Cytrynowa pi anka niczym ptasie mleczko, podana z jagodami i aromatycznymi malinami. Otulona dekoracjami z czekolady to pomysł na prosty, lekki a jednocześnie wykwintny deser. Takie coś z niczego :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody maliny jagody 1 czekolada gorzka Galaretkę rozpuścić w wodzie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno
https:KKuchniaMniamcukru - 5 żółtek - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe - 0,5 szklanki oleju - 6 mandarynek Sposób przygotowania 1. ciasto - mąkę wymieszać z proszkiem(...)się ugotuje nadzienie 2. nadzienie - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć aż się zredukuje sok - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny - W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać
W królestwie smaków Beatybaldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Świeżo zerwany bez rozkładamy na ściereczce (najlepiej w ogrodzie, czy na balkonie) żeby robactwo zdążyło pouciekać :-) Po około 30 minutach wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)Następnie przecedzamy (najlepiej przez gazę, choć ja w tym celu używam tetrowej pieluchy), dosypujemy 2 kilogramy cukru i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy godzinę, po tym czasie dodajemy trochę kwasku cytrynowego i dosładzamy pozostałym cukrem. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie przelewamy do wyparzonych butelek. Gotowe
Rozpustne gotowanietortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej lub skórka otarta z 0,5 cytryny 150 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie, gdy ciasto wyjdzie za suche NADZIENIE: 350 g oczyszczonych, umytych(...)czerwonych porzeczek 350 g umytych, wydrylowanych wiśni 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek cukru Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę, dodajemy skórkę cytrynową i pokrojone w kosteczkę masło i za pomocą dużego noża siekamy wszystko, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, dodajemy żółtka, dalej siekamy i szybko zagniatamy ciasto rękoma, gdyby nie chciało się
Rozpustne gotowanieukładamy w foremkach. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 10/15 minut do zezłocenia. Oczywiście można w dowolny sposób wypełnić nasze tartelinki, ja akurat postanowiłam urozmaicić je cytrynowym smakiem :) W lodówce miałam śmietanę 18 proc, wrzuciłam ją do miksera, dodałam ok 5 łyżek cukru pudru i startą skórkę cytrynową oraz fix do śmietany. Rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy
dlaSmaQpowrotem na patelni (moją patelnię można wstawiać do piekarnika, ale jeśli Waszej nie można ułóżcie naleśniki na przykład w ceramicznej formie posmarowanej masłem). Każdy naleśnik posmarowałam syropem z cytrynowo miętowym (możecie użyć też inny syrop). Na wierzch każdego położyłam po plasterku cytrynki z syropu cytrynowo miętowego. Piekłam około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie posypałam
Blondynka Gotujesklepu nie chce mi się iść. Jest za to ryż i cukinia, więc zrobię go na sypko z grillowaną wcześniej zamarynowaną w oleju po suszonych pomidorach cukinią z dodatkiem cytrynowego pieprzu. Takie proste, tanie a takie fajne danie :-) Składniki: 100 g ryżu brązowego łyżka masła 1 średniej wielkości cukinia 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól 1 łyżeczka
pieprzny smaczekszklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia(...)wykładamy na spodnią część ciasta przykrywamy drugą częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasto posypujemy pokrojoną galaretką wieloowocową, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego
kgwjanczewoSłoneczne ciasto cytrynowe jest smaczne i wyjątkowe. Smak jest cytrynowo orzeźwiający z kokosem chrupiącym. Delikatnością zaskakuje i bardzo dobrze z kawą smakuje. Moje dzieci się nim zajadały i słonecznie się przy tym uśmiechały. Ostatni dzień głosowania http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel w konkursie "Kuchenne Zmagania"! Emotikon grin Każdy kto odda swój głos może liczyć
Moniki SmakołykiDzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:) Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:) Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :) Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice(...)kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ewentualnie domowa wegeta do smaku Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości
Takie tam pichceniechudego twarogu w temp. pokojowej 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 jajka w temp. pokojowej Składniki na galaretkę: 150 ml gorącej wody 2 łyżki proszku galaretki cytrynowej 3 nektarynki garść czereśni Dodatkowo: masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, a następnie rozcieramy w palcach z miękkim(...)najwyższych obrotach. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. 3. Dwie łyżki cytrynowej galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok, a następnie do lodówki, aby zaczęła nam delikatnie tężeć. Owoce myjemy, osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół, nektarynki kroimy w cienkie
My Culinary Artduży ogórek gruntowy listki kolendry SOS (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku z pomarańczy skórka z ćwiartki pomarańczy SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty wasabi Filet z tuńczyka obsmażyć(...)ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić. Mango i ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub plastry. Ułożyć na talerzu. Skropić odroiną marynaty. Tuńczyka
Jemy Pijemyzamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodajemy(...)szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso. Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie kształtu mięsa bez brudzenia rąk. Dużym plusem są dwie wielkości formy dzięki czemu możemy wykonać małe i duże burgery. Zestaw jest sprytne przemyślany, poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa
upichconaposiekane 100 ml wina kilka szpilek rozmarynu 1/2 l gorącego (!) bulionu warzywnego 1 garść mrożonego groszku 10-15 g startego na drobnej tarce parmezanu 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej czarny pieprz do smaku orzeszki piniowe, uprażone i posiekane (ewentualnie) 1 . Boczek kroimy na płaską kostkę ok. 1cmx1cm. Prażymy na małym ogniu na chrupko. Przekładamy na papierowy ręcznik, odstawiamy(...)różowo! ;) Dania nie soliłam, ponieważ mój boczek był dość słony a buraczki upieczone w słonej marynacie, dodatkowo sól uwolniła się do ryżu również z bulionu. Można podawać udekorowane skórką cytrynową, listkami rozmarynu lub posypane orzeszkami piniowymi. Przepis wygrał I miejsce w akcji
Kuchnia Prezydentowejgwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili (krótka ub połowa długiej) 1/2 niedużej rzepy, pokrojonej na ćwiartki 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekanej w krążki 2 duże białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego(...)średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA: Zupę można gotować 3-5h jak podaje większość źródeł, ale gotowana dłużej jest po prostu
Kuchnia Prezydentowej