łyżki fruktozy - w oryginale były 4 cukru (sł) 1/2 kostki zimnego masła (sł) szczypta imbiru (o) szczypta soli (sn) otarta skórka z cytryny (k) * w drugim wypieku dałam 200 g mąki orkiszowej i 80 g w sumie: mąki żytniej typ 2000 (g), orkiszowych otrąb (k) i płatków owsianych (o) i dodałam łyżkę jogurtu greckiego (k) Składniki(...)ciasto zostawiłam jeszcze na ok. 5-10 min. w środku. W pierwszej wersji wierzch posypywałam jeszcze lekko brązowym cukrem już po upieczeniu, bo brakowało mi tej ostatecznej słodyczy. W drugiej więc posypałam jeszcze przed włożeniem do piekarnika i było ok:) Jakie było w smaku? No jasne, że pyszne!:) "Nie może ręczyć za swoją odwagę, kto nigdy nie był
Zdrowa Kuchnia Sowynaleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis, a nie poradę. Będziemy się jednak(...)wymaga. Naleśniki 2015-03-09 11:31:31 Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka 3,2% 200ml zimnej wody 1 duże (L) jajko 5 czubatych łyżek
Kulinarna PokusaGofry ziemniaczane W kuchni nie ma zasad ani sztywnych reguł, do których trzeba się stosować. Pomimo że gofry zazwyczaj kojarzą nam się z masą bitej śmietany
BlendmanGulasz wieprzowy peperonciono Składniki: sos: - 500g łopatki wieprzowej - papryka czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz
Kuchnia co dniavoila! Tak powstał pyszny pstrąg pieczony w pergaminie z jarmużem, polany masłem cytrynowym, ze szczyptą mielonego chilli. Niech was nie zmyli nazwa, która może się wydać bardzo wyszukana. Danie jest banalne do zrobienia i chyba ciężko tu cokolwiek zepsuć. ;) Można do tego podać oczywiście różne dodatki (polecam tu wszelkiego rodzaju ryże). Składniki (na 1 porcję(...)PLUS części pergaminu od strony głowy i ogona do zwinięcia. Na pierwszym zdjęciu widać mniej więcej jak to powinno wyglądać. Przygotowujemy sobie dwa takie kawałki, pergaminy (jeden na drugim). W rondelku rozpuszczamy masło i dorzucamy jarmuż. Dusimy przez chwilę aż zmięknie. Gdy będzie już gotowy wykładamy na pergamin (ważne aby wyłożyć sam jarmuż, bez masła które zostało
JedzeniomaniaPora roku już nie sprzyja znajdowaniu świeżych grzybów w lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie
BlendmanBardzo fajne danie dla dzieci. Zamiast podawać maluchom paluszki rybne ze sklepu, mrożone (do których ja nie mam za bardzo zaufania), warto włożyć trochę wysiłku w domowe kotleciki rybne z marchewką. Składniki: 1 panga biała 1 mała marchewka lub pół większej 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta na panierkę 1 jajko Pangę(...)formować kotleciki Opanierować w bułce tartej Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki na małym ogniu na złoty kolor. Ja smażę kilkakrotnie przewracając raz na jedną raz na drugą stronę Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCześć ! Lubicie placuszki ? Ja uwielbiam, szczególnie te z cukinii. Robi się je chwilę i są pyszne z kwaśną śmietaną. Tu znajdziecie placuszki z dyni i cukinii
Moja pasja smakuRozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju i odstawiamy na bok - np. do lodówki, aby smaki przegryzły się. W międzyczasie dynię i paprykę kroimy w dość drobną kosteczkę, cebulę i chili siekamy na bardzo drobno, drugi ząbek czosnku odciskamy przez praskę. 2. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy lub oleju, dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chili i chwilę podduszamy, kolejno(...)czekolady i dokładne wymieszanie ze wszystkimi składnikami - ale jest to czysto opcjonalne :) 4. Jeśli decydujemy się na ryż czy kaszę to gotujemy je według przepisu na opakowaniu. Danie serwujemy udekorowane kolendrą/kleksem śmietany/ćwiartką limonki/oprószamy twardym serem, podajemy z ryżem/ulubioną kaszą/lub pieczywem i gotowe! Spróbujcie, naprawdę warto, mam nadzieję, że dyniowe chili
Symfonia SmakówKrewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g) 3 – 4 ząbki czosnku(...)chili, smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty, następnie dodaj wino i podkręć ogień by część wina odparowała. Zmniejsz ogień, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj pozostałe masło, natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką
Moja pasja smakuChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuBardzo fajne danie na obiad lub podwieczorek. Składniki: Proporcje są proste. Na jeden naleśnik przypada: 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko(...)naleśnika: najpierw plasterek sera żółtego, następnie podsmażone paski szynki w takiej odległości od siebie, aby móc pomiędzy nie ułożyć pieczarki, na to ułożyć słupki ogórka i przykryć drugim plasterkiem sera żółtego Zwijać krokieta najpierw składając boki naleśnika do środka (nie muszą się stykać), a następnie powoli zwijając go od siebie tworząc płaski rulon Tak przygotowane krokiety należy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCześć ! Dziś mam dla Was propozycję obiadową – makaron soba z polędwiczką, czerwoną kapustą, liśćmi botwiny i papryką. Danie jest pyszne, szybkie w wykonaniu i cieszy oko. Możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę ?! Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście(...)patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty, odstaw. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę
Moja pasja smakuKrokiety chyba wszyscy znają i wszyscy lubią. Niestety nie jest to zbyt lekkie i dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty(...)ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min. Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią. Zdrowsza wersja tradycyjnych krokietów gotowa! Smacznego
Tagebuch po polsku