
Przepis na : deser
Koulourakia wypieka się w Grecji już w Wielki Czwartek. Tradycyjne wersje zawierają amoniak, który u mnie nie występuje. Aromatyzowane są najczęściej skórką pomarańczową, ale spotkałam się też z przepisami mającymi w składzie skórkę cytrynową. Kształtem nawiązują do wijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się oprzeć małym, kruchym, maślanym smakołykom. Nie potrafię, i już... czytaj dalej...

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...