z pracy Ewy. Okazję do samodzielnego ugotowania dyniówki miałam dzięki Mamie, której dynie w tym roku dopisały czy tam obrodziły ;). Jedną z nich przywiozłam dziewczynkom z mojego działu. Udało nam się podzielić dyńkę(...)mnie kawałek został. Ponieważ u mnie w domu nie ma amatorów dyni poza mną - wiedziałam, że gotuję tylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry
Kuchnia po mojemuroku dynia nam obrodziła. Może nie ilością ale wielkością. Ważyła 47 kilogramów. Razem z córką „rozbierałyśmy ją razem w ogrodzie”, kroiłyśmy na kawałki, dalej na taczkę i do domu. Trochę pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstał dynia w słoikach. Przyda się na później : do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie tylko. Dzisiaj baza(...)słoików. Składniki: Dynia Sól Wykonanie: Dynię myjemy i kroimy na kawałki ( duże ) i układamy na blaszce do piekarnika. Nie obieramy a skórą układamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 - 185 o C tak długo aż dynia zacznie się przypiekać. Po upieczeniu wyjmujemy dynię, łyżką wybieramy miąższ. Miksujemy. Podczas miksowania lekko solimy ( tylko do konserwacji, nie zmieniamy smaku
Smaki EwyPuree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy. Niedługo na blogu pojwai się kilka przepisów jak wykorzystac takie puree. składniki: 1 mała dynia lub pół dużej Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości(...)wykroić z nich nasiona. Nie obierać ze skórki. Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do miękkości ok 20-30 minut, wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kwałaków. Następnie dynie wystudzić. Ze skórek za pomocą łyżki wyskrobać upieczony miąższ. Miąższ ułożyć na gęstym sicie i odstawić
Monia miesza i gotujebrakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy i zabrałam się do dzieła. Jako, że sezon dyniowy w pełni, nie byłabym sobą, gdybym dyni nie wykorzystała. U Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo(...)jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody 1 kostka bulionu wegańskiego oliwa z oliwek cynamon 1 łyżeczka chilli 2-4 łyżeczki(...)fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki) curry 1 łyżeczka sól 1/2 - 1 łyżeczka Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia) - dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce. - półksiężyce układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy ok 4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika
Pora na pora i pomidorasezonie jesiennym nie może zabraknąć w mojej kuchni tego wspaniałego warzywa. Dynia i jej zastosowanie jest ogromne :) Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić jej większe zapasy. Wam również gorąco polecam. Taki mus świetnie komponuje się w chlebie, słodkich wypiekach, również niesamowity jest dżem z dyni :) No i dużą zaletą tego musu jest fakt że jest dziecinnie prosty(...)przygotowania. Jedynym składnikiem musu jest dynia Hokkaido , ważne właśnie żeby użyć tego rodzaju dyni. Ma ona mega pomarańczowy miąższ i nie jest wodnista, i przed pieczeniem nie trzeba jej obierać. Wiec należy taką dynie przekroić na pół wydrążyć środek usuwając pestki. Następnie pokroić w plastry (moje były niezbyt grube, dzięki temu dynia szybciej się upiekła). Przełożyć
Delicious Titbitskilka minut. Lista składników również nie jest za długa, więc zaopatrzcie się w soczewicę i do dzieła! Przepis: Fakes - grecka zupa z soczewicy 3. Najprostsza zupa krem z dyni Marzy Wam się zupa z dyni, ale nie wiecie jak się za nią zabrać? Dajemy Wam 30 minut, aby zrobić przepyszną zupę z dyni, przy której nie narobicie się(...)dużo, a dyniowy krem będzie z Wami przez kilka dni, chyba że zjecie wszystko za pierwszym razem :) Przepis: Najprostsza zupa krem z dyni 4. Indyjska zupa z dyni Zupa dyniowa w mocniejszej wersji. Ważnym dodatkiem jest mleczko kokosowe oraz przyprawy curry, kumin, imbir. Wszystko ma słodki posmak, ale podszyty jest on rozgrzewającym i ostrym smakiem
Bananowe PoleDzisiaj zapraszam na zupę, która kojarzy mi się z późnym latem i jesienią. Zupa - krem z dyni hokkaido z cebulą i czosnkiem. Dynię hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać. Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Agnieszka ze zdrowej vege kuchni , którą pozdrawiam. Składniki: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy mała dynia hokkaido ( moja(...)ważyła 0,9 kg) 2 - 3 szklanki wywaru warzywnego sól do smaku garść pestek dyni Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy na kosteczkę, solimy i podsmażamy na oliwie. Ja robię to w garnku z grubym dnem. Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Dolewamy wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż dynia zmięknie. Gdy dynia zmięknie, zupę
Smak mojego domuchyba najprostsza zapiekanka jaką kiedykolwiek robiłam. Dzięki niej doceniłam smak dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie bez dodatków zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach (wędzony(...)parzony – nie surowy) łyżka masła łyżka płynnego miodu pieprz wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Boczek kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni około 5 minut. Dynie kroimy w grubą kostkę i dodajemy do boczku- obsmażamy razem około 2-3 minuty. Wyłączmy ogień i dodajemy łyżkę miodu i sporo zmielonego pieprzu,mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy łyżkę masła
Sezonowy Garnek