drugie danie - 14640 przepisów (strona:55/976)

Dorsz w ziołach z folii 182

Piątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka

Szczęśliwa kuchnia
Dorsz w ziołach z folii 199

Piątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Risotto z dynią 128

Cześć ! Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Pamiętajcie by wykorzystać dobrze ten czas. Dziś mam dla Was przepis na risotto z dynią. Danie to kocham. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. To co ? Skusicie się ?! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny(...)wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.W między czasie – w drugim garnku – rozgrzej 1 – 2 łyżki masła i podsmaż dynię. Smaż ją około 10 minut – do momentu aż zmięknie.Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj

Moja pasja smaku
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 178

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka szparagowa ze szparagami i jajkiem w koszulce 176

Cześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie. Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? Składniki (2 duże(...)łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga ! Wody nie solimy ! Rozbij jajko do małej miseczki i ostrożnie przelej do wody – w miejscu najintensywniejszego wrzenia. Podobnie zrób z drugim jajkiem. Jajka gotuj około 2 – 3 minut. Jajka wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej. Nierówności można przyciąć nożem, by nadać jajku ładny kształt. Do miseczek wyłóż fasolkę i szparagi. Dodaj

Moja pasja smaku
Falafele - chrupiące kotleciki z ciecierzycy 217

najbardziej znanych dań z ciecierzycy. Przepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania). Składniki(...)spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Falafele - chrupiące kotleciki z ciecierzycy 217

najbardziej znanych dań z ciecierzycy. Przepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu i dania). Składniki(...)spłaszczałam na placuszki i smażyłam na dużym ogniu, na bardzo dobrze rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową

Szczęśliwa kuchnia
Smak Danii: lukrecja 168

soli; czasem nawet najwięksi fani lukrecji nie dają im rady.  Ja rozróżniam dwa rodzaje: ten, który samym zapachem sprawia, że robi mi się słabo i drugi, który dam radę przełknąć z miną tylko troszkę kwaśniejszą od cytryny. Choć mieszkam tu już całkiem długo, nie potrafię się do lukrecji przekonać. Od czasu do czasu robię próby (smak ponoć zmienia się(...)zmieniając proporcje. No i wałeczek uturlałam troszkę za gruby; moje ciasteczka wyszły dość spore. Okazało się jednak, że dla fanów lukrecji to nie problem. Znikały szybciutko, jedno po drugim, a z gardeł dobiegały odgłosy zadowolenia.  Ciasteczka mają śliczny, karmelowy kolor, a smak lukrecji jest raczej stonowany. Wspaniale komponują się tu słodko-kwaśne żurawiny; w dodatku pięknie wyglądają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wątróbka drobiowa z fenkułem i pieczarkami 136

Wczoraj był schabowy z natka fenkułu, a dziś wątróbka drobiowa z bulwą fenkułu,nie znoszę cebuli więc sobie po prostu zamieniłam składniki.Fenkuł ma posmak ni

Różowa kuchnia
Bitki wołowe pikantne 164

Wołowina to zdrowe i smaczne mięso, jednak zbyt drogie , to główny powód braku dań z wołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu(...)pieprzem i chili marynujemy w mieszance sosu sweet chili i sosu sojowego, wstawiamy do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron po tym, jak przewracamy mięso na drugą stronę, dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy wszystko jeszcze chwilę razem. Mięso nie należy bardzo przesmażać, gdyż będzie niesmaczne jak wióry. Mięso delikatnie podsypujemy mąką, chwilkę podsmażamy. Całość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka w sosie do pizzy 219

Uwielbiam żeberka smażone mniam. Dobrze doprawione rewelacja.Dziś zrobiłam je inaczej w sosie do pizzy, sama zaskoczona jestem smakiem i bardzo zadowolona. Składniki: żeberka 1 kg

Różowa kuchnia
Pulpeciki w sosie pomidorowym 151

pieprz i mielona słodka papryka Mięso przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche. Jeśli damy za dużo bułki tartej to pulpety się rozsypią podczas duszenia. Dlatego dobrze jest dodawać do mięsa bułkę tartą po łyżce i sprawdzać konsystencję masy mięsnej Całość przyprawiamy i mieszamy łyżką(...)przełożymy z kubeczka zawartość do pulpetów to musimy mieszać całość sprężynką do momentu zagotowania, żeby nie powstały "kluchy". W przeciwnym razie będzie, po pierwsze niesmaczne, a po drugie nieładnie będzie wyglądać Podawałam z buraczkami na ciepło i ziemniakami z koperkiem. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 155

Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych

Szczęśliwa kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 159

Gołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z jabłkami 170

Widziałam w sklepie znanej firmy "Pusztyste placki z jabłkami" - tak się nazywają - z torebki... No nie... To RACZEJ  nie to samo, co robione domowym sposobem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com