Koperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na nieduże kawałki, przekładamy do miski dodajemy posiekany koperek, żółtka, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz, majonez, pokrojoną w drobną kostkę główkę czosnku, pokrojoną zieloną cebulkę oraz natkę pietruszki – mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy partiami do masy mięsnej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, łyżką nakładamy porcje
mojewypiekiinietylkozałożeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam!składnikipodwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki5 - 6 ząbków czosnku - startychsól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek
Stare GaryLubię zupy. I lubię kukurydzę. Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę dodawać stopniowo. Bardzo sycąca. Mozna ją gotować z mrożonych ziaren kukurydzy, pewnie wyszłaby nie najgorsza z kukurydzą z puszki - ta wersja chyba najsłabsza. Ale świeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru(...)pokrojone na małe kawałki1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok
Stare Garywitaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest przygotować go na parze lub upiec w folii aluminiowej. Ja postanowiłam łososia upiec, najpierw jednak otuliłam go warstwą masełka z czosnkiem i ostrą papryczką. Przepis jest prosty i szybki, a efekt zadowoli nawet wybredne podniebienia. Potrzebne nam:- 2 kawałki łososia po około 300 g każdy- pęczek pietruszki- 1/2 kostki masła(...)ząbki czosnku- ostra papryczka- pieprz cytrynowy- sól Przygotowanie: Masło pokroić na małe kawałki i zostawić w temperaturze pokojowej aż zmięknie. Następnie do masła zetrzeć na drobnej tarce czosnek, dodać pokrojoną bardzo drobno papryczkę i poszatkowaną pietruszkę. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej
W poszukiwaniu inspiracjiMaggie zobaczyłam zupę z pieczonej papryki i wiedziałam, że to będzie to. I miałam rację! Zupa jest przepyszna! Upieczona papryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest(...)porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie ułożyć paprykę w misce, dokłądnie przykryć folią spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała. Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę(...)akurat potrzeba szybkiego, sycącego obiadu.Zupa wychodzi bardzo gęsta - niemal pure. Dlatego proponuję przygotować nieco więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić.Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanemSkładniki:(na 4 porcje)1 kg ziemniaków50 g masła1 szalotka2 ząbki czosnku1/2 czerwonej papryczki chilli1 łyżeczka tartego chrzanu1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonego estragonu1,5 l bulionusólpieprzdodatkowo:sos sojowyW
Pożeraczka, czyli raz adobrzepole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna, do garnka powędrowały więc ziemniaki i ciecierzyca w towarzystwie sporej ilości czosnku. Do tego kumin i nieco kolendry, i mamy cudownie rozgrzewającą, nieco jesienną zupę. Wiosennego akcentu nadaje jej świeży, zieloniutki szpinak, który smakuje bajecznie, a który z czosnkiem lubi się bardzo(...)łyżki oleju4 ząbki czosnku1 cebula2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1,2 l bulionu350 g ziemniaków440 g ciecierzycy z puszki200 g świeżego szpinaku100 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować 10-15 minut. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 duży ząbek czosnku;2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka;1 łyżka oleju;200 g majonezu;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie(...)Zdjąć z ognia. Wystudzić.Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki.Do sałatki dodać usmażone kawałki kurczaka wraz z olejem. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem (opcjonalnie
Gospodyni Miejskaąpiony dodatek do nachos!Qué aproveche! Składniki:2 dojrzałe awokado;Ząbek czosnku;Garść świeżej kolendry;Sok wyciśnięty z jednej, małej limonki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Awokado rozkroić na pół. Wyrzucić pestki. Wyjąć miąższ. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem na kremową masę(...)Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do awokado.Z limonki wycisnąć sok i dodać do guacamole.Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sosu.Guacamole przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.Podawać jako dodatek np. do nachos.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Awokado muszą być dojrzałe. Inaczej sos nie wyjdzie kremowy.Z dodatku kolendry, jeśli ktoś nie lubi, można zrezygnować.Ilość czosnku
Gospodyni Miejskadomu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk faszerowany suszonymi pomidorami, serem typu greckiego, dużą ilością ziół i... czosnkiem oczywiście. Wyszło przepysznie, więc przekazujemy dalej. Polecamy! Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko. SKŁADNIKI:- pierś z indyka, spory kawałek,- pomidory suszone (pół opakowania),- ser biały typu greckiego w kostkach (np. Patios(...)bazylia i oregano),- czosnek 4 główki,- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny,- odrobina oliwy,/dodatkowo: wykałaczki/sznurek.Rozbijamy bardzo cienko mięso i kroimy na odpowiedniej wielkości płaty.Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki, ser rozdrabniamy widelcem (choć, takie kosteczki też by świetnie wyszły, więc demolkę sera można pominąć), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy - dużo ziół, oliwę. Mieszamy./Farsz
Wypisz Wymalujsami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki(...)Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu i błonek, jakie mięso na sobie ma, a następnie kroimy w spore plasterki w poprzek włókien. Następnie na głębokiej patelki lub w garnku rozgrzewamy pastę curry, dodajemy mięso, marchew, cebulę i czosnek, smażymy na małym ogniu
Taste Of My Dayprzed podaniem. Dziś zapraszam na przepyszną i aromatyczną wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan(...)winnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm imbiru 3 duże ząbki czosnku Brzoskwiniowy sambal: 4 połówki brzoskwini z puszki 1 łyżeczka suszonej mięty 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżka soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Tajskie smakistrony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu(...)kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy
Tajskie smakiszaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy z hoi sin lub innym ulubionym sosem. Smacznego! ~~~~ Ingredients
Tajskie smakiPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku(...)ziaren zielonego pieprzu 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, oliwa Przygotowanie: Przygotować zalewę: wino, ocet , cukier, sól oraz liść, kolendrę i pieprz - zagotować na małym ogniu Czosnek obrać, podzielić na ząbki i wrzucić do wrzącej zalewy, gotować 5 min. Przelać po zagotowaniu do dużego słoja i pozostawić na 24 godz. pod przykryciem Po tym czasie znów przełożyć
Proste Potrawy