cytrynowe - 1500 przepisów (strona:32/100)

Barszczyk czerwony do picia 160

tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka.  Wsypać cukier. Zalać wodą -  tak, by woda sięgała mniej więcej(...)buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się do inne potrawy). Zdjąć z palnika. Wyjąć cebulę i pora. Dosypać majeranek (według uznania). Doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.  Pić ciepłe

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z selera i ananasa. 172

mojej surówki. Kolejne zdjęcia to dzieło mojej mamy, która bardzo lubi mojego bloga i z chęcią mi pomaga :) Składniki: seler, puszka ananasów w syropie, majonez, sól, pieprz, odrobina kwasku cytrynowego. Przygotowanie : Ananasa pokroić w mniejsze części (tj. na zdjęciu), seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać kilka łyżek syropu z ananasów, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz i odrobinę(...)kwasku cytrynowego. Wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałata ze śmietaną. 161

Składniki: sałata lodowa,  cebula,  3 ząbki czosnku, śmietana 18%, sól, kwasek cytrynowy. Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Posolić oraz dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Cebulę pokroić w małą kostkę i dodać do sałaty. Czosnek wycisnąć, dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Cukinia a'la ananas 114

słoików (ok 700ml) 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1,5l wody 1 kg cukru 40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z łososiem wędzonym i fetą 197

zdrowa - wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ulubionego mixu sałat (150g) 180 g sera feta 125 g łososia wędzonego na gorąco (!) - u mnie wersja z koperkiem kilkanaście czarnych oliwek pieprz cytrynowy świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski. Łososia oddzielamy od skóry, dzielimy na małe kawałki,skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem(...)cytrynowym. Dorzucamy do sałat wraz z fetą pokrojoną w kostkę i całymi oliwkami. Całość oprószamy czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik na ciemnym spodzie 169

jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny  w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 112

papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy(...)kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony

Karo in the Kitchen
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 153

jednym z blogów siedziały mi w głowie i nie dawały spokoju, aby je przygotować :) W połączeniu z dodatkami mogą stanowić smakowite danie obiadowe (ja pomyślałam o sosie pietruszkowo-cytrynowym i może jeszcze dziś go do nich zrobię, póki są;)). A można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki na kanapce(...)odciśnięte (lub kajzerka) ok 3/4 szklanki bułki tartej (w zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza , cytryna do skropienia kiełbasek Sposób przygotowania: Cielęcinę i rozmrożony szpinak przekładamy do miski. Dodajemy namoczone w mleku i dokładnie odciśnięte kromki chleba, jajko

Kolorowy Przepisownik
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 204

kolorowym, fantazyjnym wyglądem.  Dziś wersja sernika z kolorowymi galaretkami w środku i pysznym brzoskwiniowym musem. Składniki: Na sernik: 4 serki homogenizow ane waniliowe po 150g każdy 2 galaretki cytrynowe  1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 3 połówki brzoskwiń z puszki Na mus: 2 puszki brzoskwiń (- 3 szt pokrojone do sernika) 1 galaretka brzoskwiniowa (zalecam użyć 2szt - mus będzie(...)połowie wody przewidzianej na opakowaniu (w osobnych miseczkach oczywiście). Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kiedy galaretki są już sztywne, kroimy je w kostkę, podobnie jak brzoskwinie z puszki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Kiedy zaczną lekko tężeć wlewamy je powoli do serków homogenizowanych. Mieszamy (najlepiej mikserem) chwilę do połączenia się galaretki z serkami. Następnie wrzucamy

Walijskie Pichcenie
Kurczak w śmietanie 276

przygotować to danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%)   Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem i posypać przyprawami. Dodać posiekane świeże zioła.  Odstawić mięso(...)polać nią kurczaka. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Podawać kurczaka w sosie śmietanowym z surówką (u mnie surówka z fenkułu i marchwi + fasolka szparagowa ) Tymianek cytrynowy Mix bazylii ----------- Podobne: Roladka z kurczaka z sorgo Roladka z kurczaka i surówka z selera Rolada z kurczaka z kiełbasą węgierską I jeszcze kilka zdjęć ze Strasburga: Strasburg - Katedra Notre Dame Kamienica

Weekendy w domu i ogrodzie
letnie orzeźwienie 183

kruche ciasto  zimne masło – 150 g  przesiana mąka – 250 g sól – 1 szczypta cukier puder – 75 g duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe Na krem cytrynowy     1 ½ szklanki cukru     ½ szklanki mąki ziemniaczanej     ⅛ łyżeczki soli     4 żółtka (białka zachować do bezy!)     1 ¾ szklanki(...)Połączyć( cukier,mąke ziemniaczana i sól) trzy pierwsze składniki w garnku.Odstawić .     Połączyć żółtka, wodę i sok cytrynowy,mieszając do rozpuszczenia cukru.Do garnka z suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować  minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać  z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący

w mojej kuchni
Sernik na zimno Jagodowo malinowy z borówkami 167

wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa 24 cm serek z jagodą i maliną 4 szt po 150 g razem 600 g serka śmietana 30% 400 ml 2 galaretki cytrynowe ( rozrobiłam je w 150 ml wody dacie rade skoro mi się udało ) Dodatkowo: galaretka malinowa 1 szt ( 400 ml wody) borówki 350 g Wykonanie: Najpierw przygotowujemy sobie dużą tortownicę(...)obkładamy szczelnie dól i boki folią spożywczą.  Rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w 150 ml dopiero co gotującej wody . Zostawiamy do ostygnięcia ( włożyłam kubek do zimnej wody i tak szybciej mi ostygła galaretka). Śmietanę wlałam do misy ( wysokiej misy) i zmiksowałam na sztywno. Serki jagodowo malinowe przełożyłam do śmietany i zmiksowałam na jednolitą masę. Dodałam galaretki ostudzone i parę chwil

Różowa kuchnia
Konfitura czereśniowa 167

łycha czereśni... Marzenie stanie się jawą już niedługo :) Składniki: 3kg czereśni (u mnie mieszanka odmian) 100ml wody 500g cukru (lub mniej, jeśli czereśnie były bardzo słodkie) pół łyżeczki kwasku cytrynowego Przygotowanie: Owoce umyć, przebrać, oderwać ogonki i wypestkować. Czereśnie umieścić w garnku o grubym dnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny(...)czasie odstawić na dobę. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem

Cakes By Kejt
PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI 264

miękkiego tłuszczu (u mnie Palma) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej(...)minut. Drugą część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce.  W tym czasie mus jabłkowy wykładamy na miseczkę, przekładamy do niego odsączone owoce i łyżkę kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię śniadaniową) i przekładamy na jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść

Walijskie Pichcenie
Łososiowe trio z rieslingiem 143

Szef kuchni Marcin Śnieżek. Warsztaty odbyły z się z okazji tygodnia/tygodni rieslinga, które odbywały się w całej Polsce. Przygotowaliśmy również: suma afrykańskiego z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania