Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam Składniki: 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 marchewki(...)około 4-5 cm) 2 cebule 5 ząbków czosnku 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % (lub 30%) 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki pestek dyni biały pieprz sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone w kosteczkę marchewki i starty imbir lub drobniutko pokrojony. Chwilę smażyć i dodać przeciśnięty przez
Oryginalny smakJednym z tych produktów za który kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych lub ulubionymi dodatkami. Może być bazą dla innych deserów a nawet koktajli mlecznych. Składniki: 1 mała dynia, oskórowana i pokrojona na około 3-4 cm plastry ½ szklanki roztopionego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka(...)syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki soli duży arkusz folii aluminiowej Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie pociętą dynię umieszczamy w dużej misce. Wlewamy na nią roztopione masło i dodajemy pozostałe przyprawy. Całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na duży arkusz folii aluminiowej. Zawijamy wyłożone dynie w folii aluminiowej
naRuszcieDynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić się w miarę szybko, żeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego(...)garnku (i na początek mamy Ogień). Teraz idzie dynia - obraną ze skóry kroimy na mniejsze kawałki, ale bez specjalnej pieczołowitości, bo na koniec i tak wszystko zmieli blender. Na bieżąco dorzucamy do garnka mieszając za każdym razem i to jest element Ziemi. Do tego ze 2 marchewki (dalej Z), żeby zjeść trochę marchewki po prostu :) Kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię urodzinami, nowym kierunkiem i nadchodzącym, nowym rokiem akademickim. Nie mogę doczekać się planu zajęć na AWFie i pierwszych zajęć na GUMedzie :). Dziś, chciałabym zająć się domowym purée z dyni. Postanowiłam, że poświęcę na jego przygotowanie oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać(...)deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy sami w domu jest po prostu lepsze i wiemy, jakich składników użyliśmy. Mamy również różne wersje owego purée, może być przyrządzone z gotowanej, duszonej lub pieczonej
Be Fit Be Strongjuż wcześniejszych postach pisałam, sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą, dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem. SKŁADNIKI : 1 średnią dynie hokkaido 1 cebulę średnią(...)papryka słodka pół małej łyżeczki cukier oliwa 2-3 łyżki 1 łyżeczka curry śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy SPOSÓB WYKONANIA : Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z miąższu, kroimy w kostkę (wielkość nie ma znaczenia) Cebulę, czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku, wrzucamy czosnek, cebulę, szklimy, po czym dodajemy kawałki dyni
Basia w kuchniDynia, dynia, dynia. Jest wszędzie. W piekarniku siedzi dyniowy pasztet, w lodówce mus na pumpkin pie, blaty zastawione są słoikami z dynią, a z wielkiego gara na kuchence dochodzi ciche bulgotanie dyniowej zupy. Końca nie widać, bo z kuchennego stołu uśmiecha się do mnie kolejne, kilkunasto czy kilkudziesięciokilogramowe monstrum. Wszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam(...)jedynie dynię w lukrze ). Zaczynamy od trochę orientalnej zupy z dyni, którą ja osobiście uwielbiam. ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu) - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 ziemniaki - 200 g krewetek koktajlowych mrożonych - pędy bambusa - 200 ml mleczka kokosowego - sól - pieprz czarny - pieprz cayenne Przygotowanie: Dynię
Życie zamknięte w smakuPrzyszła jesień, przyniosła ze sobą jabłka i...dynię! Dynia jest na tyle uniwersalna, że idealnie smakuje i na wytrawnie i na słodko. Dzisiaj przedstawiam przepis w wersji wytrawnej, ale na te słodkie też przyjdzie czas :) Na blogu jest już jeden przepis na zupę krem z dyni - KLIK . Dzisiejszy jest jednak zupełnie inny, ponieważ wzbogaciłam go o sporą ilość tahini. Dynia(...)sezam to świetne połączenie! Polecam spróbować :) Zupa jest rozgrzewająca i przepyszna. Jeśli macie już przygotowane puree z dyni, zrobienie tej zupy zajmie Wam mniej niż 20 minut! :) SEZAMOWA ZUPA KREM Z DYNI przepis autorski // 4 porcje ~700g puree z dyni ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki bulionu warzywnego) ~100g jogurtu naturalnego lub śmietany ~100g tahini naturalnego
chili & sugarKrem z dyni jest rewelacyjny na chłodne, deszczowe dni. Poniższe danie jest dosyć tanie, a także szybkie do przygotowania. Przyznam się, że dynia nigdy mi nie smakowała, ponieważ wydawało mi się, że jest bez smaku i mdła. Jednak, gdy przygotowałam krem na bazie wywaru warzywno-mięsnego to od razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które dbają(...)linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć
UgotowaćKluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz. Składniki na kluski: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni(...)bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz
Gosia gotujeDynię odkryłam...rok temu. Gotuję od wielu lat, ale dopiero rok temu odkryłam to wpaniałe warzywo Wcześniej nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach(...)kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka
Zawsze głodna!Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany. Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru. Składniki (dla 2 osób(...)niezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając
W SMAKklik) zakochałam się w połączeniu karmelu z solą morską. To zaskakujące, ale uzależniające doznanie. Równie silne jak sięganie po kolejne pestki. Pewnie jak wiele z Was, uwielbiam chrupać pestki dyni. Zawsze zaczynam od jednej, ale ich chrupkość jest tak smaczna, że sięgam po kolejne i tak aż do dna miseczki. Gdyby to były chipsy, których nie jadam, czułabym wyrzuty sumienia(...)czystym sumieniem otworzyć kolejną paczuszkę. Tym razem nie wsypię jej jednak do miseczki, tylko zatopię w słodko-słonym karmelu. Pumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek do kremów, musów czy lodów zastępując w ten sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty
KUCHARNIAObraną ze skóry i ze środka dynię czyli banię, lub inaczej harbuza pokrajać w kawałki, nalać gotowanem mlekiem tyle, aby objęło banię i dusić póki nie zmięknie, potem przecisnąć massę przez gęste sito i używać do ciasta, zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać(...)jest tajemniczy Kucharz i ile liczy lat napiszę Wam w kolejnym poście, choć pewnie część z Was już się domyśla. A teraz czas na banię, harbuzem zwaną, czyli dynię . Mam wrażenie, że świat kręci się teraz wyłącznie wokół dyni! I cudownie! Tyle wspaniałych przepisów, pomysłów i inspiracji. Cieszę się, że tegoroczne zapasy wystarczą na wypróbowanie wielu z nich. Chciałam
KUCHARNIAjuż ostatnio pisałam, dostałam od mamy mojego lubego dynię. A że nie miałam miejsca w lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze(...)rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około 7 kg, a z racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie: Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki i miękki
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo chciałam spróbować jakiejś sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane(...)gałki muszkatołowejszczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania:Wyjmujemy blachę z piekarnika z i rozkładamy na niej papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (blachę zostawiamy na zewnątrz).Pokrojoną dynię wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy, imbir, pieprz i sól i mieszamy ręką, by wszystkie kawałki poryć oliwą i przyprawami.Analogicznie postępujemy z burakami, tylko nie dodajemy imbiru.Warzywa wysypujemy na blachę
W kuchni wieczorem