dobrze? WŁAŚCIWOŚCI JOGURTU NATURALNEGO Z czego wynika tak duże zainteresowanie społeczeństwa "tematem" mlecznych napojów fermentowanych? Pamiętajmy, że wśród nich znajdują się także - powszechnie znane - kefir i maślanka. Sporo osób nie widzi między nimi dużej różnicy. A przecież produkcja jest zupełnie inna. O nich też napiszę w swoim czasie - dziś zajmę się jogurtami. Ten naturalny wspomaga oczyszczanie organizmu
Katsuumiprzekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej 2 jajka 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć
Blondynka Gotujeszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny (ok. 1 szklanki) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z sodą,proszkiem
Pełny talerzmąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 125 ml szklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory i salami pokroić w paski, mozzarellę w kosteczkę, oliwki
Pełny talerzmąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka ugotowane na twardo 200 g zimnego masła 80 g cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 3-5 łyżek kefiru, maślanki lub jogurtu Jabłka: 1,2 kg jabłek ( u mnie 4 renety, 1 ligol, 1 gala, 1 gruszkowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego (lub więcej do smaku) 1½ łyżeczki
Pełny talerzużyć dowolnych owoców, polecam:) Na 10 muffinek: 100 g mąki gryczanej 80 g mąki jaglanej 2-3 łyżki syropu z agawy łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko 0/5 szklanki dowolnych owoców (tu użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy
Mienta blogktórzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką. Ja do ziemniaków pieczonych po szwedzku podałam barszcz… ze śledzi. Ale o tym – nastepnym razem. Smacznego. Ps. Podczas pieczenia nie ma potrzeby obracania ziemniaków. Jeżeli używamy młodych ziemniaków nie obieramy
mojewypiekiinietylkojogurtu - smak idealny. Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewki sok z 1 cytryny 2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka) ugotowane jajka (ilość według uznania) sól, pieprz cukier posiekany szczypiorek do dekoracji Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować
Ugotowaćsposób pobudzają trawienie. Zapraszamy więc do spróbowania tej zdrowej miłosnej fuzji jagody z truskawką: Składniki: (na 2 porcje) 1 banan 2 duże truskawki 2 garście jagód 2 szklanki schłodzonej maślanki Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, aż do otrzymania gładkiego płynu. Smacznego
KreatywnePinyprzypomina się gorące lato:) Przedstawiamy wam nasz dzisiejszy pomysł na orzeźwiający koktajl w troszkę innej odsłonie. Niesamowity na po karnawałowy poranek. Składniki: (na 2 porcje) 100 ml maślanki pół banana 2 plastry ananasa szczypta kardamonu Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera. Gotowy płyn przelać do pojemniczków na lody. Zamrozić. Koktajle powinny być gotowe do podania po około
KreatywnePinySkładniki: (na 2 porcje) 400 ml maślanki 2 banany 1 jabłko sok wyciśnięty z 1 pomarańczy skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera. Ozdabiać startą skórką z pomarańczy Smacznego
KreatywnePinysezon na jabłka? U nas nieprzerwanie od jesieni możemy delektować się ich smakiem różnicując kulinarne wariacje. Dziś zapraszam na puszyste placki z jabłkami:) Placki z jabłkami Składniki: 1 litr maślanki 3 jajka 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki oleju + odrobina do posmarowania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru pudru 200 ml maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego 150-200 g mrożonych malin
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów
Roślinna - blog wegańskimleko się zsiadło. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, po czym wraz z syropem dodaj ją do suchych składników. Całość dokładnie rozmieszaj. Do masy powoli wlewaj przygotowaną „maślankę” i mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta połowę borówek i delikatnie je wmieszaj. Przełóż ciasto do foremek i ozdób wierzch mufinek resztą borówek. Wstaw do piekarnika i piecz
Roślinna - blog wegański