maślanka - 2502 przepisów (strona:140/167)

Chałka nadziewana 120

nadzieniem wedle gustu i będzie fajny efekt...Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki ..Składniki na 2 chałki: 3 szkl.mąki pszennej 0,5 szkl. letniej maślanki lub kefiru [ jogurtu naturalnego]2 duże jajka 3 czubate łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g) 1 opakowanie drożdży suchych

Moje domowe kucharzenie
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 278

racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki

Taste Of My Day
ZIEMNIAKI W MUNDURKACH Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 222

smaczne... a ja lubię wszystko co jest i proste i smaczne jednocześnie.  Małe ziemniaczki w mundurkach + podsmażony chudy boczek, pieczarki i dużo świeżego koperku. Do tego kefir, maślanka lub mizeria i obiad pierwsza klasa!Potrzebujemy:małe ziemniaki (najsmaczniejsze są młode lub gatunek baby)200g chudego boczku200g małych pieczarek1 cebulamasło sklarowanekopereksólpieprzWykonanie:Ziemniaki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Masło

Walijskie Pichcenie
PANCAKES Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 141

bardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia.  Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy.  Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI 5977

Pochwała prostoty.  Przysmak z piekarnika ... Super dodatek do obiadu, ale i rewelacyjna przekąska na kolację w gronie znajomych czy na grilla. Pyszne -  zwłaszcza w towarzystwie zimnej maślanki lub kefiru ...  Składniki: ziemniaki starty żółty ser prawdziwe masło (82%) sól pieprz koperek Wykonanie:Wybrać ziemniaki mniej więcej równej wielkości. Wyszorować. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 127

jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :)) Lubią je i dzieci i dorośli, a wariacji na temat takich placuszków są tysiące! Można je robić równie dobrze na maślance jak i jogurcie.  Podawać można też na wiele sposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą.  Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :)) Zapraszam

Walijskie Pichcenie
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 222

Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki  2 jajka 3/4 szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy

Taste Of My Day
ziemniaki na ostro odsmażane z kiełbasą i fasolką... 130

jakiś czas mieszając, do smaku posypać solą ziołową kiełbasę śląską przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać skórę na skosy na maśle kiełbasę usmażyć na rumiano ten obiad smakuje z maślanką.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
młode ziemniaki na ostro z odrobiną piersi... 171

mniejszym ogniu pod przykryciem dusić z 15 minut, potem zdjąć pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody ziemniaki takie smakują lekko przestudzone, są pikantne i najlepiej popijać je maślanką.............a ta mieszanka Royal Brand jest jedną z lepszych smakowo przypraw i warta polecenia.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw do ziemniaków na ostro Royal Brand: nie zawiera soli i glutaminianu sodu, produkt

W Mojej Kuchni Lubię
Robaczywe babeczki 244

dekoracja zaskoczy każdego, a ich wykonanie jest banalnie proste. Nie trzeba nawet miksera. Miłej zabawy! Składniki: 200 g mąki 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 szt. ptasiego mleczka o smaku karmelowym 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli żelki dżdżownice  dżem lub krem do posmarowania

Pasja Smaku
Piróg biłgorajski 120

około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze smakuje podsmażany w plastrach na maśle

Anioły w kuchni
Zapomniane kaszubskie jadło. 115

wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka. Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski  (nie tylko) chleb na ziemniakach. Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów  tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek. Spożywanie smalcu

Kulinarny karnet Christophera
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 163

sody  powinny zawierać  dodatek kwaśnego składnika, który przyczyni się do efektywniejszego rozkładu wodorowęglanu sodu i uwolnienia dwutlenku węgla.  Jeżeli nie planujemy dodawać do takiego ciasta jogurtu, maślanki czy soku z kwaśnych owoców to dodajmy łyżkę stołową octu.  Lepiej dodać za dużo kwasu niż za mało - soda, która pozostanie nierozłożona daje charakterystyczny nieprzyjemny „mydlany” posmak ługu

głodny alergik
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 151

Jednak nawet w przypadku zastosowania wieloskładnikowej mieszanki, zwykle konieczny jest dodatek  zastępujących gluten „polepszaczy”. Najlepiej poprawiają strukturę ciasta klasyczne składniki czyli jajka i mleko (jogurt, maślanka, śmietana, mleko w proszku). Jeśli jednak alergia nie pozwala nam na zastosowanie nabiału, pozostaje nam do wyboru któryś z bardziej oryginalnych dodatków: Żelatyna – dodajemy do ciasta zmieloną na pylisty proszek

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania