jest teraz ograniczona. W mojej miejscowości królika trzeba „upolować” w sklepie, kupiłam więc udka kurczaka, które obrałam ze skóry, odcięłam końcówki, gdyż akurat miałam wielką ochotę na danie słodko-kwaśne. Można też dodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam. Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki(...)oprószamy mąką. Zalewę w której leżał kurczak zostawiamy na później. Podgrzewamy resztę octu winnego z cukrem, kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Na głębokiej patelni szklimy na oliwie drugą z cebul pokrojoną w piórka, dodajemy udka kurczaka i obsmażamy powoli, aż się lekko zrumienią z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy zalewą, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrzy magiczne słowa w naszym domu. Na samą propozycję zrobienia makaronowego dania mojej drugiej połowie cieszą się oczy – uwielbia wszystkie pasty, pasjami. Na słowo ‘bekon’ do kuchni zbiegamy się oboje. Razem z zapachem wędzonki pojawiają się też oba nasze koty, liczące na to że okruchy boczku spadną z deski i coś dobrego im się trafi. A do burraty(...)mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku. Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie, szybsze gotowanie i pozwala nie używać do większości sosów dodatkowej soli. Makaron do tego dania powinien być odrobinę bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy szalotki i czosnek, drobno
Karo in the KitchenGofry kakaowe Oj jak ja kocham gofry… Od momentu, gdy kupiłem gofrownicę, goszczą u mnie niemalże codziennie. Były już gofry bezglutenowe , dla fanów „innych
BlendmanSzynka pieczona marynowana musztardą, miodem i przyprawami, będzie doskonałym samodzielnym daniem lub dodatkiem do kanapek. Tym razem do marynowania szynki użyłam musztardy z wędzoną papryką. Musztarda ta to unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona(...)żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę. Potem obracamy szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak karnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję. Składniki: schab 1.1.2 kg śliwki
Różowa kuchniaKlasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKocham dania tego typu – są szybkie w przygotowaniu i mega smaczne. Uwielbiam makaron soba z wieprzowiną. Dziś w ramach miłej odmiany dodałam botwinę – produkt sezonowy, z którego musimy korzystać ! Wiem, że dla niektórych to połączenie wydaje się być zaskakujące, ale musicie go spróbować ! Składniki (3 – 4 porcje): 150 g makaronu soba 1 polędwiczka wieprzowa (około(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Przygotuj 2 patelnie, na każdej rozgrzej po 1 łyżce oleju roślinnego. Na pierwszej patelni podsmaż mięso – około 4 – 5 minut. Na drugiej podsmaż imbir, czosnek, plasterki buraczków i sezam. Mieszaj często, smaż około 7 – 10 minut, następnie zdejmij z patelni. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju roślinnego i podsmaż na niej około
Moja pasja smakuNa dziś przygotowałam mięsko, dokładnie wieprzowe żeberka z dodatkiem keczupu i coli. Niby nic takiego, a jednak smak jest wyrazisty z lekką nutą pikanterii i posmaku
Różowa kuchniaPiątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka
Szczęśliwa kuchniaPiątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCześć ! Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Pamiętajcie by wykorzystać dobrze ten czas. Dziś mam dla Was przepis na risotto z dynią. Danie to kocham. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. To co ? Skusicie się ?! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny(...)wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.W między czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła i podsmaż dynię. Smaż ją około 10 minut – do momentu aż zmięknie.Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj
Moja pasja smakuNiedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy
Codzienna kuchnia niecodziennaCześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie. Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? Składniki (2 duże(...)łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Do miseczek wyłóż fasolkę i szparagi. Dodaj
Moja pasja smakunajbardziej znanych dań z ciecierzycy. Przepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania). Składniki(...)spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnajbardziej znanych dań z ciecierzycy. Przepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania). Składniki(...)spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową
Szczęśliwa kuchnia