Wyjmij uda, wlej pomidory, zagotuj. Po około 20 minutach, zmiksuj wszystko, dopraw i gotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem. Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj do zupy, lub zrób pastę na kanapki
Pasje JolkiZupa z pora, z dodatkiem mięsa mielonego to bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego * 1 duży por * 1 średniej wielkości marchewka * 150 g pieczarek * 200 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy * 1 łyżka śmietany 18% * sól, pieprz * 2 łyżki masła
kolorowotorcikowoSurówki są nieodzownym dodatkiem do drugiego dania obiadowego. Przygotowywane ze świeżych warzyw są bardzo zdrowe jak również nisko kaloryczne. Składniki: pół główki sałaty lodowej garść kiełek z rzodkiewki 1 łodyga selera naciowego pół papryki czerwonej średniej 1 pomidor 1 łyżeczka sosu czosnkowego odrobina oliwy z rzepaku Wykonanie: Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski dodajemy pokrojoną w kostkę
kgwjanczewooczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy
Smaczne Zdrowepapryka i pomidory. Jest jeszcze grupa, która leczo robi tylko z cukinią :)Pożywna zupa - bo jest sycąca i nie potrzebujemy drugiego dania.Nie ukrywam, przedobrzyłam z czasem gotowania,ale nie miało to najmniejszego wpływu na walory smakowe tego pysznego dania jednogarnkowego :)Czytaj więcej
bistro mamabułek pszennych/zwłaszcza własnego wypieku ;)/zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej.Chleb był dodatkiem do sałatki,a bułki zjedliśmy razem z żurkiem.Drugie danie nie było potrzebne.Czytaj więcej
bistro mamaCzasami zdarza mi się ugotować zupę i zapomnieć o niektórych składnikach... Tym razem zapomniałam o ziemniakach, które bardzo lubię w barszczu. Obrazki z dzieciństwa podpowiadają mi
bistro mamaBardziej, jako deser, ale może też być na drugie danie. Ryż Kondeuszów. Bardzo dawno go nie robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza” , z jedną różnicą. Ponieważ użyłam ryżu jaśminowego, gotowałam go krócej, niecałe 20 minut. Moja wersja z sosem malinowo truskawkowym i malinami. Składniki: - 200g ryżu (u mnie jaśminowy) - 2 szklanki mleka - pół
mojewypiekiinietylkoWariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny. Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki:1/2 kapusty pekińskiej2 marchewki1 jabłko2 ogórki kiszone1 mała cebulasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1/4 łyżeczki cukru1 łyżeczka musztardySposób przygotowania:1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce.3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko
Kuchnia domowa AniPomysł na ogórka kiszonego inaczej.Składniki:3 duże ogórki kiszone1 mała cebulkajeden ząbek czosnkupół małego opakowania jogurtu naturalnegosiekany koperek1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowegopieprzSposób przygotowania:1. Ogórki
Kuchnia domowa AniWspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta.Składniki:4 marchewkiok 200 g suszonej żurawinyszczypta soli2-3 łyżeczki cukruSposób przygotowania:1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej.2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki.3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniJeśli lubicie od czasu do czasu podać do drugiego dania ciepłą jarzynkę, to ta kapusta z pewnością powinna Wam posmakować.Składniki:1/2 niedużej główki kapusty białej1 duża cebula2 łyżki masłaodrobina oleju2 liście laurowe5 kulek czarnego pieprzu50 ml bulionu (dowolnego)ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)sok z cytrynysiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę poszatkować.2. Cebulę
Kuchnia domowa AniChoc to juz prawie maj,nadal nie ma wielu swiezych warzyw,a sa one nieodzownym skladnikiem naszej codziennej diety.Bez nich organizm ludzki nie moze funkcjonowac prawidlowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mizeria z ogorkow to nesmiertelny dodatek do polskiego drugiego dania,szczegolnie w letnim okresie.Tani,latwo destepny,smaczny,a schlodzona mizeria smakuje wysmienicie w gorace dni lata. Wiekszosc z nas robi mizerie bardzo tradycyjnie ze smietana.Okazuje sie ,ze mozna spokojnie zrezygnowac z jogurtu lub smietany,bo ogorki swietnie smakuja z winegretem.Sprobujcie zrobic mizerie z mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Boczniaki,sa wlasciwie sklepowym rarytasem .Naprawde rzadko udaje mi sie je upolowac.A sa tak pysznymi grzybami.Ci co znaja ich smak nie musze zachecac ,by sprobowali je
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!