Przypominam, że sezon na przetwarzanie dyni już dawno się zaczął i pewnie za niedługo się skończy... A kilka słoiczków takiego rarytasu zrobionego przez siebie zawsze się przyda :) Składniki : Dynia cynamon w laskach goździki Składniki na zalewę: 2 szklanki wody 30 dag cukru kilka goździków cynamon w laskach pół szklanki 10 % octu Przygotowanie: Dynię w całości umyć, zdjąć skórę Pokroić w niezbyt duże kawałki Wsypać do garnka z odmierzoną wodą i cukrem ( bez octu), cynamonem i goździkami i krótko zago... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula