blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L ponad pół szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki maślanki niecałe pół szklanki oleju dodatkowo: 150 g świeżych malin polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać
Ze smakiem i z pasjąwykorzystaniem tych pysznych owoców. Przepisy z dodatkiem czarnej porzeczki: Ciasto serowo - jogurtowe z porzeczkami Brownie fasolowo - porzeczkowe Sernik na zimno z czarnej porzeczki Babeczki z owocami na maślance Babka z porzeczkami Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki Sok z czarnej porzeczki Zbiór przepisów z wykorzystaniem czerwonej porzeczki: Roladka
Z miłości do słodkościniezwykle szybko. Szybszy od niego jest chyba jedynie damper - australijski chleb z buszu, na który przepis znajdziecie tutaj . Nie wymaga zakwasu, ani nawet długiego zagniatania. A do tego maślanka nadaje mu cudowny smak. Problemem jest jedynie to, że znika tak samo szybko jak się go przygotowuje ;) Więcej
Okolice Palnikapyszniejsze. Składniki na 12 sztuk: 200g mąki tortowej 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym
Ze smakiem i z pasjąmacie ochotę suszone morele możecie w muffinkach zastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 10-11 suszonych moreli płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobny naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów
Ze smakiem i z pasjąjest przecież szybkie i proste a dodać można niemal wszystkie owoce czy warzywa, w zależności od tego co ma się akurat pod ręką. Najbardziej lubię koktajle na bazie jogurtu, maślanki lub kefiru i nigdy ich nie dosładzam, bo owoce same w sobie są już dla mnie wystarczająco słodkie. Tak było i dzisiaj :) Kilka składników, chwila miksowania i koktajl gotowy
Ze smakiem i z pasjąmąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki kakao 80 g cukru lub ksylitolu 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji 400-500 ml kremówki czekoladowej Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać
Ze smakiem i z pasjązrobić coś z tego co zawsze mam w szafkach. Na śniadanie zrobiłam przepyszne owsiane placuszki z dżemem morelowym. Placuszki wyszły bardzo smaczne i delikatne. Następnym razem zamienię mleko na maślankę i może wyjdą ciut bardziej puszyste.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryPozostajemy w śniadaniowym klimacie. Specjalnie dla mojego mężusia - pancakes'y. Podaję przepis podstawowy, z którego korzystam najczęściej. "Oryginały" robi się z maślanki i z użyciem sody... Tym razem przygotowałam je z pomarańczową skórką i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego. Polane miodem, smakują wybornie. Pomarańczowy pancakes prosto z foremki ;) - dla M. Pancakes - przepis podstawowy.Składniki: 2 szkl. mąki;2 jajka
Miksturownikłatwo dostępnych składników. Ja na początek zaznaczyłam do wypróbowania:- królika w sosie musztardowym- tartę pomarańczową- prawdziwki marynowane z miodem (będę musiała z tym trochę poczekać!)- żytni chleb litewski na maślance- kotlety wieprzowe w sosie z sera camembertEfekty wkrótce pojawią się na blogu :) Akcja Tesco nie atakuje nas z każdej strony, a myślę, że warto zwrócić na nią uwagę, zgarnąć
Kraina Tysiąca Smakówcudownie rosnących kalarepkach :) A teraz pora na przepis na pyszny i bardzo prosty truskawkowy koktajl. Najbardziej lubię go z mlekiem, ale oczywiście można też użyć jogurtu naturalnego czy maślanki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówChleb z automatu - orkiszowy na maślance i z odrobiną masła. Mój pierwszy chleb z maszyny wyszedł, powiedzmy, dziwny. I powiem Wam szczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy "wypiekacze" domowych chlebów tłumaczyli mi, że to ja jestem dziwna, bo piekę chleby z automatu - chleb się piecze na zakwasie i w piekarniku, kropka.A ja lubię mój chleb
Kraina Tysiąca Smakówserkiem wiejskim (z serkiem chyba nigdy w życiu nie robiłam). Nabiału nie jadam za wiele, zimą ograniczam do minimum, natomiast w cieplejszej porze korzystam z jogurtu (greckiego), kefiru, maślanki, serka mascarpone i serów pleśniowych od czasu do czasu. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowykostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1 szkl. maślanki naturalnej1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek
kolorowotorcikowoprzygotowaniu pysznego, owocowego miksu ograniczać nas może jedynie wyobraźnia:) A taką sałatkę można również przerobić na owocowy koktajl!Poniżej eksperyment Mojego Mężczyzny, który porcję sałatki zmiksował z naturalną maślanką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała