drugie danie - 14640 przepisów (strona:49/976)

Szaszłyki z serem halloumi, kurczakiem i warzywami 182

Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego . Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego , obecnie także z dodatkiem mleka krowiego . Ser

Corner With Recipes
Aromatyczne gołąbki 156

Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji

Corner With Recipes
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 137

W końcu nadszedł czas eksperymentów ze szparagami. Dzisiaj z ukochanym makaronem. Muszę się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi

Corner With Recipes
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 110

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie paprykowo-pietruszkowego pesto . Danie to posiada tyle smaków, że nawet sceptycznie nastawieni do cukinii i kaszy

Corner With Recipes
Makaronowe koszyczki z warzywnym sosem 143

Zamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella

Corner With Recipes
Szpinakowa frittata z makaronem 180

Klasyczne połączenie smaków, do tego makaron, jajka i wyszła frittata inna niż wszystkie. Mam tak, że jeśli do potrawy dodam szpinak, to po prostu nie może

Corner With Recipes
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 189

kleić, tylko minimalnie. Ja za pierwszym razem dałam 270ml wody i 2 łyżki oliwy (tak było w przepisie), jak dla mnie bułki były zbyt zbite, dlatego za drugim razem dałam 3 łyżki oliwy i troszkę więcej wody, były idealne. Wszystko zależy od rodzaju użytej mąki, a także od jej wilgotności. Wyrobione ciasto (nie wyrabiam długo, tylko do połączenia

Smaczne Zdrowe
Potrawka z brukselką 213

miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką.   Rezultat – danie jest zjadliwe, choć moim kubkom smakowym nadal daleko do miłości z nią. Może to kwestia

Fabryka pomysłów
Makaron ryżowy ze szpinakiem 128

Znowu czas na... szpinak ;D Jednak należy pamiętać, że nie jest on wskazany dla chorych na reumatyzm, nerki, wątrobę oraz ludzi cierpiących na dolegliwości przewodu pokarmowego

Corner With Recipes
Makaron z pistacjami, oliwkami i suszonymi pomidorami 143

World Pasta Day zobowiązuje, więc przedstawiam kolejny przepis pokazujący moje uwielbienie do makaronów ;). Pistacje połączyłam z oliwkami i suszonymi pomidorami, ale napewno bez tych dodatków ten

Corner With Recipes
Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera 144

Przepis ten znalazłam tutaj . Na tej stronie przepisy podstawowe pokazane są krok po kroku, więc początkujący i nie tylko, mogą coś podpatrzeć ;) Jako, że spaghetti jest

Corner With Recipes
Pesto paprykowo-pietruszkowe - idealne do spaghetti 158

Uwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju sosów. Tutaj pesto użyłam

Corner With Recipes
Wariacja na temat wołowiny po burgundzku 126

Rzadko jem mięso, ale mam dużą słabość do wołowiny. Ostatnio przygotowałam ją z winem, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą Celebro. No dobra, do wina

Corner With Recipes
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 164

Połączenie kuchni indyjskiej, tajskiej i makaronu wyszło pysznie! Spaghetti z dalem z czerwonej soczewicy i pastą curry powstało specjalnie na konkurs na durszlaku. Dobrze, że postanowiłam

Corner With Recipes
Kurczak w owsianej panierce z surówką z selera i marchewki 183

Wielu z nas ma czasami ochotę na soczystego i chrupiącego kurczaka, szczególnie na diecie mogą przychodzić takie pomysły. Bierzcie i jedzcie z tą pyszną surówką, w

Corner With Recipes
Kuchnia Indyjska 100

warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki ry­żo­wej po­da­wa­ne z róż­nym na­dzie­niem(...)poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ na organizm i zależenie od potrzeb ustalano

ClauditteMissCooking
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 272

Moje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami(...)Obejrzanych zdjęć, przeczytanych artykułów, tłumaczeń z włoskiego i z angielskiego było tyle, że poczułam się jakbym drugi raz pisała magisterkę. Nie mam pieca chlebowego opalanego drewnem. Chcę prawdziwą włoską pizzę. A jak ja czegoś chcę, to strach się bać. Jeśli macie aktywny, dojrzały zakwas pomińcie cały proces jego przygotowania. Zakwasu przed dodaniem do ciasta nie dokarmiamy.   ZAKWAS Nie będę

Karo in the Kitchen