sera białego 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka 2 szklanki cukru pudru 250g margaryny 2 całe jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku cytrynowego Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i margarynę pokrojoną w kostkę. Siekamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy(...)serowa: Ser przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukry, mleko i rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie jajka wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do reszty składników. Na koniec wlać olejek cytrynowy i zagotować masę serową mieszając od czasu do czasu. Gdy masa serowa będzie ugotowana to na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jasny blat ciasta i wylewamy 1/2 masy
Prosto i Smacznie z Anetąobjętość zmieniało. Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie. Składniki: pesto: 50 g pestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru(...)pieprzem, 100 ml wody, 2 łyżki kopiaste pesto. Przygotowanie: pesto: Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania
Moniki Smakołykikrótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami . Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych(...)masła 2/3 szklanki drobnego cukru (125 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 125 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny* 40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką
Ugotowaćżelatyna 1 opakowanie na 1/2 litra, draże 1 szklanka/maltikeks, truskawki 20 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, płatki kukurydziane 2 szklanki, jogurt bananowy 200 ml, gorąca woda 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie z cukrem miętowym w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie truskawki dno będzie wierzchem deseru - na dnie formy silkonowej z kominkiem 22 cm rozsypać maltikeksy, zmiksowane truskawki przelać do naczynia(...)zastygniętej masie rozłożyć pokrojone truskawki i wlać zimną galaretkę pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do zastygnięcia na wierzchu rozsypać płatki kukurydziane, wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozmieszaną w 250 ml gorącej wody i z 200 ml jogurtu wymieszaną, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem i delikatnie ściągać formę z deseru, przybrać listkami
W Mojej Kuchni Lubięorzeźwiające. Zapraszam! Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, budynie i kakao ubijam mikserem na gładką(...)Piec około 25-30 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na na dwa blaty. Banany kroimy na pół po długości, skrapiamy sokiem cytrynowym. Przygotowujemy galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat smarujemy dżemem, na to banany i tężejąca galaretka. Wstawiam do schłodzenia na około 30 minut. Śmietankę ubić z cukrem, dodawać partiami mascarpone
Tagebuch po polskuzrobić go moja Mama. Okazał się naprawdę smaczny i w ogóle nikt nie pomyślał, że to z cukinii. Przekonała mnie, teraz i ja mam kilka swoich słoiczków o smaku cytrynowo- pomarańczowym. Składniki: 6 kg cukinii- przed obraniem i wydrążeniem nasion 3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe 2 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki kwasku 150 ml wody Sposób przygotowania: Cukinię(...)cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut lub w piekarniku w temp
Kuchnia w czekoladzieViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń wasabi Trawa cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może(...)słodkie papryki pokrojone cienko Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu Sposób: Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę chilli , zwykłą cebulę i szklimy około 7 minut często mieszając. Następnie dodajemy owoce morza i dusimy kolejne 10 minut. Zalewamy bulionem dodajemy
Viola cooks with passionsmaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas". składniki: 3 kg cukinii 1 1/2 litra wody 4 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 goździki wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i kroję w grubą kostkę. Wodę gotuję tylko z kwaskiem cytrynowym, odstawiam do ostudzenia. Następnie
babka w formieDelikatny, kremowy i aksamitny sernik, cytrynowy z lekką lawendową nutką i fioletowymi, jagodowymi kropeczkami. Smaki są wyważone, żaden nie dominuje, przeciwnie - przenikają się i uzupełniają! Sernik powinien smakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne(...)Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 5 jaj 3/4 szkl cukru opakowanie budyniu śmietankowego łyżka ekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych jagód 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić
6niebozimę w słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie jak znalazł ;) Składniki: 2kg dorodnych malin 1kg cukru 3 opakowania żelfixu 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żelfixy oraz kwasek cytrynowy. Gotujemy ok 10 minut, zestawiamy
Kuchnia w czekoladzietego smakować wybornie. Spróbujcie sami tego bardzo prostego przepisu! Mięso z kurczaka Jogurt grecki Przyprawa grecka do mięsa, lub tradycyjna przyprawa do grilla Cukinia Oliwki Cztery ząbki czosnku Oliwa cytrynowa, lub zwykła oliwa i sok z cytryny Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy grecką przyprawą do mięsa, lub zwykłą mieszanką do grilla. Marynujemy w jogurcie z przeciśniętym czosnkiem(...)oliwą cytrynową. Cukinię kroimy na długie paski, najlepiej za pomocą taki z jednym ostrzem, lub obieraczki do warzyw. Skrapiamy ją oliwą. Jak widzicie – przygotowanie jest banalnie proste. Teraz wystarczy nakłuć nasze szaszłyki. Zaczynami od oliwki, następnie na zmianę cukinia i mięso. Gotowe na grilla! Smacznego. Oczywiście w ten sposób przygotujecie także mięso przyprawione na inny sposób. Zamiast tradycyjnej zielonej cukinii
MarcinChefskładniki: 2500 g cukinii, obranej 800 g cukru 2-4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego wykonanie: Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy cukier, kwasek cytrynowy oraz cukier z wanilią. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (cukinia puści sok). Po tym czasie całość gotujemy
Domowy Smak Jedzeniaużyłam owsianych ciasteczek oraz jagód i malin, które można zastąpić innymi, ulubionymi owocami. TARTALETKI z OWOCAMI Składniki: (na 6 sztuk) 300 g ciastek owsianych 150 g masła budyń waniliowo-cytrynowy: (na 3 szt.) 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżeczki soku z cytryny budyń malinowy: (na 3 szt.) 250 g malin 1 szklanka wody 1 czubata(...)zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy środki budyniami. Wierzch posypujemy całymi owocami i starta skórką cytrynową
Bon appetit mon amiepartii zrobiłam nalewkę jagodową, trochę zamroziłam, a resztę dałam rodzinie. Drugą partię znowu rozdzieliłam między rodziną i zaplanowałam wykorzystać jagody do wypieków. Pierwszy przepis jaki Wam prezentuję to ciasto cytrynowe z jagodami. Ciasto jest na oleju i zawiera nietypowy składnik, jakim jest woda gazowana. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje REWELACYJNIE, jest puszyste, delikatne i wilgotne. Jestem oczarowana tym ciastem(...)mało wysiłku ono wymaga, a smakuje tak pysznie, że odruchowo sięga się po następny kawałek :).Polecam gorąco to ciacho! CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI. Składniki: 225 ml oleju 4 jajka 200 g cukru 400 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 250 g jagód 200 ml wody gazowanej
Zakątek rozkoszy kulinarnychśmietanka 30% lub 36% 500 ml banan butelka po coca coli u mnie litrowa czekolada gorzka lub mleczna 3 tabliczki (300 g) cukier ok 1/2 szklanki kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki do nasączenia biszkoptu: woda ok 1 szklanki, syrop ja akurat dałam malinowy, ale fajnie by pasował bananowy, można wlać troszkę alkoholu. Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis tutaj(...)zastygnięcia. Gdy już mam upieczony biszkopt kroje go na kawałki i nasączam wodą z syropem owocowym. Kolejny krok to ubicie śmietany. Do miski wlewam śmietankę, dodaję cukier i kwasek cytrynowy i ubijam na sztywno. Zostało już tylko pokroić banana na kawałki. Biorę butelkę z zastygniętą czekoladą i wkładam do środka na przemian biszkopt, bitą śmietanę i banany, biszkopt, śmietanę
Kuchnia Viki