drugie danie - 14640 przepisów (strona:44/976)

Zupa z młodej kapusty 176

prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki

Poezja smaku
Chleb kanapkowy-tostowy 128

piekarnika. Dajcie ciastu rosnąć godzinę, aż podwoi objętość. Posypcie delikatnie mąką blat i wyłóżcie na niego powoli wyrośnięte ciasto. Podzielcie ciasto ostrym nożem na dwie równe części i dajcie mu odpocząć przez 10 minut.   W tym czasie naszykujcie sobie dwie foremki – keksówki. Wysmarujcie je dokładnie masłem i wysypcie mąką.   Porcję wyrośniętego ciasta delikatnie rozpłaszczcie w owal, po czym(...)wyrównajcie wierzch dłonią, możecie zwilżyć rękę ciepłą wodą. Natnijcie szczyt skalpelem lub żyletką, wzdłuż przez środek. Chleb nie popęka podczas pieczenia. Powtórzcie operację z drugą częścią ciasta. Dajcie ciastu drugi raz podrosnąć. Tym razem około 45 minut do godziny, aż ciasto zacznie wystawać na około centymetr ponad krawędź foremek. Jak najdelikatniej obchodźcie się z wyjmowanymi foremkami, bo ten chleb

Karo in the Kitchen
Lords of Xidit 162

kolei swój pierwszy ruch, potem drugi itd. Kluczowe jest optymalne zaplanowanie ruchów swojego  Idrakisa po planszy, tak aby rekrutować jednostki a potem dzięki nim pokonać potwory i zdobywać nagrody.   W grze jednostki rekrutujemy z okrągłych żetonów miast, które są dwustronne: na jednej stronie mamy potwora przypisanego do danego miasta, na drugiej pokazane jakie jednostki możemy w danym(...)jest szara, Klerycy są biali a Magowie Bitewni są fioletowi). W każdej turze gry możemy rekrutować tylko jedną i najsłabszą jednostkę dostępną w danym mieście.  Ta zasada wymusza ruch Idrakisów po planszy a z drugiej strony wymaga dobrego planowania ruchu w celu zdobycia rzadszych  jednostek. Żetony miast opróżnione z jednostek do rekrutacji są zastępowane kolejnymi

O kuchni z uczuciem
Dorsz z makaronem i suszonymi pomidorami 151

Czytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,

Ekspansja smaku
Kotlety z kalafiora 295

Czytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,

Ekspansja smaku
Muffinki razowe z orzechami i marchewką (bez pszenicy, bez cukru) 144

słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna je zjeść na drugie śniadanie. Przy ich przygotowaniu postanowiłam dać stewii drugą szansę (bo stewia mi za bardzo nie smakuje) i dodałam trochę do ciasta. Nie odważyłam się posłodzić samą stewią - boję sie gorzkiego posmaku - więc dałam też miód. Połączenie(...)wyszło super, zero goryczki. Może następnym razem dam samą stewię? Składniki: Mokre 1/2 kubka (około 150 ml) mleka owsianego - lub innego  1 jajko 3 łyżki oliwy około 100 ml płynnego miodu Suche 3/4 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 kubka mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 1/2 kubka płatków owsianych 1/3 kubka otrąb żytnich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu szczypta

pyszne zdrowości
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 149

Zawsze mówię tak, że jeśli dania przeze mnie zrobione smakują mojej córce, a jeszcze dodatkowo wcina je ze smakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba(...)sklejają się. Od czasu do czasu tylko delikatnie je mieszałam, potem nakryłam folią, włożyłam do lodówki, a na drugi dzień odsmażyłam. Pierogi po wyjęciu z lodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 151

Zawsze mówię tak, że jeśli dania przeze mnie zrobione smakują mojej córce, a jeszcze dodatkowo wcina je ze smakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba(...)sklejają się. Od czasu do czasu tylko delikatnie je mieszałam, potem nakryłam folią, włożyłam do lodówki, a na drugi dzień odsmażyłam. Pierogi po wyjęciu z lodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak curry z suszoną śliwką 115

jedno z dwóch dań mięsnych z owocami, które lubię. Drugie to kurczak w sosie słodko-kwaśnym . Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 342

potrzebujecie miliarda dowodów miłości. Zawsze będziecie starali się tak zorganizować czas, aby go dopasować do swoich zajęć, by choć chwilę porozmawiać, jak spędziło się dzień. Wsparcie uznacie za swoje drugie imię i nie straszne będą Wam gorsze dni ukochanego/ukochanej, nawet jeżeli czasami Was zirytuje. Po prostu chcecie by było Wam we dwoje najlepiej, nie innym. Wg mnie(...)być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego, a to z kolei ma pokazać nasze różnice. Oboje mamy swoje upodobania, cechy i smaki, które są dla nas indywidualne i je cenimy,   a także potrafimy dojść do kompromisu w danym przypadku - jak w tym daniu. Po trzecie, kochamy eksperymenty

Fabryka pomysłów
Kotlety z kaszy jaglanej i sos z pieczonej dyni 152

Czytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,

Ekspansja smaku
Smażone kiełbaski z cebulą 177

Gdy przychodzi lato to Polska grillem stoi, gdyż dla większości Polaków nie ma nic lepszego niż wekend spędzony przy grillu z rodziną lub znajomymi .Grillowanie to

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak polubić gotowanie 179

dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą.  Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo - wzmacniać naszą motywację i eliminować to co zniechęca do podjęcia działań. Ja na przykład nie przepadam za robieniem zakupów, dlatego staram się to sobie maksymalnie ułatwić, ale po kolei. 1. Odpowiedni przepis i motywacja Wybierz danie, które(...)razy próbowałam się przełamać zachęcona pięknymi zdjęciami i książkami. Efekt? Danie lądowało w koszu lub wmuszałam je w siebie z niesmakiem.  Po drugie, wybierz danie z kilkoma składnikami . Na początek nie warto robić czegoś zbyt skomplikowanego. Zwróć uwagę na metody przygotowywania. Upewnij się, że masz wszystkie przybory i garnki

W kuchni wieczorem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 151

wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy . Z podanych proporcji wychodzi spora ilość gołąbków, w klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 159

wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy . Z podanych proporcji wychodzi spora ilość gołąbków, w klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego

Kawa z mlekiem