maślanka - 2502 przepisów (strona:137/167)

Twaróg domowy 147

niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g.    Składniki:                                                                 - 2 litry tłustego mleka- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)- 250 ml maślanki- 2 łyżki kwaśnej śmietany    Wszystkie składniki wlać do garnka i odstawić na 2 – 3 dni, najlepiej w ciepłe miejsce. Gdy mleko w garnku się zsiądzie, podgrzewać

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe 138

świeżo wyjęte z piekarnika. Mam gotowe w każdej chwili – do wyczerpania zapasów.Składniki:                               - 8 szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku

mojewypiekiinietylko
Dufinki 181

podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u  mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki ze szpinaku. Oczywiście do tego kubek świeżej maślanki. Wytworne, pięknie się prezentujące i pyszne ujmą swoim wyglądem i smakiem  domowników, gości… i nie tylko. Na pewno będą ciekawym urozmaiceniem posiłku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Dufinki appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Kasza gryczana – inaczej 156

taką kaszę wprowadzić na stałe do swojego menu. Może być podana jako dodatek do mięsa, z surówką… i nie tylko. Czy też, jako samodzielne danie z kubkiem kefiru lub maślanki. Polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kasza gryczana – inaczej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej 173

znana i popularna na całym świecie. Serwowany na dziesiątki, a może i nawet setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy  mięsa.  Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również  w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 125

delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie, w naturalnie

Wypisz Wymaluj
z ostatniej chwili..Muffinki z borówkami amerykańskimi 177

jedną radę...nie jedzcie muffin prosto z pieca. Sok z owoców poparzył mi usta :/składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru (ja dałam 3/4 szklanki i wyszły za słodkie, więc przepis zmieniam)1/3 szklanki oleju1 szklanka borówek albo jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z jagodami i białą czekoladą 170

się robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :) składniki:2 szklanki przesianej mąki tortowej1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliopakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowypół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry

Bon Appetit Małgorzaty
Owsiane muffiny z figami 116

cukru trzcinowego (może być też biały)3 figi (mogą być też śliwki)Składniki mokre:2 jajka1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło)szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki a w osobnej miseczce mokre składniki. Następnie łączymy je ze sobą. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek albo sylikonowych foremek

Bon Appetit Małgorzaty
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 190

Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek :)Smacznego!!!Źródło: Kuchnia Doroty A poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty:Młoda kapusta z koperkiem IMłoda kapusta z koperkiem IIGołąbki z młodej kapusty

Kuchnia domowa Ani
Koktajl malinowy z otrębami 191

Składniki:1 szklanka malin1/2 szklanki maślanki naturalnej2 łyżki otrąbSposób przygotowania:Wszystkie składniki zmiksować dokładnie i podawać :)Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kalafior w panierce 133

każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony.U nas wylądował w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem, jajkiem sadzonym i szklanką maślanki.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką 157

Do zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).Składniki:2,5 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli3

Kuchnia domowa Ani
Muffiny piernikowe renifery 285

precelki (poroże)Przygotowanie:W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu misek łączymy, szybko mieszamy łyżką, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i  starte jabłko.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do foremek wkładamy ciasto. Pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi "ruskie" z cukinia 104

wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegigotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wodypodawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja z zimnym kefirem lub maslanka                                                     SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania