dynia - 15472 przepisów (strona:94/1032)

Pikantne placki z dyni 130

Jesień w pełni i choć, w tym roku, wyjątkowo kapryśna, w kuchni niezmiennie zachwyca ciepłymi, soczystymi kolorami. W październiku w dalszym ciągu króluje intensywnie pomarańczowa dynia i szybko korona z głowy jej nie spadnie, bo choć przyjdą przymrozki, zapas dyni można przechowywać dosyć długo i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw… a jest z czego, bo warzywo to wzmacnia(...)zastosowaniu, można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw, zaczynając od śniadaniowych, przez dania obiadowe i lunchowe na deserach kończąc. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie

Fitsweet.me
Pęczotto z dynią. Złote zasady przyrządzania idealnego kaszotto. 156

ORZECHAMI WŁOSKIMi oraz KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z KURKAMI Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 2 (70-80 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 i 1/2 – 2 szklanki(...)łyżka oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 3 gałązki tymianku 1/4 łyżeczki kurkumy chili sól pieprz Dodatkowo: listki tymianku i limonka do podania Przygotowanie: 1) Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min., do miękkości, a nawet ciut dłużej, wtedy dynia staje się jeszcze słodsza

Fitsweet.me
Wegetariańskie bolognese z soczewicą 212

innych wegetariańskich dań. Ja znaczną większość bolognese z soczewicą ( bo z podanych składników wychodzi spora jego porcja) wykorzystałam do przygotowania lazanii – gdzie zamiast płatów makaranowych wykorzystałam płaty dyni. Dynię należy pokroić w cienkie plasterki – ja tu wykorzystałam podłużna dynię piżmową, która ma pestki tylko z jednej strony, więc połowę z niej da się pokroić na okrągłe plastry(...)dnie naczynia do zapiekania trzeba wyłożyć w miarę ciasno płaty dyni i lekko je skropić oliwą i posolić. Na to sos i kawałki mozzarelli, potem kolejne warstwy- dynia, sos i mozzarella, razy dwa a na wierzch dynia skropiona oliwą. Piekłam całość 30 minut, na to wyłożyłam pozostałe płaty mozzarelli (w sumie wykorzystałam 250 g mozzarelli) i piekłam kolejne 10 minut

Cooking for Emily
Krem dyniowy z batatem i pomarańczą 144

dzisiaj zapraszam Was do przygotowania słonecznej zupy 😋 Krem dyniowy wraz z dodatkiem pieczonego batata i świeżego soku pomarańczowego jest bardzo smaczny i sycący. Świetnie smakuje podany wraz z pestkami dyni. Składniki na 4 porcje: 2,5 szklanki wody 0,5 kg upieczonej dyni (np. hokkaido) sok z 1 pomarańczy 1 batat 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżka masła klarowanego(...)sól, pieprz do dekoracji pestki dyni Na samym początku upiec dynię: umyć ją, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię przeciąć na 8 części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Batata umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanego batata przełożyć do dyni i całość piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Upieczone

Ugotować
Krem z dyni z masłem orzechowym 148

Uwielbiam dynię hokkaido i choć w tym roku na działce nie urosła mi ani jedna sztuka, to zrobiłam sobie jej spory zapasik na pobliskim placu. W ubiegłym roku ostatnią dynię wykorzystałam dopiero w lutym, myślę, że teraz będzie podobnie.W planie mam jeszcze przetwory z dyni, a konkretnie marynowanie jej z miodem i kurkumą. Składniki; 1 kg  dyni  hokkaido(...)drobiowego 100 ml śmietanki do zup 18 % 3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego kawałek świeżego korzenia imbiru kilka gałązek świeżego tymianku oliwa sól morska orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić  oliwą,  posypać solą i tymiankiem. Wstawić

Gosia gotuje
Jesienna sałatka z pęczakiem 151

Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię(...)przygotujcie to danie Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: szklanka kaszy pęczak kawałek dyni (około 200 g) 3 średnie buraki około 10 pomidorków koktajlowych pestki z połowy granatu 125 g mozzarelli natka pietruszki dwie łyżki pestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki

PatiGotuje
Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem 136

Bycie kulinarną blogerką to nie tylko gotowanie z fantazją, robienie pysznych zdjęć ale i wymyślanie nazw na kolejne potrawy jak ta- kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem. Anglojęzyczne blogerki niemalże wymieniają wszystkie składniki potrawy w nazwie. Po polsku będzie to trochę dziwnie, bo my musimy odmienić wyrazy przez przypadki. Wydaje mi się jednak, że jest zasadą, aby nie odmieniać(...)tytule to i tak wydaje mi się, że opisać curry w kilku słowach po prostu się nie da! Dzisiejszy obiad to kurczak curry ugotowany na kokosowym mleku z dynią. Curry przypomina pulled chicken . Gotowałam je długo na małym ogniu. Dynia rozgotowała się i zagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku

codojedzenia
Jesienna sałatka z pęczakiem 132

Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam. Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię(...)przygotujcie to danie Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: szklanka kaszy pęczak kawałek dyni (około 200 g) 3 średnie buraki około 10 pomidorków koktajlowych pestki z połowy granatu 125 g mozzarelli natka pietruszki dwie łyżki pestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki

PatiGotuje
Pęczotto z dynią. Złote zasady idealnego kaszotto. 117

ORZECHAMI WŁOSKIMi oraz KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z KURKAMI Składniki (2-3 porcje): 1/2 szklanki (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 2 (70-80 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 i 1/2 – 2 szklanki(...)łyżka oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 3 gałązki tymianku 1/4 łyżeczki kurkumy chili sól pieprz Dodatkowo: listki tymianku i limonka do podania Przygotowanie: 1) Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min., do miękkości, a nawet ciut dłużej, wtedy dynia staje się jeszcze słodsza

Fitsweet.me
Zupa dyniowa krem – prosty przepis 175

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa dyniowa krem . Kiedy ostatnio robiłem zakupy w moim ulubionym markecie, w dziale warzywnym rzuciła mi się w oczy ogromna piramida ułożona z dyni oznajmiająca pełnię sezonu dyniowego i zbliżające się coraz popularniejsze u nas święto Halloween, więc pomysł na obiad nasunął się sam – zupa dyniowa krem — aromatyczna, rozgrzewająca, pikantna i typowo jesienna zupa.   Zupa(...)dyniowa krem Składniki (na 4-6 osób): 1,5kg dynia 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1,5L bulionu drobiowo-warzywnego 2 ziemniaki 1 marchew Mały kawałek świeżego imbiru ok 1cm Sól Pieprz Ostra papryka lub pieprz cayenne Gałka muszkatołowa Pestki dyni Zupa dyniowa krem Przygotowanie: Dynię kroimy na ósemki, wydrążamy pestki i obieramy ze skórki, następnie kroimy

Księga-Smaku
Muffiny dyniowe z kawałkami czekolady 118

zrobić z taką piękną, wielką dynią? Zupę, drugie danie i deser Dzisiaj cudowne muffiny dyniowe Składniki: 150 g masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej skórka starta z 1 pomarańczy kilka kropli ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie) 2/3 szkl puree z pieczonej dyni (przepis na puree dyniowe poniżej) 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka 2/3 szkl mąki pszennej(...)włożyć do rondelka, dodać cynamon, gałkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 1 min. Dodać puree z dyni o gotować przez kolejną 1 min. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać kolejno jajka, za każdym razem energicznie wymieszać . Dodać przesianą mąkę pszenną

MojaQchnia.pl
Puree z dyni 185

Puree z dyni to postawa Waszych jesiennych wypieków i deserów. Myślę, że jego przygotowanie nie powinno nastręczać żadnych trudności. Zamrożone puree można wykorzystać przez okrągły rok. Składniki: nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu Przygotowanie: Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami, z których można zrobić pestki dyni . Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką(...)folią aluminiową.  Piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę  lub dłużej, do miękkości (małe dynie np. Hokkaido piec tylko 30 minut). Miękkość dyni sprawdzić za pomocą patyczka lub widelca (powinien bez oporu wchodzić w wypieczony miąższ). Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem do otrzymania puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste nadmiar wody można lekko odcisnąć

Słodka Strefa
Sos dyniowy i zapiekanka z makaronu 173

dyniowy do makaronu…Dynia to duży zakup, bo przeciętna dynia waży niemało…Więc kiedy już ją przytargam do domu to już po drodze obmyślam jak ją wykorzystam. Najpierw kroję dynię na kawałki i oczyszczam z gniazda i nasion. Jeśli mam ochotę to suszę pestki i wyjadam je, kiedy mam ochotę na nerwowe chrupanie. Upieczony miąż dyni miksuję(...)puree, które dzisiaj przeznaczyłam na sos dyniowy do makaronu. Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę

codojedzenia
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 130

Jesień to najbardziej wyrazista pora roku. Zmysł wzroku angażują piękne barwy, a smaku zdecydowane aromaty. W tym miesiącu cieszymy się bogactwem jesiennych smaków i kolorów. Dynia pasuje tu idealnie!  Miąższ dyni można przyrządzić na dziesiątki, jak nie setki sposobów. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona,  bo jej smak staje(...)się głębszy i bardziej skoncentrowany.  Zup dyniowych na blogu jest już kilka i w każdej odsłonie jest pyszna. Tym razem dynię Hokkaido upiekłam razem z jabłkiem, cebulą i czosnkiem, a zupę podkręciłam świeżym imbirem, kuminem i kolendrą. I kiedy za oknem aura bywa niesprzyjająca, taka kolorowa i aromatyczna zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki z dyni i marchewki! 150

PLACUSZKI Z DYNI I MARCHEWKI! Pyszny i zdrowy pomysł na obiad, z wykorzystaniem dyni. Dynia to zdecydowanie warzywo, które symbolizuje jesień, wczoraj podawałam Wam przepis na zupę z dyni, a dzisiaj przepyszny przepis na placuszki z dyni i marchewki. Placuszki wymyśliłam, bo zostały mi wytłoczyny z marchewki, z której wyciskałam sok w wyciskarce, nie chciałam aby się zmarnowały, więc postanowiłam(...)połączyć dynię i marchewkę, to był strzał w dziesiątkę! SKŁADNIKI:   - 3 szklanki startej dyni muskat - 1 szklanka startej marchewki lub wytłoczyn z marchewki - 3 jajka - sól, cynamon - 3 czubate łyżki mąki Całość mieszamy, i od razu smażmy na oleju rzepakowym, placuszki formujemy w dłoniach i układamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Gotowe! Smacznego! Pięknego weekendu

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania