Sezon na dynię w pełni, więc warto wykorzystać ją w swojej kuchni. Jest to warzywo, które świetnie sprawdza się do przyrządzania zup, wypieków, dżemów, powideł, a także jako dodatek do sałatek. Dynia jest bardzo dobrym źródłem prowitaminy A (beta - karoten), a jej pestki są bogate w cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Poniżej przepis na zapiekaną dynię z warzywami, czyli(...)posiłek idealny na chłodne jesienne dni. Składniki : - dynia - mieszanka warzyw na patelnię - pieprz ziołowy - sól - oregano - olej/oliwa Przygotowanie : 1. Dynię pokroić na kawałki, obrać ze skórki i umyć. 2. Kawałki dyni podgotować około 15 minut - tak żeby nie zaczęły się rozpadać. 3. Wymieszać odrobinę oleju/oliwy z pieprzem ziołowym i obtoczyć kawałki dyni. 3. Warzywa na patelnię posolić i doprawić oregano
Kuchenne innowacjeDynia. Ach jak ja lubię to warzywo! I pomyśleć, że trafiło do Europy dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba! Inkowie uprawiali dynie już 4000 lat p.n.e. w rożnych odmianach i w rozmaitych celach. Jest siostrą ogórka choć pewnie niektórym wydaje się to dziwne. Ja uwielbiam ją za kolor, troszkę mniej za smak(...)wypadku lubię tylko dynie Hokkaido. Nie wiem czy wiecie, że owoce dyni to bogactwo nie tylko karotenoidów. Oprócz beta karotenów i wit. A miąższ dyni zawiera sporo potasu i wapnia. Regularne zjadanie dyni obniża cholesterol i dobrze wpływa na prace serca i odkwasza organizm. Już Inkowie wiedzieli, że jej pestki są świetnym surowcem leczniczym. Zawierają dobroczynne aminokwasy, beta karoten, fosfor
Dzieje kuchennej Wiewióryupiec dynię To nie jest wpis dla kuchennych rekinów. Piszę go specjalnie dla ludzi, którzy zaczynają przygodę z gotowaniem lub po prostu nie wiedzą jeszcze wszystkiego. Ten krótki poradnik „ Jak upiec dynię „ , przeprowadzi Was po tej prostej czynności. Dowiecie się jak przygotować dynię, żeby była świetną bazą dla zup krem, czy pysznym dodatkiem w sałatkach i daniach obiadowych(...)Przyszła jesień a wraz z nią półki sklepowe uginają się pod ciężarem dyni. Ja zawsze kupuję dynię hokkaido , ponieważ można ją jeść ze skórką, którą bardzo lubię pod warunkiem, że jest dobrze wypieczona. Zresztą ta odmiana najbardziej mi smakuje. Pozostałe dynie wymagają obrania ze skórki. Tę czynność zalecam pozostawić na sam koniec – gdy dynia zostanie upieczona (sposób poniżej) , bardzo
BlendmanDynia nie musi być nudna. Polecam zrobić z niej sos, pyszny gęsty serowy na bazie sosu jasnego Łowicz . Dzięki niemu sosu nie trzeba już doprawiać ma fajny smak warzywek i jest aksamitny. Z sosu jasnego można zrobić wiele innych sosów smakowych. Dodałam go również do farszu z kaszy dzięki czemu kasza nie była sypka. Zrobiłam do niego sakiewki z kaszą(...)gryczaną i boczkiem oraz serem i dynią. Wyszedł pyszny obiad. farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 5 dkg sera twarogowego 10 dkg boczku wędzonego 1 kawałek dyni pieczonej mały natka pietruszki 2 łyżki sosu uniwersalnego jasnego Łowicz olej rzepakowy 1 cebula sos dyniowy: 40 dkg pieczonej dyni ze skórą hokkaido 1 cebula 2 ząbki czosnku sos jasny uniwersalny Łowicz pozostały
wesoła kuchniaWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i musy czekoladowe dla dbających o formę! Czekolada dobra jest na wszystko! Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka(...)orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo
Moja smaczna kuchniaPyszna,kremowa,aromatyczna.Idealna na kanapki,ale również super sprawdzi się jako samodzielna przekąska podana na krakersie-mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-polecam gorąco!! Składniki: ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido 2 łyżki oliwy 140 g sera typu feta 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki chilli 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju(...)pestek dyni(do smaku-opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Dynie kroimy na pół wydrążamy pestki i miękki miąższ ,kroimy na kawałki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą,pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min (do miękkości). Dynię po wystudzeniu łyżką oddzielamy od skórki (skórkę wyrzucamy) i dajemy do blendera (u mnie wyszła szklanka
Swojskie jedzonkoWłaściwie wyszedł dżem pomarańczowy ponieważ smaku dyni nie czuć w ogóle. Bardzo fajny, aromatyczny i lekki dżemik. Ja robię w wersji niskosłodzonej ale jeśli ktoś woli zawsze można zrobić słodszy. Składniki: 2,5 kg obranej dyni 1,5 kg pomarańczy 3 opakowania cukru żelującego niskosłodzonego (3:1) 2 szklanki wody Dynię pokroić w kostkę - im mniejsza tym krócej będzie(...)się gotowała. Ważne aby kostki były mniej więcej takiej samej wielkości, żeby równo się gotowały. Wrzucić dynię do dużego garnka i dodać dwie szklanki wody. Zagotować całość. Od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i niech powoli pyrka, aż dynia zacznie się rozpadać. W tym czasie wyszorować pomarańcze - szczoteczką pod bieżącą wodą. Zetrzeć skórkę z 3-4 pomarańczy. Skórkę dodać do gotującej
Ze smakiem bez glutenuCHLEB ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE Chleb z niezwykle chrupiącą skórką i miękkim środkiem. O charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku - a to dzięki odrobinie kminku oraz kolendry. Przechowywany w lodówce, zachowuje swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje(...)Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas (oprócz pestek dyni) umieszczamy w czystej miseczce, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (najlepiej na noc). *nie zapominamy
Moja Książka KucharskaLubicie risotto ? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu na poczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy(...)widać miłość od pierwszego wejrzenia nie zawsze się sprawdza, a dojrzewa z czasem. Teraz przyrządzam go tak często jak tylko się da. Pęczotto z dynią i jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto . Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła sherry. Purre z dyni niemalże zawsze mam w zamrażalce. Musiałam się
codojedzeniaDanie przygotowane na podstawie przepisu Jamiego Olivera. On z płatów ciasta makaronowego robił małe ruloniki i je zapiekał. Dodatkowo miał upieczoną dynię piżmową. Dyni nie piekłam bo za długo by to trwało. Ruloników też nie robiłam, przyznaję że mi się nie chciało i szybciej mi było przygotować danie w formie lasagne. Jednak podsumowując przepis, to danie jest pyszne i banalnie(...)proste w wykonaniu. Idealne na kolację, obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Potrzebujemy: Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier z kartonika, zmiksowane pomidory z puszki) 1/2 świeżego chilli czerwonego gałka muszkatołowa 20g parmezanu olej rzepakowy Dynię
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pomysł ten był długo wyszukiwanym. Był on konsekwencją dostania od mojej babci olbrzymiej dyni. Jako, że nie przepadam za zupą dyniową albo trafiłam na zły przepis stwierdziłam, że poszukam czegoś innego. Byliśmy już w indyjskiej restauracji, którą z resztą opisywałam na blogu i okazała się ona totalną rewelacją, więc przepis ten wzbudził moje zainteresowanie. Składniki na kurczaka z dynią(...)pomidorowym sosie (3-4 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka dynia około 300 g puszka krojonych pomidorów puszka mleka kokosowego (400 ml) masło (2 łyżki) sól pieprz łyżeczka ostrej papryki szczypta chili 2 łyżeczki kurkumy łyżka imbiru szczypta cynamonu 2 ząbki czosnku natka pietruszki Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w dużej wielkości kostkę i zamarynować w przyprawach (sól, pieprz, ostra
Karola gotujewięc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do ostatniego kęsa. Upiekłam więc niby sernik, albo raczej ciasto serowe na bazie dyni. Ciasto to wymyśliłam na poczekaniu, gdy dowiedziałam się, że za godzinę wpadnie do mnie koleżanka(...)lodówce była riccotta i gotowy mus z dyni, a inspiracja jakoś sama przyszła. Gdy Asia zapukała do drzwi, ciasto kończyło się piec, a zaraz potem raczyłyśmy się ciepłym niby sernikiem. Mnie bardzo smakował. Składniki: • 200 g sera ricotty, może być każdy inny • 2 szklanki musu z dyni (dynia pieczona w piekarniku
To co kochamPrzedostatni miesiąc roku (jak ten czas leci!). Dzisiaj zaglądnęłam do kalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa(...)pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl
Moja smaczna kuchniaZapasy dyniowe już dawno zrobiłam, teraz dokupuje po jednej dyni i sobie próbuję, smakuję nowe przepisy. Tu przyda się domowa przyprawa do potraw z dyni, którą możecie przygotować w kilka minut (przepis w linku w liście składników). Moja miłość do dyni zaczęła się w zeszłym roku, u nas w domu nigdy nie jadało się dyni, więc w naturalny sposób(...)zwracałam na nią uwagi, ale to się zmieniło do tego stopnia, że pokochałam jej smak, a dania z dynią mogłabym jeść codziennie. Kiedy przeglądałam w internecie galerię zdjęć dyniowych dań moją uwagę przykuły te jabłka, a że przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Filozofia smaku bez zastanowienia poszłam do kuchni przygotować sobie takie śniadanie
Blondynka GotujeDynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta(...)przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska