drodzy, życzę Wam przede wszystkim zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt oraz samych smacznych potraw na stole Czarno-biały sernik (z markizami) Pyszna i szybka babka bez miksera Delikatnie cytrynowa babka. Zawsze udana! Babka limonkowa Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe
Słodkie okruszkiMoja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości
CookYourselfSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki, filety z pstrąga 2 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba z filetów dorsza i pstrąga ze skórką odciąć płetwy, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, filety podzielić na mniejsze dzwonki do woreczka wsypać mąkę, kucharka, pieprz cytrynowy i czarny, do worka(...)wkładaćdzwonki ryb i obtaczać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane dzwonki ryb, ryba jest chrupiąca, z wierzchu i soczysta w środku, można podać z sosem cytrynowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;) Składniki: Spód: 180g mąki pszennej 100g masła żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka możemy ją podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na upieczony spód wykładamy masę cytrynową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie miksujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę
Czerwona Porzeczkakońca nie miałam pomysłu, aż przypomniałam sobie o tej ptysiowej piramidzie. Z poniższych proporcji otrzymujemy ok. 90 ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny! Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki(...)książka Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Polecam! Składniki: Ciasto ptysiowe: 500 ml mleka 1 kostka masła (200 g) 440 g mąki pszennej 6 jajek rozmiar L Cytrynowy krem pâtissière: 500 ml mleka 5 żółtek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 45 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekaniePolecam przepis! SKŁADNIKI: 1 okoń morski (ok. 800g do 1 kg) - wypatroszony i oskrobany z łusek kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek estragonu kilka gałązek tymianku kilka gałązek mięty cytrynowej ( mój dodatek ) kilka gałązek bazylii kilka gałązek szałwii (ja nie dodałam) 4-5 łodyżek trawy cytrynowej, którą przecinamy wzdłuż na pół 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka ziarenek różnych rodzajów pieprzów(...)każdej strony) - zamykamy pory i nadajemy skórce delikatnej chrupkości. Krok 4. Na blacie rozkładamy arkusz folii, rozsypujemy na nim gałązki ziół, różnokolorowy pieprz, ziele angielskie, anyżek, układamy trawę cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny. Krok 5. Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi
Moja Książka Kucharskaznajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto(...)Piernik z drożdżami 51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa 57. Babka pomarańczowa
kruche babeczkiPomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam! Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę) Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić
Nastoletnie Wypiekanieświąteczne zaczynamy z opóźnieniem. Ale zdrowi, wypoczęci i z wielkim zapałem zabieramy się do pracy. Na świąteczny stół proponuję przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie(...)białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową. Polecam! Babka ucierana 250g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Lukier królewski: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru
Smak mojej kuchniletniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki) - ok. 400 g mozzarelli - 1 czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła(...)razem plasterki porwane na kawałki), oprószamy roztartym w dłoniach oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC na ok. 20 min. Upieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek
mojewypiekiinietylkoSkładniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej(...)cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa(...)tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się
Wanilia i KardamonJaka jest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju skórka otarta z 1 cytryny 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata(...)około 10 cm x 30 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, skórkę cytrynową i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe
Smak mojego domubułki. Kto skosztuje raz domowych - więcej nie spróbuje tych sklepowych. Bo domowe... to niebo. Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące. Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od Cytrynowych Królowych to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego ugryzienia. Składniki: 20g świeżych(...)łyżeczka cukru 2 łyżki ciepłego mleka 400g mąki pszennej 150g mąki razowej 60g oleju konopnego/lnianego 1 łyżeczka soli 250ml ciepłego mleka 100g jogurtu naturalnego 1 jajko Konfitura cytrynowo-anyżowa Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 20g masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Wymieszać do rozpuszczenia
Czarnawisienkadeserach lubię lekką nutkę zaskoczenia. Jak dla mnie lemon meringue pie jest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g(...)wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie pieczenia spodu możemy przygotować cytrynowe nadzienie. Cytryny sparz we wrzątku a następnie zetrzyj na tarce skórkę oraz wyciśnij z nich sok. W garnku rozpuść masło i odstaw z palnika. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj rózgą. Następnie
wysmienity