Opis: Drink Cosmopolitan to jeden z najpopularniejszych drinków jaki znam. Jest to połączenie likieru triple sec, wódki cytrynowej, soku z limonki oraz soku żurawinowego. Polecam jest on naprawdę pyszny! Składniki: 40 ml wódki cytrynowej 15 ml likier triple sec (ja używam Cointreau) 15 ml soku z limonki około 30 ml soku żurawinowego lód Sposób wykonania: Na początek do shakera(...)lodem nalewamy 40 ml wódki cytrynowej następnie dodajemy 15 ml likier triple sec teraz dodajemy 15 ml soku z limonki na koniec dodajemy 30 ml soku żurawinowego wszystko razem mieszamy i przelewamy do naszego kieliszka Przepis Wideo: Artykuł Drink Cosmopolitan pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiajajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka, dobrej jakości ) 2 galaretki cytrynowe 2 szkl wrzątku 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy (można pominąć) 3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 banany 3 brzoskwinie borówki(...)inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry • 1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować
Kuchnia Prezydentowejobfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy 70 g masła pół szklanki cukru 9 podłużnych biszkoptów + do nasączenia : 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek(...)przygotowanej wody 2 łyżki cukru pudru masa II: galaretka cytrynowa + 110 ml gorącej wody 330 g jogurtu łyżka cukru pudru 9 ciasteczek delicji galaretka cytrynowa Spód blaszki wykładamy herbatnikami ( ja ostatnio miałam okrągłe, które pokruszyłam, dodałam roztopione masło wymieszałam i przyciskając rozłożyłam na dno blaszki). Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z sokiem pomarańczowym (ewentualnie wodą). Dodajemy cukier
NA MOIM TALERZUKarczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami, zapiekanym plastrem awokado z jajkiem przepiórczym, podany z majonezem cytrynowym i ziemniaczkami z wody. Jak dla mnie pyszności, ale oceńcie sami :) Składniki: (na 2 porcje) Karczek w ziołach: 2 plastry karczku- każdy po około 3-4 cm łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki soli łyżeczka pieprzu pół łyżeczki papryki pół łyżeczki ostrej(...)soli Ziemniaki z wody: ziemniaczki średniej wielkości- ilość dowolna, do zdjęcia użyłam 1 ziemniaczka; może być przy większym apetycie na porcję do 2-4 sztuk ziemniaczków. szczypta soli Majonez cytrynowy majonez- 2 łyżki, ja użyłam majonezu firmy Winiary- smak majonezu i jego jakość będą miały znaczenie dla smaku. 3/4 łyżeczki soku z cytryny Karmelizowane cebulki: Małe cebulki
KreatywnePinypostanowiłam nie dać się choróbsku i działać. Do tej szybkiej zupy użyłam czosnku o znanych wszystkim właściwościach oraz rozgrzewający i przeciwzapalny świeży imbir. Dla zapachu dorzuciłam też dwie trawy cytrynowe z własnej uprawy (te ze sklepu są znacznie grubsze u nasady). Można ewentualnie dodać startą skórkę z cytryny. Ja z tego zrezygnowałam, bo cytrusy obniżają ciepłotę ciała, a ja miałam(...)szklanki wody suszona ostra papryczka (u mnie Cyklon z własnej uprawy o ostrości zbliżonej do Jalapeno) mała cebula pokrojona w kostkę olej do zeszklenia cebuli 2 trawy cytrynowe (lub jedna kupna) 300 ml mleka kokosowego łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku sól Soczewicę opłukać i moczyć w wodzie ok. 2 godz., po czym gotować do stanu al dente. trawę cytrynową
Weekendy w domu i ogrodziepotrawkę robię od lat i chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przyprawiam ją bardziej "po polsku", tym razem jednak zdecydowałem się na azjatycki smak - dodałem curry, anyż, trawę cytrynową, cynamon, chilli i wino ryżowe. Składniki (dla 4 osób): 4 piersi kurczaka 250 g brązowych pieczarek 400 g dyni piżmowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)łyżki masła 2 szklanki bulionu 1 pęd trawy cytrynowej 1 gniazdko anyżu 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 20 g mielonego curry szczypta chilli 50 ml wina ryżowego (Shao Xing) sól Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek
W SMAKłyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru dodatkowo herbatniki(...)garnku zagotować 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniem i żółtkiem, wlać całość do gotującej się w garnku "cytrynowej" wody i gotować, ciągle mieszając, do momentu aż zacznie bulgotać. Zagotowaną masę odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i podawać porcjami masę budyniową, aż powstanie gładki krem (wszystko
Kuchnia w opałachpowiecie na taką modyfikację sałatki greckiej? Wszystkie chwyty dozwolone :) Czyli sałatka a'la grecka z wędzonym kurczakiem w cytrynowo-koperkowym vinaigrette. Skusicie się? Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,50 złSKŁADNIKI:50 g wędzonej piersi z kurczaka50 g sera feta1/4 czerwonej papryki4 grube plastry świeżego ogórka6 pomidorków koktajlowych8 zielonych(...)oliwekczerwona cebulaMix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukolaSKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy vinaigrette:1/2 cytryna60 ml oliwy z oliwekposikany świeży koperekszczypta soli, pieprzu i cukruPRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy
kulinarnyJaPewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką. Składniki: - 2 andruty (duże kwadratowe)- 3 galaretki (np. cytrynowa, wiśniowa i z owoców leśnych)- mleko zagęszczone niesłodzone ( puszka ok.400g)- 4 łyżki cukru pudru- ok. 150g białej czekolady- 2 – 3 łyżki słodkiej śmietankiFormę wykładamy folią aluminiową. Przygotowujemy 2 andruty(...)Przestudzoną płynną czekoladą smarujemy dokładnie oba andruty. Pozostawiamy do zastygnięcia (zapobiegnie to ich rozmiękaniu, chociaż może nie do końca). Mleko mocno chłodzimy w lodówce. Dzielimy na dwie części. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Połowę mleka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy. Masę wylewamy na andrut (na stronę posmarowaną
mojewypiekiinietylkoktóra powinna być w tym przypadku nie zmienna: bukiet smaków, zapachów i egzotycznych aromatów, który osiągniemy dzięki użyciu wielu różnych przypraw i składników. Nie bójmy się curry, kolendry, trawy cytrynowej, imbiru czy innych mniej znanych składników, bo to właśnie one tworzą ten intensywny smak. No i oczywiście papryczka chilli. Bo zupa tajska musi być ostra i kropka. :)Składniki(...)zielonej fasolki szparagowej50 g makaronu sojowego1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry1,5 łyżeczki sproszkowanego currypół łyżeczki sproszkowanego imbiru1 łyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki kurkumypół łyżeczki ziaren kolendrypół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża)1,5 łyżeczki cukruszczypta cynamonusól2 łyżki oleju arachidowegoświeża kolendra i szczypiorek do posypaniaPrzygotowanie:Na początku dobrze przygotować sobie wszystkie składniki: czosnek i papryczkę chilli siekamy, cebulę kroimy
Zakręcony Widelec300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej(...)dolną, najbardziej łykowatą część liści i dość grubo kroimy. W ok. 3 litrowym garnku do zupy na dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju arachidowego. Wrzucamy imbir, czosnek, trawę cytrynową, seler i liście kafiru. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
Kulinarna Pokusadressingu. :) Sałatka nr 3: Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi ... Warto! Składniki: roszponka szynka parmeńska chleb tostowy parmezan oliwa cytrynowa jajka ocet jabłkowy świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam ją na małe kawałki. Zetrzyj na tarce do miski(...)odrobinę parmezanu, wymieszaj go następnie z oliwą cytrynową. Chleb tostowy pokrój w małe kostki, wsyp je następnie do miski. Obtocz dokładnie w mieszance oliwy i parmezanu, następnie przełóż na patelnię, na której smażyła się wcześniej szynka. Zrób grzanki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (najlepiej jabłkowego) i ugotuj jajka w koszulce. Na roszponce ułóż parmezanowo - cytrynowe grzanki, posyp
Garniec MagalieTarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru(...)wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto
Gotowanie i blogowaniePotrzebujesz szybkiej przystawki? Coś orzeźwiającego do grilla? Niespodziewana wizyta? Zrób szybką sałatkę z oliwek i grejpfruta! Przygotuj: Zielone i czarne oliwki Czerwony grejpfrut Granat Świeża bazylia Świeża mięta Oliwa cytrynowa (lub zwykła i sok z cytryny) Grejpfruta obieramy i wykrawamy z niego fileciki. Przekładamy do miseczki, dolewamy sok, który wyciekł w trakcie filetowania. Dodajemy oliwki – mniej więcej garść każdego rodzaju(...)Siekamy drobno kilka listków mięty i bazylii i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy oliwą cytrynową i dokładnie mieszamy. Jeśli nie mamy oliwy cytrynowej, używamy zwykłej i dodajemy trochę soku z cytryny. Całość posypujemy pestkami granatu. Ja dodałem jeszcze kawałki grillowanego sera halloumi – jeśli go nie macie, nic nie szkodzi. Smacznego
MarcinChef