Królowa dynia, symbol jesiennej obfitości. Dynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Zupa z dyni w połączeniu z papryką jest wyśmienita. pieczona dynia Hokkaido 500 g pieczona papryka 200 g 1 -2 cebule czerwone 3-4 ząbki czosnku ostra papryka 1/2 łyżeczki szczypta(...)imbiru pieprz cytrynowy, pieprz czarny curry, sól do smaku bulion ok. 1 litr Porcja dla 3-5 osób. Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około 30 minut. Po upieczeniu gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju
Smaczne mojeDelikatne, kruche z zewnątrz, babeczkowe w środku, tak można określić te ciastka. Zawierają jeden składnik, który smakuje i pachnie jak pomarańcza, ale tak naprawdę jest to dynia. Ciastka są pyszne w smaku, nie za słodkie, doskonałe do herbaty, kawy i mleka. Do nasączenia dyni użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego, więc nie ma obawy o chemiczny skład. Spróbujcie koniecznie. Przepis jest(...)dość sporych ciastek Co potrzeba: 150 g dyni po oczyszczeniu, 100 g masła miękkiego, 300 g maki tortowej typ 450, 100 g cukru, 2 jajka L, 1 łyżeczka nie czubata proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego, 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Najpierw przygotowujemy dynię: obieramy ze skóry, pozbawiamy środka
Bułka z ChlebemRozgrzewająca zupa z dyni – szybki i prosty przepis Jesień, przeszywający chłód i sezon grypowy. Jak sobie radzić? Polecam Wam przygotować rozgrzewającą zupę z dyni. Pyszna i naprawdę szybka prosta w przygotowaniu. To mój szybki pomysł na jesienną zupę. Kto się skusi? S kładniki: 500 g ugotowanej zblendowanej dyni (przepis tutaj ) 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy, ale może być(...)warzywny) 0,5 łyżki pasty Tikki Masala Paste Post 1 czubata łyżka śmietany 18% (gęsta do zup) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Całą ugotowaną i zblendowaną dynię przekładamy do garnka i stawiamy na średnik ogniu. Po chwili dodajemy szklankę bulionu i 0,5 łyżki pasty Tikki Masala Paste Post. Mieszamy i gotujemy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę mieszamy
Słodkie okruszkiCiekawa jestem co przeważnie robicie z rosołu? Podejrzewam, że królową pomidorową. Ja też :) Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat, kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy. Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej(...)puree, zamrozić i korzystać, przez cały rok. Przepis na puree znajdziecie tu Składniki: 1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka, zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji
Agusiowe smakołykiwięc warto, warto. Lazanię dyniową jadłam już wielokrotnie, próbowałam w kilku miejscach różnych połączeń i dodawanych do niej rzeczy, aby w końcu stworzyć sama zestawienie, przynajmniej dla mnie, idealne. Dyni trzeba wyrazistego, mocnego dodatku jakim jest szynka szwarcwaldzka i cebula, kombinacja doskonała. Składniki (na 4 porcje): 9 lub więcej płatów makaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej(...)piekarnik na 180°. Do miseczki wybijamy jajko, rozkłócamy widelcem. Dodajemy do niego serek wiejski, połowę skrojonej w malutkie kostki mozzarelli, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówkę dyni kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki beszamelu i rozsmarowujemy. Na niego układamy po 3 płaty makaronu – w moim naczyniu tak wychodzi
Smaczna StronaHummus z pure z dyni z pieczoną papryką. szklanka ugotowanej ciecierzycy ( lub ze słoika) 2 łyżki pure z dyni* hokkaido 1 hojna łyżka tahiny 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia sok z połówki cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kminu pestki dyni, sezam płatki chili pieczona papryka** kolendra natka * pure można przygotować(...)parze - dynię pokroić w małe kawałki i ugotować do miękkości na parze lub upiec ** paprykę można upiec ( ja poszłam na skróty i kupiłam gotową opiekaną żółtą) Ciecierzycę, pure z dyni, sok z cytryny, tahinę i przyprawy umieścić w malakserze i zmiksować. Podprażyć sezam z pestki dyni na suchej patelni, lekko rozetrzeć w moździerzu. Wyłożyć humus na talerz, pokroić upieczoną paprykę
AZgotuj!Risotto z dynią Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido, piżmowa lub ewentualnie dynia zwyczajna, czyli ta taka wielka, którą często można spotkać podzieloną na kawałki i zafoliowaną na działach z warzywami. Ja akurat(...)upolowałem zwyczajną, ale risotto z dynią wcale nie wyszło zwyczajne. Jakie jest dzisiejsze risotto dyniowe? Zdecydowanie delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Delikatnego pazura nadaje tutaj czosnek wraz z imbirem, natomiast wszystko to jest dopełniane przez cynamon i gałkę muszkatołową. Pamiętaj tylko, żeby z tymi dwiema przyprawami nie przesadzić, bo zamiast fajnego dania, wyjdzie Ci dziwny deser 😂 dodaj po prostu
Blendmanfali dyniowego przetwarzania unosimy się nadal. Aby na dłużej zachować smak tego jesiennego warzywa, postanowiliśmy zamknąć je w słoiczku. Naszą uwagę przykuł pomysł na zrobienie marmolady z dyni i ananasów w kompozycji z chilli i cytryną. Muszę powiedzieć, że od razu poczułam ten smak i pomimo iż przeglądaliśmy jeszcze wiele pomysłów, ten pozostał w mojej pamięci. To był bardzo słuszny(...)chciało by się, żeby nadeszły ciemne poranki, aby otworzyć słoiczek marmolady dyniowo-ananasowej na śniadanie i posmarować nią świeżą bułeczkę. Składniki na marmoladę dyniowo-ananasową 500 g miąższu z dyni 300 g ananasa 200 ml wody 350 g cukru 1 / 2 małej papryczki chilli 1 opakowanie kwasku cytrynowego skórka z 1 cytryny sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie dżemfixu
niecodziennikparyKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)Bartkowi do gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. Składniki na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym 400 g miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła
niecodziennikparyDynia makaronowa to odmiana dyni zwyczajnej ale o pewnych magicznych właściwościach. Po upieczeniu miąższ niby nie różni się z wyglądu od zwyczajnej dyni, ale to tylko pozory. Kiedy weźmiemy do ręki widelec i dobierzemy się do miąższu zaczną dziać się cuda. Miąższ będzie rozdzielał się na włókna przypominające … makaron! W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje(...)dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi. Składniki MAKARON DYNIOWY 1 dynia makaronowa 1 łyżka oliwy sól, pieprz SOS 1 duża cebula 1 czerwona papryka słodka 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej (około 700 ml) lub pomidory krojone z puszki 1 puszka
Tajemnice SmakuCześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach. Upiekłam ciasto z dyni przepis i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)miąższ. Ja swoją dynię rozdrobiłam za pomocą malaksera, polecam taki właśnie sposób. Do startej dyni wbiłam jajko, dodałam mąkę ziemniaczaną i dosypałam sól, pieprz i imbir. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do masy. Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru. Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje
Pieprzyć z FantazjąRacuszki z dyni - kuchnia podkarpacka Racuchy to popularne danie, które ma swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał(...)swoje tradycje w gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki z dyni doskonale smakują na słodko oprószone cukrem pudrem, ale można je podawać również w wersji wytrawnej ze śmietaną. Przepis został udostępniony przez Panią Helenę Juszkiewicz i opublikowany przez Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Brzostek w wydawnictwie „Brzosteckie przepisy kucharskie”. Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g obranej
Trzeci talerzDynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą(...)beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom
Wymiar ZdrowiaDynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą(...)beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom
Wymiar Zdrowia