szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO
Rozpustne gotowanietortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka) 1 jajko 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli skórka otarta z cytryny DODATKOWO: słoiczek dżemu z tego przepisu żółtko do posmarowania
Rozpustne gotowanietortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki (85 ml) jogurtu naturalnego, maślanki lub kwaśnej śmietany SKŁADNIKI SUCHE: 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu (w oryginale jest 1 łyżka, ale ja wolę subtelniejszy aromat) 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanieDziś w moim koktajlu wylądował szpinak prosto z grządki, czerwone porzeczki prosto z krzaczka i maślanka prosto ze sklepowej półki, do tego odrobina cukru i gotowe. Odkąd stałam się szczęśliwą posiadaczką blendera Aura Mix&Go Pro Russell Hobbs, nie kupuje już smakowych jogurtów. Miksuje wszystkie dostępne plony mego ogrodu, gdyż blendowanie tym urządzeniem jest tak łatwe i przyjemne
Jadło i czytadłopysznych gofrach na maślance ( click ), przyszła kolej na wypróbowanie następnych. Tym razem wybór padł na brukselkie gofry na drożdżach ze strony Eddy Van Damme ( click ). Hm …. no i to, nie było to, co moje córki lubią najbardziej. Choć wyszły nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością
Mia Cucina Sofietauznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około
Roślinna - blog wegańskiłyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni 15 g świeżych drożdży 150 ml letniej maślanki Dodatkowo: wymieszane ziarna do posypania bułek (słonecznik, dynia,siemię lniane, sezam itp.) woda do spryskania bułek Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłej wody ze szczyptą cukru oraz
Nastoletnie Wypiekaniebardzo owocowe. Przepis ze strony mojewypieki.com. Zapraszam! Składniki : 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g brązowego cukru 150 g jagód 180 ml maślanki/kefiru/jogurtu 125 ml oleju 1 jajko W misce mieszamy mąkę, sodę. W innej miksujemy składniki mokre. Łączymy zawartość misek i mieszamy jedynie do połączenia składników. Dodajemy jagody i szybko
Chocolate Muffin BlogCoś dla ochłody...taki koktajl robi się bardzo szybko..można dać kefir lub maślankę...ja robię spory dzbanuszek i wstawiam do lodówki..i mam dla ochłody w każdej chwili..nawet ze sobą do pracy można wziąć.. truskawki cukier kefir naturalny Truskawki umyć i zmiksować z cukrem i kefirem .Schłodzić w lodówce
Moje domowe kucharzenieKoktajle ze świezych owoców zrobione na mleku, kefirze, czy maślance są idealne jako orzeźwiający napój. Jeśli jednak dodamy do nich kilka składników potrafią być bardzo sycące i z powodzeniem zastąpić nam przekąskę lub nawet całe śniadanie. W ten sposób możemy nie tylko zaspokoić głód, ale też dostarczyć organizmowi wiele składników odżywczych i witamin
Milion Smakówtypowo letnia więc wygrzewam się w słońcu zajadając nowy czekoladowy deser. Tym raz mocno czekoladowy i lekko kwaśnawy, ciekawe połączenie smaków. Z łasuchem stwierdziliśmy, że przypomina w smaku trochę maślankę stracciatella, jeśli więc lubicie takie smaki to polecam Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny 400 ml jogurtu naturalnego płatki
ciastkarnia na kruchym spodziePolecam na upały chłodnik Produkty: 2 pęczki botwinki sok z połowy cytryny 5 małych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę litr maślanki lub kefiru sól i świeżo zmielony pieprz do smaku dodatkowo- jajka ugotowane na twardo Botwinkę myjemy, drobno siekamy razem z buraczkami (buraczki wcześniej obieramy
Ugotujmy Cośgości w wielu polskich domach, też niejarskich. Jest lekki, szybki, sycący i smaczny. Na zdjęciu: sałata zielona i rzodkiewka z olejem lnianym i odrobiną soku z cytryny, sadzone jajo, maślanka, młode ziemniaki z koperkiem i podsmażoną na oleju cebulką. Przepis bierze udział w akcjach: Europejski Stadion Kultury to cykliczna impreza organizowana pod koniec czerwca (w tym roku odbyła
Qlinarnie i Qlinarnierazem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry sól i pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka
Czerwień i błękitmąki kukurydzianej 2 jajka szczypta sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć złociście z obu stron. Smakują wybornie z sezonowymi owocami i ewentualnie z bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchnia