Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański, a dzięki zawartości surowych warzyw pełen witamin. Czosnek zaś wytłucze wszystkie potencjalne drobnoustroje, które dostaną się do Waszego organizmu wraz z klimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową lemoniadą? → klik Składniki: kilogram dojrzałych pomidorów(...)mnie malinowe) pęczek świeżej bazylii 3 – 4 ząbki czosnku 100 g tartego parmezanu (może też być grana padano) oliwa z oliwek 500 g krótkiego makaronu sól świeżo mielony pieprz pół płaskiej łyżeczki cukru (opcjonalnie, nie było w oryginalnym przepisie) Teraz działamy bardzo szybko: Nastawiamy makaron do gotowania. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy
Patchworkostrym nożem, lekko przyciskając rybę do deski, trzymając ją skórką do dołu. Filet kroimy w kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą do ryb lub mieszanką soli i pieprzu cytrynowego. Cebule i czosnek obieramy. Cebulki kroimy w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy lub oskrobujemy je (jeśli kupiliśmy młode) i kroimy w plastry grubości około 3-4mm. Nie muszą być tutaj(...)gotujemy na półmiękko. Odcedzamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę podgotowanych ziemniaków, na nie wykładamy połowę pokrojonej cykorii. Na cykorii następna w kolejności ląduje ryba z cebulką i czosnkiem, następnie znowu cykoria, na koniec ziemniaki. Szykujemy beszamel. Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko
Karo in the Kitchenpazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebul (4 sztuki) 1 główka czosnku 2 papryczki chilli 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 – 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowego Ajwaru(...)przetnij na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół. Wszystkie ćwiartki ułóż na blasze skórą do góry, obok papryki. Na blasze obok bakłażana ułóż ćwiartki cebuli oraz całą główkę czosnku (nieobraną). Upiecz wszystkie warzywa: Wstaw obie blachy do piekarnika i piecz 35-40 minut. Papryki powinny się nawet przypalić. Upieczoną i gorącą (!) paprykę przełóż bezpośrednio z pieca do dużej miski
Moja DelicjaDziś szybki, łatwy przepis na sos tzatzyki. Skład: 200 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku kilka kropli soku z cytryny sól 1. Obieramy ogórka, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy przy użyciu łyżeczki nasionka, trzemy na tarce na małych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby pozbyć się nadmiaru soku(...)czasie odciskamy ogórki, dodajemy je do jogurtu wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut żeby sos przeszedł smakami. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub czosnkiem. Smacznego
Perfect home lifelitrowe) - 2 kalafiory średniej wielkości - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 3-4 małe buraczki - 3 papryczki chili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu - kilka gałązek suszonego kopru Najlepiej dodać jak najwięcej dodatków z tej listy, ponieważ(...)oprócz walorów smakowych mają one również inne właściwości np czosnek i chili chronią przed rozwojem szkodliwych bakterii i pleśni, liście drzew owocowych dzięki garbnikom powodują, że warzywa zachowują jędrność i nie są zbyt miękkie, dodatkowo przyprawy i liście wspomagają fermentacje i produkcje kwasu mlekowego. Przygotowanie : Zagotować wodę ze solą w proporcji 1 łyżka na 1 litr wody, w słoikach
zdrowa vege kuchniamięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i jeszcze chwilkę smażymy, do czasu aż czosnek straci swój mocny zapach. Całość dodajemy do kurczaka, mieszamy razem z makaronem i studzimy. Do wystudzonego farszu wbijamy jajko(...)SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia
Karo in the Kitchenkaszanka ciasto ulubione pizzowe (u mnie z 500 g mąki) nałożenie: 150 g bryndzy 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki) 2 kawałki kaszanki 2 cebule 4 ząbki czosnki pieprz Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C. Bryndzę ucieramy ze śmietaną na gęsta masę. Cebule obieramy i kroimy w piórka(...)czosnek w cienkie plasterki. Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy ją na plasterki. Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą. Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem oraz kaszankę. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 12 minut. Przed podaniem kroimy i posypujemy pieprzem. A na deser coś tam o wiankach
Dzieje kuchennej Wiewiórymusicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku 1 mała cukinia 2-3 łyżki(...)kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz
bistro mamaprzygotowywałam od razu z potrójnej porcji. Z podanych ilości wychodzi 6 słoików o poj. 400ml, (moje były różnej wielkości). Przepis z bloga Margarytki Od siebie dodałam jeszcze czosnek, który pasuje mi bardzo do kurkumy, no i zmieniłam ilość cukru i to dość znacznie..., ale można pozostać przy ilości oryginalnej. Składniki: - 1,5kg ogórków średniej wielkości - 2 szklanki* wody(...)szkl.ksylitolu) - 1 łyżka ziaren gorczycy - 1 łyżka ziaren pieprzu (dałam kolorowy) - 1 płaska łyżka kurkumy - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach
Smaczne Zdrowezalewie curry: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 3 szklanki wody 2 szklanki octu spirytusowego (10%) 2 szklanki białego cukru 2 łyżeczki curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 mała, czerwona papryka ziarna pieprzu ziarna ziela angielskiego ziarna gorczycy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ogórki myjemy i kroimy w podłużne plastry(...)ziela angielskiego. Układamy w środku plastry ogórków (jak najciaśniej) oraz dokładamy kilka paseczków papryki. Przygotowujemy zalewę: W garnku zagotowujemy wodę, cukier, ocet, sól, curry, kurkumę oraz zgniecione dwa ząbki czosnku. Gdy całość zacznie delikatnie wrzeć, wyławiamy czosnek i zalewamy gorącą marynatą ogórki. Szybko zakręcamy wieczka (w rękawicach!). Pasteryzujemy: Do dużego garnka wkładamy bawełnianą ścierkę na dno. Wstawiamy słoiki (nie powinny
Poezja smakuBardzo gęsty przecier pomidorowy Pachnący ziołami i czosnkiem Składniki • 5 kg pomidorów • 1 opakowanie bazylii można dać świeżą (dodałam świeżej pęczek ) • 2 duże główki czosnku • sól • pieprz • kilka gałązek tymianku Sposób przygotowania 1. • Pomidory sparzyć obrać z skórki wykroić gniazda • Wycisnąć sok i pestki( nie wyrzucać soku zapraszam do drugiego przepisu ) • Wyciśnięte pomidory przełożyć do garnka(...)dodać gałązki tymianku gotować do całkowitego odparowania wody czasami przemieszać uważać aby się nie przypaliło 2. • Gdy woda z pomidorów odparuje wciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy bazylię sól pieprz do smaku Wszystko razem zmiksować blenderem przełożyć do suchych słoiczków pasteryzować 30 min od zagotowania wody
W królestwie smaków Beatyjajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso(...)Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek w plasterkach, cebulę w całości oraz pieprz, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso, obieramy je i kroimy. Dodajemy do wywaru żurek z butelki, doprawiamy ewentualnie dodatkowo solą i czosnkiem oraz majerankiem. Pokrojone mięso dodajemy ponownie do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Oddzielnie gotujemy jajka. Zupę podajemy z jajkami pokrojonymi
Smaki Ewychodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng . Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku od naszych, a to za sprawą drobno posiekanego czosnku dodanego do farszu oraz drobno pokrojonego pora, szczypiorku lub kapusty. Do farszu używa się surowego mięsa zamiast, jak u nas, ugotowanego. Pierożki są tak smaczne, że niektórzy potrafią zjeść za jednym podejściem(...)będzie gładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy
Smakowity Blog Kulinarnypieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki(...)Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra. Czosnek obrać i drobno posiekać. Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć. Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę
Kuchcik gotujeProste i szybkie w przygotowaniu szaszłyczki dwuskładnikowe. Można je ugrillować na grillu lub na patelni grillowej. Szaszłyczki podałam z kuskusem z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz pomidorkami malinowymi z cebulką. składniki: 600 g fileta z łososia bez skóry 1 mała młoda cukinia suszone pomidory z czosnkiem i bazylią przyprawa do dań z grilla dodatki kuskus(...)dodatkiem suszonych pomidorów z czonskiem i bazylią pomidory malinowe z cebulką Łososia pokroić w dużą kostkę i oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Cukinię pokroić na kawałki o wielkości mniej więcej kawałków łososia dzięki temu szaszłyczki potem będą się równo grillowały. Ja pokroiłam w grubsze plastry a następnie każdy plaster na ćwiartki. Pokrojoną cukinię oprószyć przyprawą do dań
Monia miesza i gotuje