wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki - wielkość zależy od nas. Łyżką uformować dziurkę
Garnkowe fanaberiebłonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce
Mienta blogWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nareszcie doczekałam się czereśni ze swojego ogródka. Z tej okazji postanowiłam przygotować ciasto na maślance z dodatkiem czekolady i czereśni. Wyszło bardzo smaczne, myślę, że można zrobić je również z innymi owocami. Sezon na czereśnie trwa, co prawda dosyć krótko ale musimy korzystać i cieszyć się
Marta Gotujeumyj i pokrój w mniejsze plasterki. Do miseczki wlej mleko sojowe, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok. Następnie do uzyskanej maślanki wsyp cukier oraz ziarenka wanilii i rozmieszaj je za pomocą trzepaczki. Do większej miski wsyp mąkę, przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól, zamieszaj. Mokre składniki przelej
Roślinna - blog wegańskidrożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła/margaryny 6 łyżek cukru 12 łyżek mąki 1. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier
Kto ugości moich gości?fanów dekorowania babeczek dla babeczkomaniaków Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklank i kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę dodać na samym końcu. Formę do muffinek
Mania Wypiekaniakogo: dla truskawkomaniaków dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe wyroby Składniki: 500g truskawek 500ml kefiru (ewentualnie maślanki lub mleka) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Włożyć wszystkie składniki do miksera/blendera i zmiksować. Podawać schłodzone
Mania Wypiekaniaminut otwieraj piekarnik i mieszaj granolę drewnianą łyżką, by była równomiernie upieczona. Gdy granola będzie gotowa i wystudzona włóż ją do słoika. Najlepiej smakuje z mlekiem, jogurtem, maślanką, ale także z sokiem i świeżymi owocami. Możesz modyfikować ten przepis wg własnych upodobań dodając np. czekoladowe groszki, suszone śliwki czy pestki słonecznika. Przepis jest lekko zmodyfikowanym przepisem
Mania Wypiekaniacukru (można w ogóle zrezygnować z niego, gdyż czekolada jest wystarczająco słodka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 cytryna - skórka otarta 2 jajka 100 ml maślanki 120 g rozpuszczonego masła 150 g białej czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej) 1. Piekarnik nastawiamy na 170°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju 300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone 1 duży pączek świeżej mięty (nie nadaje się mięta mrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki mleka (ewentualnie
Kuchnia Prezydentowejograniczenia, to także smaczne pełnowartościowe posiłki, które wcale nie dają nam poczucia niedosytu. Przed wami lekkie pełnobiałkowe omletowe sushi pełne witami i składników odżywczych. Idealnie smakuje z kieliszkiem maślanki naturalnej.Wykwintnie wyglądające danie nie muszą wcale być drogie. Proste danie podane w troszkę ciekawszy sposób urozmaici napewno nasz plan dnia, a pyszne smaki pomogą w czasie diety :) Jestem ciekawa Waszych wariacji
KreatywnePinyulubiony letni koktajl. Można go również zrobić w zimie z mrożonych truskawek jednak najlepszy jest ze świeżych. Jeżeli ktoś lubi to można do niego dodać jogurt naturalny czy maślankę. Składniki: 0,5kg truskawek, 2 banany, cukier lub miód (ilość wedle uznania) Wykonanie: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Wszystkie owoce umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy. Dodajemy cukier
Passion of Cookingkremu. Ciasto red velvet: - 1,5 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka kakao - szczypta soli - 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku - 1 jajko - 2/3 szklanki oleju - 2/3 szklanki maślanki (ja użyłam jogurt) - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - 2 łyżeczki octu winnego - 2/3 łyżeczki sody Składniki na krem: - 250 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru Tortownica
Kuchenne Wariacjedziedzinie po prostu. Ale tam... Przyjdzie zima to mi się odechce latania :) A tymczasem podam przepis: 400 g zakwasu 100 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 150 ml maślanki 20 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 duża cebula 5 g świeżych drożdży Odrobina oleju do uduszenia cebuli Zacznijmy od uduszenia na malutkim ogniu cebuli. Musi się
Marder&Marder Manufacturepasuje do wędlin i serów. A syrop klonowy nadaje mu taki bardzo delikatnie wyczuwalny specyficzny posmak. Naprawdę warto spróbować. 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 400 g maślanki 5 g suszonych drożdży 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżeczki soli 40 g rodzynek No i jak to w maszynie: wszystko oprócz rodzynek (czy może
Marder&Marder Manufacture