wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegigotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wodypodawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja z zimnym kefirem lub maslanka SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cała Polska smaży naleśniki ". I z tej okazji i u mnie pojawiły się pyszne maślankowe naleśniki z domowym dżemem czereśniowym.2 jajka1/2 szk mleka 3,2%3/4 szk maślanki naturalnej3/4 szk oranżady białej2 szk mąki pszennej typ 5002 szczypty soli3 łyżki olejuDodatkowo :domowy dżem czereśniowycukier puderRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDawno nie było tortu naleśnikowego, więc dziś nadrabiam zaległości. Torcik z masą serową i borówkami oraz dżemem wiśniowym.Naleśniki :2,5 szk wody1/2 szk maślanki1 szk
Ewa w kuchniaromatyczne i nadają wypiekom fajnej nuty smakowej.50 g tartych orzechów laskowych50 g tartych migdałów200 g mąki pszennej typ 5004 łyżki cukru16 g cukru waniliowego1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 jajka1/4 szk maślanki naturalnej1/3 szk oranżady125 ml oleju rzepakowegocukier puder do posypaniaRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z
UgotujmyTo.plpieczenia1/2 łyżeczki solistarta dynia – 120 g30 g nasion dyni300 ml maślankiW misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.W
UgotujmyTo.plOd kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA
Ostra na Słodkosię nie zajadam z przyjemnością?! ;)) Tak samo było i z tymi muffinkami! Od kiedy zobaczyłam je na blogu Kasi , wiedziałam , że im nie popuszczę! SKŁADNIKI: ( na ok.6-7sztuk )MOKRE:- maślanka – 125 ml – olej – 50 ml – małe jajko – 1 sztuka – olejek waniliowy – 1 łyżeczkaSUCHE:- mąka – ok.150 g – cukier – ok. 70 g cukru
Ostra na Słodkoprawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką przyjemnością zgłębiam tajniki wypiekania najlepszych szarlotek.Częstowałam Was już Szarlotką MamySzarlotką z czekoladąKrólewską szarlotką z bitą śmietanąi taką Ucieraną na maślance.Dziś mam dla Was kolejną , przepyszną wersję – z kisielową „pianą” i mnóstwem chrupiącej kruszonki , którą wręcz uwielbiam!Łatwe … szybkie … i jak zawsze niesamowicie smaczne!SKŁADNIKI
Ostra na Słodkonaturalnego2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka miodu+ pyłek pszczelikilka suszonych moreliJogurt mieszamy z miodem, siemieniem lnianym. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go, dodając kefir lub maślankę. Całość odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy pyłek pszczeli i pokrojone morele
Kuchenny Skrawek NiebaNie ma chyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi chyba
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki miodu (naturalnego!)Przygotowanie:Przepis jest banalnie wręcz prosty. Składniki wrzucamy do blendera i po chwili mamy gotowy pyszny i smaczny napój. Jeśli nie lubicie jogurtu, możecie go zastąpić maślanką lub kefirem
W poszukiwaniu inspiracjiprzetarłam je niepewnie prawie dwie godziny później, kiedy C. mnie obudził mówiąc, że ma dla mnie obiad. W sumie, to taki obiad - nie obiad, bo zimną zupę na maślance zazwyczaj konsumujemy w ramach deseru. Tym razem jednak było tak gorąco, że w grę nie wchodziło w zasadzie nic innego.I tak sobie siedzimy i jemy, a kiedy skończyliśmy, C. zerknął
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż w oryginale, a także odrobinę mąki ziemniaczanej - babka nie jest piaskowa, ale delikatniejsza i lżejsza. Maślankę zamieniłam na creme fraiche, które czekało w lodówce na wykorzystanie. Nam - wszystkim - smakowała bardzo.Grejpfrutowa babka z różowym pieprzemSkładniki:(na formę do babki o pojemności
Pożeraczka, czyli raz adobrze