Bardzo smakowity! Pachnący ziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu. Nie używajmy soli peklowej, zwykła sól wystarczy. Schab ważył 1800g a po podsuszeniu, tuż przed włożeniem do lodówki 1560g. Strata nie jest zbyt duża, ale w lodówce powinien jeszcze leżakować kilka dni zanim będzie można dobrać się do niego na dobre. Będzie go coraz mniej, ale nie z powodu podjadania, ale wysychania / dojrzewa... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.
Czytaj dalej...