żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista(...)czosnku drobno posiekałem. 2 kolby kukurydzy umieściłem na grillu i podpiekałem je do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula lekko się zeszkliła dodałem przyprawy roztarte w moździerzu, a po krótkiej chwili zmieloną wołowinę
Wyprawy kulinarneszklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 25 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru olejek cytrynowy 2 galaretki czerwone i 2 zielone Wykonanie: Margarynę z cukrem utrzeć na biały puch i dodawać najpierw jajka a potem resztę składników. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do formy i pieczemy(...)żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa: ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy jajka, a na koniec olejek cytrynowy. Ciemne ciasto dzielimy na dwie części na jednej rozsmarowujemy połowę masy. Na wierzch kładziemy plastry biszkoptu na przemian z plastrami galaretki. Na wszystko nakładamy resztę masy i przykrywamy
ciastkarnia na kruchym spodziecharakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać(...)odstawiamy do zmiękczenia (ok. 20 minut). Po tym czasie wyjmujemy grzybki, a pozostałą wodę dodajemy do bulionu. 2. Do bulionu wrzucamy liście limonki, galangal pokrojony w plasterki i trawę cytrynową zgniecioną tłuczkiem do mięsa (ja użyłam młotka :)). Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy imbir i czosnek pocięte w plasterki, papryczkę
Tajskie smakikapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone. Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy(...)minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę płynu mieszając. Dodajemy wytopione skwarki ze słoniny, dokładnie mieszamy i już nie podgrzewamy. Niektórzy dodają jeszcze 1 łyżkę mąki, aby kapustę zagęścić, ale nie ma takiej potrzeby. Piotrek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduze filety z dorsza sol pieprz cytrynowy maka jajo Myjemy filety i osuszamy w reczniczkach papierowych Filety przekrajamy na pol Doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym wedle uznania Mieso pozostawiamy na ok 30 min Na rozgrzana patelnie ukladamy filety obtoczone w jajku i mace ( jajko roztrzepac, rybe wpierw maczamy w jajku
Klaudynkowa kuchniaserka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek ) 500 g jagód szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej ) Lukier: 12 łyżek cukru pudru 2 łyżki letniej wody Sposób przygotowania: Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże(...)mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe
Słodkości i nie tylkoprzygotować w lato. Ma zupełnie inny smak niż te kupne. Choć ma sporo cukru to i tak jest go mniej niż w napojach słodzonych niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Słodki cytrynowy smak doskonale orzeźwia – szczególnie z kilkoma kostkami lodu. Ja dodatkowo wrzucam do lemoniady łodyżkę mięty – nie zdominuje jej cytrusowego smaku, za to nada jej ciekawy posmak. Polecam(...)syrop cukrowy. Odstawiamy do przestudzenia. Cytryny przelewamy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki i wrzucamy wraz ze skórką do malaksera – miksujemy. Na duże naczynie stawiamy sitko, wlewamy na nie pulpę cytrynową i przyciskamy, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zawartość sitka wyrzucamy, a do soku dodajemy syrop cukrowy. Uzupełniamy litrem wody (najlepiej leciutko gazowanej). Lemoniadę dekorujemy łodyżką mięty lub bardzo cienko pokrojonymi
Poezja smakuSkładniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli peklowe 1/2 łyżeczki soli jodowanej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka suchej żelatyny Udka z kurczak luzujemy z kości, ściągamy skórę, mięso kroimy w kostkę, ja doprawiłam mieszanką przypraw przygotowaną z :1 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku(...)ziarenek rozkruszonego ziela angielskiego, 1 listka laurowego, 1 łyżeczki soli peklowej +trochę zwykłej soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego (przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego) dodajemy 1 łyżeczkę suchej żelatyny, mieszamy wszystko. Mięso wkładamy ciasno do umytych, suchych słoików do 3/4 wysokości (najlepiej prostych, nie będzie wtedy problemu z wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki i ustawiamy w wysokim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla. Dynię obieramy ze skóry, oddzielamy od niej miąższ i pestki. Warzywa(...)innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście co kto lubi :)). Po ok.10 minutach, wszystkie kremy rozdrabniamy blenderem. Na koniec doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem – nie tyczy się to już oczywiście kremu z kukurydzy, którą moglibyśmy w ten sposób zepsuć. Do zupy idealnie pasują grzanki. Smacznego
Symfonia Smakówprostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,5 szklanki cukru(...)jajek * kostka masła * kisiel cytrynowy * śliwki Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią
Magiczne Życie MartySmaczne, lekkie i puszyste. Baby cytrynowe polecają się na chłodne wieczory. Idealne do popołudniowej herbaty i nie tylko. 300 g mąki (ok. 2 szklanki) 2 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki słodziwa 80 g masła 1 cytryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy i studzimy. Cytrynę myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę i wyciskamy
Kucharzycaszybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę popękać z wierzchu. W smaku delikatnie cytrynowy i dzięki śmietance waniliowy, aromatyczny od owoców. Jest pyszny i prezentuje się wspaniale, polecam… Sernik z jogurtem i owocami Składniki: Spód: 220g herbatników lub ciastek digestive 50g masła – roztopić
Mała CukierenkaWczoraj robiłam ciasto cytrynowe. Wyszło puszyste, pachnące i smaczne. Oczywiście nie czekałam, aż ostygnie, tylko czym szybciej posypałam cukrem pudrem i spróbowałam. No świat się do mnie uśmiechnął 😉 . A teraz reakcje moich pociech: - znowu ciasto jak mnie nie ma! - znowu z cytryną ! - i tam, znowu ciasto! I bądź tu mądry i pisz wiersze. Składniki: 2 jajka 250 dag maki
Tylko pysznieciasta. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucieramy chwilę do uzyskania dość gęstej masy. Dolewamy stopniowo śmietankę cały czas mieszając, Kolejno dodajemy starte skórki : Limonkową i cytrynową a następnie ekstrakt waniliowy, Mieszamy. 3. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wyrównujemy. Ostry nóż smarujemy
vaniliowoczekoladowacienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście limonki) trawę cytrynową, pokrojoną paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki)młode kolby kukurydzy pokrojone w plasterki, szparagi pocięte na mniejsze kawałki. Zostawić tylko łebki od szparag na później. Smażyć mieszając aż mięso
Kuchnia Pokoleń