Keks świąteczny Składniki : Ciasto : 150 g cukru sól- szczypta 5- jajka 250- g mąki masło - 250g aromat cytrynowy bakalie - 1 szkl 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny skórka pomarańczowa - 1 opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło(...)aromat cytrynowy, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto Piec w 180 stop, przez około 60 minut Lukier Cukier puder utrzeć
Kuchnia DanusiKolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia, słodyczy i lekkiej pikanterii. Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Zakwas owsiany na żur Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia Różowe jajka Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego(...)stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko Rolada z jabłkami w 45 minut Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za Cytrynowy sernik na zimno Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related
NiePieprz.plbardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka wchłonie 1 łyżeczka oliwy (ewentualnie) szczypta soli dodatkowo: śmietanka lub masło do polania jagody do posypania listki melisy cytrynowej do dekoracji 1 łyżka masła do gotowania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wsypujemy mąkę do miski, oprószamy szczyptą soli, dodajemy żółtko i ewentualnie łyżeczkę oliwy, na początek wlewamy 1/2 szklanki ciepłej(...)małym ogniu ok.2 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Pierożki z jagodami podajemy polane śmietaną lub masłem, posypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Smacznego
Moja Książka KucharskaPolecam na przyjęcie na świeżym powietrzu lub na piknik! SKŁADNIKI: 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek 2 umyte jabłka 2 umyte gruszki 3 łyżki cukru brązowego gałązka melisy cytrynowej 5-6 szklanek wody stołowej (niegazowanej) sok z cytryny do smaku płynny miód do smaku (naturalny) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Umyte jabłka oraz gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne(...)zasmażamy przez około 2 minuty, mieszając, aby cukier dokładnie pokrył owoce i rozpuścił się nieco. Krok 2. Do garnka z owocami wlewamy 5-6 szklanek wody, wkładamy gałązkę melisy cytrynowej, zagotowujemy - gotujemy na niewielkim ogniu przez około 6-10 minut. Krok 3. Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem. Kompot podajemy
Moja Książka Kucharskamnie, nie każdy przecież czuje się dobrze w wypiekach a na święta chciałby coś samodzielnie jednak upiec. Ta babka jest jedną z najlepszych prostych ciast. Kisiel możecie dodać cytrynowy, zielony jaki tylko zechcecie każdy pasuje a kolor za każdym razem będzie inny. Polecam gorąco na świąteczny czas i nie tylko. Składniki: Na dużą formę z kominem: 4 duże jajka(...)pszennej typ 500 ½ szklanki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1 kisiel wiśniowy lub malinowy Dr.Oetker 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej-niekoniecznie 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy do ciast Dodatkowo: Lukier lub polewa z białej czekolady Dowolna posypka Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier
Wanilia i Kardamonprawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub zwykłej pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju roślinnego Dodatkowo: 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy pół szklanki maku 1,5 łyżki kakao cukier puder do oprószenia Wykonanie: Białka oddzielany od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem(...)się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel wiśniowy i mieszamy. Masy kolejno wykładamy do formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką (kolejność warstw dowolna
Smak mojej kuchniDzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan. Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem Składniki na 4 porcje: 100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli(...)smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy cały czas, aż sos się zagotuje. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go mlekiem. Odcedzony makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy boczek ze skórką cytrynową, groszek, sos i startą mozzarellę (łyżkę mozzarelli można odłożyć do dekoracji), mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy mozzarellą i podajemy z wysmażonymi na chrupko plastrami boczku
Smak mojej kuchniKolejna nalewka, tym razem cytrynowa. Do jej wykonania używamy mleka i w pierwszej fazie przygotowań nalewka ma wręcz odrażający wygląd (zsiadłe mleko z cytrynami). Jednak po przefiltrowaniu nalewki staje się ona klarowna, o lekko żółtawym kolorze. Nalewka zwana jest aptekarską lub nalewką farmaceutów, gdyż uważana jest za lek na niestrawność. Polecam! Nalewka aptekarska (cytrynowa) Składniki
Smak mojej kuchnifiletów rybnych (u mnie dorsz) 20 dag świeżego szpinaku 30 dag pieczarek 3 duże ząbki czosnku 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz cytrynowy łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze kawałki (jeśli to konieczne). Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie
Pobite gary Barbarypół cytryny a na deser kanapkę z szynka wiec zlitowałam się i poszliśmy wszyscy na kompromis. Pyszne kruche ciasteczka z jeszcze pyszniejszym cytrynowym , bosko kwaśnym lemon curd. Można zamiast cytrynowego nadzienia użyć dżemu .... Przepis na lemon curd podawałam już wcześniej ... dla bardziej zapracowanych emigrantów przypominam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNazywam je najlepsze, bo jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają. Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień. Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo. Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam(...)pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukklejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości(...)wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone
Smakołyki BerenikiNiecodzienna chałka, lekko słodka o cytrynowym smaku i aromacie. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Polecam :) Składniki (1 nieduża chałka) Zaczyn 20 g świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem
Słodkie inspiracjegałązki pomidorków cherry - 1 pietruszka - garść świeżej bazylii - garść świeżej pietruszki lub kolendry - 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz cytrynowy\ Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle i oliwie, dodaj starte na tartce warzywa, duś do miękkości. Dodaj pomidorki i przecier z pomidorów zagotuj i dopraw solą i pieprzem cytrynowym Dodaj świeże
SMYKWKUCHNIFilety z mintaja 50% sos bordelaise 50% woda mąka pszenna masło 7% cebula olej słonecznikowy zioła - pietruszka, koperek sól skrobia ziemniaczana cukier papryka czosnek koncentrat soku cytrynowego drożdże pieprz kajeński pieprz czarny glukoza zioła - papryka, kurkuma Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut. Rybka rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna i krucha. Po wyjęciu z piekarnika(...)pieca z sosem brokułowym Składniki: filety z mintaja 50% sos brokułowy 50% brokuły 17% śmietana ser mąka pszenna masło woda olej słonecznikowy cebula sól drożdże kwasy: mlekowy, L-winowy, cytrynowy czosnek suszony Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut Uwielbiam brokuły i od razu wiedziałam, że ta rybka mi posmakuje. Fakt bałam się połączenia ryba- brokuł, ale.. jestem bardzo
My World by Dagmara Rek