wielu ludzi o tym jak przyrządzają dane potrawy można przyswoić wiele ciekawych rozwiązań. Ich różne sposoby przygotowania i odmienne składniki mogą stać się inspiracja do własnej wariancji nt. konkretnego dania. Wołowe rolady wcale nie muszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat(...)Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę. Rolady doskonale smakują na świeżo jak i odgrzane w sosie na drugi dzień. Na 5 rolad Czas przygotowania 2 godziny Składniki: 5 cienkich plastrów udźca wołowego po ok. 120g 1 mała obrana cebulka (najlepiej szalotka) Pół dużego kiszonego ogórka (musi być dobrej
Kuchnia PROzdrowotnasproszkowana wanilia Dodatkowo: około 100g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone) Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Smażymy z jednej i drugiej strony. Da się smażyć bez oleju jeżeli macie dobrą patelnię. Naleśniki ładnie od niej odchodzą. W miseczce umieszczamy ricottę, słodzik i wanilię i dokładnie mieszamy łyżeczką. Smarujemy naleśniki przygotowanym kremem
Moja Michaserowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy roladki na gorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki będą rumiane. Gotowe roladki odsączamy na ręczniku papierowym. Można je podawać na gorąco jako samodzielne danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybkich dań, które można zrobić błyskawicznie dzień wcześniej. Przygotowujemy kaszę na dwa sposoby: szybki – dla zagonionych oraz wymagający więcej czasu – dla tych, którzy go mają. W pierwszym pęczak po prostu zalewamy płynem spod grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka koperku lub pietruszki
Niedzielny kucharzjednym końcu ławki, a jeszcze bardziej wściekły dziadek siedzi na jej drugim końcu, rękę ma odchyloną w stronę babci i trzyma w niej rozłożony parasol. Nad nimi natomiast widnieje napis: "Miłość to dbanie o siebie nawet w złości" . No powiedzcie, czy nie piękne? Drugi obrazek to taki szkic. Na polach wśród domów, drzew, postaci, krasnalów, robocików, kotów, chmur(...)ludźmi, którzy Cię inspirują". Od siebie dodałabym jeszcze "wśród których czujesz się szczęśliwy i rozumiany". I myślę sobie, że to, co daje szczęście temu leżącemu chłopcu, nie da szczęścia drugiemu człowiekowi. Z jednego prostego względu. Bo każdy jest inny . Ma inne potrzeby, inne wartości, inne możliwości. Dość nocnych przemyśleń. Pora późna, czas na sen :) Niech ciasto czekoladowe z gruszkami
bistro mamawsypać mąkę z proszkiem, bakalie mieszanka studencka i zmiksować na dość gęste ciasto połowę ciasta dać do silikonowej niskiej formy 22 cm resztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować(...)wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym blatem na wierzch dać resztę budyniu o posypać posypkami schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest smaczne i szybko się zjada..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto na pierogi z mąki orkiszowej Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle
Blendmandrugiej rączki dałam jej ogórka i sobie smacznie chrupała, a lizak został nietknięty, nierozpakowany. Trochę żal mi się jej zrobiło, że nie zna takiego atrybutu dzieciństwa - słodziutkiego, kolorowego, sklepowego lizaka. Dlatego, po powrocie do domu, w minut 10 przyrządziłam jego zdrową, czekoladową alternatywę. Gdy zobaczyła moje czekoladowe lizaki, od razu wiedziała, co z nimi zrobić...Jadła jednego za drugim
Jeść, by żyć w zdrowiudania, ale też dodaje ciekawego posmaku i niezwykłej chrupkości. Zapraszam! Indyk curry w sezamie. Składniki: filet z indyka sezam ok 2 szklanki jajko 2 łyżki mleka łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Fileta oczyścić, podzielić na porcje. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Przygotować w osobnych miseczkach lub głębokich talerzach: w jednym sezam a w drugim
Tagebuch po polskuPrzede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony. Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki. Wołowina: Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze. Stek ok 2-2,5 cm grubości- Krwisty(...)pozniej reszte czasu z drugiej strony. Dajmy wołowinie po ugrillowaniu- chwilkę "odpocząć" :) przepisy: Wołowina i kurczak z grilla Kurczak: Udka kurczaka : potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla Czas pieczenia to 25-30 min. Skrzydełka kurczaka: Czas pieczenia to 15-25 min - w zależności od wiekości skrzydełek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu
Smaki EdytyPrzypominam wam że od 1 sierpnia w Lidli Polska trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Polecam wam produkty które wykorzystałam do Dania obiadowego. Składniki dla 4 osób: pierś z kurczaka 800 g Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Poska natka pietruszki z Lidl Polska ekstra Virgin Olive Oil Spain(...)obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki. Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie solą i pieprzem mielonym. Kiedy nam się podpiecze z jednej strony przekładamy na drugą i kładziemy maleńkie kosteczki żółtego sera, który nam się delikatnie roztapia.Zwijamy paseczki z roztopionym serem w ruloniki. Krok 4 Kurczaka nacieramy oliwa z oliwek i pokrojoną drobno natka pietruszki
Różowa kuchniaKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością
Codzienna kuchnia niecodziennasię rozpuści co za tym idzie szybciej się wchłonie) . Dodajemy szczyptę soli , wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę ). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie , że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie trochę maki . Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy , możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując mąką, jeśli(...)patelnie bez tłuszczu( tłuszcz mamy już w cieście) . Podczas smażenia na placku mogą tworzyć się bąble , wtedy je przekuwamy widelcem , a jak robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę. Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły . Wykonanie sałatki: Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego
Różowa kuchniamną” sos pieczarkowy, dziś korzystając z okazji, że kuchenne królestwo jest w pełni moje – postanowiłem go zrobić. Aby wszystko ze sobą współgrało postanowiłem, że dietetyczna będzie druga część dania czyli kasza i warzywa ;-) Składniki 2 szklanki kaszy pęczak 30-40 dkg pieczarek mrożona mieszanka warzywna łyżka mąki sól i pieprz do smaku Dowolny olej do skropienia(...)wiadomo jest pełen kwasów Omega-3, obniża zły cholesterol, a lignany w nim zawarte zmniejszają ryzyko miażdżycy co jest nie bez znaczenia po moim zawale. Jak widzicie danie bardzo proste, przygotowanie nie powinno zając więcej niż 20-30 min, najdłużej musimy czekać aż „dojdzie” kasza. Do tego jest smaczne, zdrowe i kolorowe. No, może
Mr. Taste