drugie danie - 14640 przepisów (strona:41/976)

Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 186

przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek do pieczywa.Moja swiateczna propozycja to schab nadziewany suszona zurawina i orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych,a karmelizowane jablka z nuta slodyczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z czerwonej z soczewicy w sezamowej panierce 152

bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem  i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze.Skladniki:1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarki duszone z oregano 220

znikoma ilosc kalorii,bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g.Stanowia zatem swietna przekaske we wszystkich dietach odchudzajacych.Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno.Skladniki:300-500 g malych pieczarekoregano lub natka zielonej pietruszkiodrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszkuWykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 152

rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalafior smażony z parmezanem 304

startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron.Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mącepodawać jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda marchewka z piekarnika 136

ulozyc w naczyniu zaroodpornym polac kilkoma lyzkami oleju i miodem.Posypac sola.Podlac 2-3 lyzkami goracej wodypiec w nagrzanym piekarniku do 200°C.Marchewki maja pozostac chrupiacepodawac jako dodatek do drugiego dania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 246

wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pekinka z kiełkami fasoli mung 141

warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut aby smaki się przegryzły. Podawać do drugich dan obiadowych lub jako przekąskę gdy po prostu zgłodniejemy

Ewa w kuchni
Kapusta z marchewką i selerem naciowym 156

Surówka to obowiązkowy element drugich dań. Oczywiście nie każdy je lubi tak jak na przykład mój młodszy synek. Ze starszym nigdy nie było problemu i zajadał i do tej pory zajada surówki. A ten młodszy za nic  w świecie nie zje i już. Dobrze, że jak piekę babeczki czy chleb albo jeszcze coś innego to przemycam

Ewa w kuchni
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado

Kulinarne przygody Gatity
Tort cytrynowy 146

przełożyć masą. W rondelki podgrzej dżem z wodą. Następnie pierwszy blat nasmaruj dżemem i nałóż pół kremu cytrynowego. Daj blat i znów go nasmaruj dżemem i daj drugą część kremu.  Blat środkowy nasmaruj dżemem po obu stronach, a ten górny od strony kremu.  Nasz już złożony tort wysmaruj kremem maślanym: górę i boki. Na górze palcem zrobiłam

Moje pyszne gotowanie
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 176

latach sama zaczęłam przygotowywać szpinak. Najpierw mrożony, a od jakiegoś czasu udaje mi się kupić świeży. Szpinak w tartach, w naleśnikach, jako dodatek do drugiego dania czy nawet w sałatce - to coś pysznego :) Dzisiaj zaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach.  Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :)Składniki:opakowanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia w zalewie musztardowej 167

inne dowolne formy. Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą. Pasteryzować w tradycyjny sposób. Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwaśny kapuśniaczek 175

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę

NA MOIM TALERZU
Kasza gryczana do obiadu 267

Kasza gryczana do obiadu...Aromatyczna kasza gryczna.Z wiórkami podsmażonych pieczarek i cebuli.Z dodatkiem natki pietruszki.Zdrowy dodatek do drugiego dania.Polecam!Składniki:100g kaszy gryczanej (1 woreczek);200 g pieczarek;1 cebula;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia. Sposób przygotowania:Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczakach.Cebulę obrać, pokroić(...)smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja (dodatek do obiadu) dla dwóch osób.Kasza stanowi dodatek do obiadu. Może być także podana jako samodzielne danie, przy czym w tym przypadku lepiej pieczarki pokroić w plastry, to kasza nie będzie taka klesita.Na zdjęciu widoczna jest kasza przyrządzona z potrójnej liczby skałdników.Dodatek natki pietruszki można

Gospodyni Miejska