Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna. Składniki: Ok 500g obranej dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)świeżo startego imbiru ok 100g serka mascarpone (można zamiennie użyć śmietanki kremówki) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir suszony Do podania: groszek ptysiowy lub małe grzaneczki czosnkowe *** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę *** *** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą
Blog z ApetytemDyniowe muffinki z cynamonowym kremem Sezon na pyszną królową jesieni trwa w najlepsze. Jak co roku przerabiam dynię na różne sposoby, podaję ją i na wytrawnie i na słodko. To jest niesamowite, ile to zdrowe warzywo daje kulinarnych możliwości. Na blogu jest wpis, w którym zebrałam moje ulubione dania z dynią na słono w roli głównej. Znajdziesz tam np pieczoną(...)dynię z jarmużem, tartę z dynią i szpinakiem czy curry z dynią. Po więcej szczegółów kliknij w link → dynia na wytrawnie, moje ulubione przepisy . Dziś pora jednak na dynię na słodko, bo ona również idealnie smakuje w takiej odsłonie. Dyniowe muffinki z cynamonowym kremem są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wspaniale pachną korzennymi przyprawami. Pamiętaj, aby kremówka i mascarpone
Kulinarne przygody Gatityinne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)niej dodatku kurkumy, barwa to zasługa dyni hokkaido! Jesienią zachwycam się feerią ciepłych barw! Czy Wy też lubicie tę porę roku? Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru
Raj dla PodniebieniaCzym jest chleb drwala? Najogólniej ujmując jest to wieloziarnisty chleb z dodatkiem nasion. Najczęściej są to pestki dyni, słonecznik i siemię lniane. Jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków chleba na naszym stole. Polecany zwłaszcza na ciepło z rozpuszczającym się na nim masełku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb wieloziarnisty drwala 5 z 1 głos Autor: Paweł Clad Danie: Chleb Kuchnia(...)proszku. My używamy zakwas Dr.Oetcer 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju roślinnego 280 ml letniej wody 1 garść słonecznika łuskanego 1 garść siemienia lnianego 1 garść posiekanych pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Rozpuść w szklance w 150 ml wody letniej (około 30C) – nie za gorącej bo można zabić drożdże i nie za zimnej aby wystartowały. Wymieszaj
ProstePesto.plinne światło słońca, inaczej kładące się jego promienie na parkiecie… Moja jesień pachnie mi pomarańczą, imbirem, goździkami…, w kuchni zaczynają królować obowiązkowe o tej porze zupy. Pękate dynie w zieleniaku kuszą, więc targam jedną z nich i gotuję pyszną zupę dyniową, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i urzeka kolorem… Zupa ma przepiękny kolor(...)niej dodatku kurkumy, barwa to zasługa dyni hokkaido! Jesienią zachwycam się feerią ciepłych barw! Czy Wy też lubicie tę porę roku? Składniki bulion – żeberka wędzone, marchewka, kawałek selera, korzeń pietruszki, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 2,5l wody 600 -700 g upieczonej dyni hokkaido 400 g mleczka kokosowego (w całości) 200 g marchewki 2 łyżeczki tartego imbiru
Raj dla Podniebieniapewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu. Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny(...)wystarczy ok. 18 dag) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 dag skrobi ziemniaczanej otartej skórki z ½ małej pomarańczy * Można użyć gotowego puree lub przygotować je samodzielnie. W tym celu, kroimy dynię na mniejsze kawałki, wydrążamy środek z nasionami, a następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 180º C (w zależności od odmiany dyni i jej wielkości, zajmuje to 30 – 60 minut
Okiem Blondynki by McBlondiOstatnio spróbowałem ketchupu zrobionego trochę w inny sposób, a mianowicie z dyni i postanowiłem otworzyć ten przepis w domu. Jako, że uwielbiam ketchup ten zasmakował mi wyjątkowo dobrze. Wiadomo, to co zrobione w domu jest zdrowe i mamy pewność, że przygotowane ze składników bez dodatku ulepszaczy. Tym razem przygotuję ketchup z dyni i papryki. Akurat jest sezon na dynię, więc(...)idealny czas na taki dodatek. We wpisie oprócz dokładniej listy składników, sposobu wykonania znajdziesz również cenne wskazówki i zamienniki poszczególnych składników. Składniki 2 kg dyni 2 czerwone papryki 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 szklanka cukru 200g koncentratu pomidorowego odrobina pieprzu duża cebula 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki soli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!głos) Placki z dyni przygotujcie w kilkanaście minut. Do ich zrobienia oprócz dyni potrzebujecie mąki, jajka i odrobiny przypraw, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Placuszki polecam podawać na słono, z kwaśną śmietaną, tak jak placki ziemniaczane. Jednak wolicie natomiast jeszcze uwydatnić słodki smak dyni, podajcie je z cukrem. Placki z dyni bez problemu włożycie także do lunchboxa. Są pyszne(...)ziemniaków Placuszki z batatów i cukinii Placuszki z cukinii z patelni Placuszki z marchewki i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 15 minut Składniki 300 g obranej dyni 3 kopiaste łyżki mąki jajko szczypta chili szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli pieprz do smaku olej do smażenia śmietana do podania Przepis 1 Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
Kuchnia Bazyliijesień, ostatnio trochę za bardzo wietrzna ale i tak kolory liści rekompensują wiatr. A że jest coraz chłodniej to pomyślałam, że zaproponuję państwu pyszny przepis na jesienne danie z dynią. Danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i lekko pikantne, i trochę przypominające leczo ale z dodatkiem dyni. Polecam przygotować, bo warto 😋😋😋 Do przygotowania będziemy potrzebowali: dynia Hokkaido – przed obraniem około(...)papryka ostra – ja lubię to danie pikantniejsze więc dodałam jej całkiem sporo oraz około ½ szklanki wody olej do smażenia Link do filmiku z przepisem na: Jesienne danie jednogarnkowe z dynią Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki, cebulę drobno kroję, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na kilkucentymetrowe grubsze paseczki. Czosnek drobniutko kroję, cukinię kroję w ćwiartki. Umyte pieczarki kroję
Uwaga Babcia GotujeSezon dyniowy w pełni a, że u mnie dyni pod dostatkiem to w kuchni trwa totalna zabawa i czasami też improwizacja. Ale w gotowaniu przecież o to chodzi... Zatem dziś zapraszam Was na racuchy. Jeśli mogą być z jabłkami ( klik tutaj) to czemu by nie zrobić z dynia? Składniki; 1,5 szkl mąki pszennej 2 żółtka jajek 15 g świeżych(...)drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli szklanka ciepłego mleka 25 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni olej do smażenia lub inny tłuszcz Przygotowanie; Dynie przekładamy do rondelka, wlewamy pół szklanki mleka i dodajemy łyżkę cukru. Gotujemy do miękkości dyni. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy żółtka, drożdże, cukier i szczyptę soli. oraz mąkę. Ciasto zmiksować
Radość kipiąca uśmiechem.Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: 2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 3 jajka rozmiar(...)puree z dyni – użyłam hokkaido – to jest około 1 szklanki o pojemności 250 ml 120 g oleju – użyłam rzepakowego – to jest około 1/2 szklanki o pojemności 250 ml 160 g cukru – około 3/4 szklanki 250 ml 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka z górką cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Uwaga Babcia GotujeDyniowe bułki drożdżowe to pyszny pomysł na domowe pieczywo, ale w nieco innym wydaniu. Bułki przygotowuje się dokładnie tak samo, jak te klasyczne, natomiast część mąki jest zastąpiona pieczoną dynią. Dynia daje im piękny pomarańczowy kolor. Do pieczenia wykorzystuję dynię Hokkaido, jej miąższ jest zwarty i mało wodnisty. Pamiętaj, aby przy wiązaniu bułek sznurkiem nie robić tego zbyt ściele(...)Ciasto urośnie, więc sznurki mogą zbyt głęboko wejść w ciasto i potem będzie je ciężko wyjąć z upieczonych bułek. Sznurek przy wyjmowaniu może też uszkodzić miąższ i dynie nie będą już takie ładne. Bułki można podawać jak tradycyjne pieczywo, pięknie prezentują się na stole, przypominając małe okrągłe dynki. Dyniowe bułki drożdżowe Dyniowe bułki drożdżowe Czas przygotowania: 180 minut
Kulinarne przygody Gatity