cytrynowe - 1500 przepisów (strona:15/100)

Pianka cytrynowo-waniliowa z jogurtem i odżywką białkową 138

oprócz walorów smakowych zawiera solidną porcję białka, która usprawiedliwia słabość do słodyczy i dodaje mnóstwa energii. Sami spróbujcie, a lepiej zrozumiecie o czym piszę! Pycha! (2 porcje) 1 galaretka cytrynowa (bez cukru) (*) 250 ml wody 200 ml jogurtu naturalnego 1 porcja (30g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (u mnie z wrześniowego boxa ) 1/2 łyżeczka soku z cytryny skórka cytrynowa(...)porcje. (Masa powinna być delikatnie napowietrzona). Deser schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem można udekorować dowolnym kremem, bitą śmietaną lub po prostu posypać odrobinką skórki cytrynowej. (*) Jeśli użyjemy galaretki z cukrem - pianka może okazać się za słodka, ponieważ sama odżywka jest słodka. Odżywkę białkową  znalazłam w swoim wrześniowym boxie, który można zamówić tu ( klik

Di gotuje
Kokosowa panna cotta z syropem cytrynowym 155

jogurtu dodać masę kokosową i wymieszać. Rozlać masę do czterech kubeczków. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Najlepiej jednak na noc. Syrop cytrynowy nie jest konieczny, ale razem było pyszne. Do garnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna(...)cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut, następnie zlać wodę i żelatynę lekko wydusić 2 do naczynia miksującego wlać śmietanę, mleczko kokosowe i dodać cukier, gotować 90 C, czas 10 minut

Kuchnia Pokoleń
Dżem cytrynowy z cukinii 191

Produkcja żony:) SKŁADNIKI -5 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy cytrynowe -5 galaretek cytrynowych -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pikantna zupa z batatem i farfalle 259

tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc do dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie

Niebieski kubek z kawa
Sałatka z pieczoną kaczką i cytrynową nutą. Jak do sałatki to tylko oliwa z pestek dyni. 148

kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc największa robota(...)było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać z sałatą dodać pokrojone mięsko. Sałatka została doprawiona odrobina soli i ziół oraz oliwa wymieszana z pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak kaczki oraz fajnie połączyła się z pestkami i ostrym smakiem rukoli. Pieprz

Kuchnia po mojemu
Letni deser z owocami 205

bardzo łatwy ,nawet dziecko sobie poradzi z jego zrobieniem :) Składniki na 8 salaterek : - 450 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki pomarańczowe - 2 galaretki ananasowe lub w kolorze żółtym - 1 galaretka cytrynowa - puszka ananasów w plastrach - 3 duże pomarańcze - 120 g biszkoptów - 250 ml śmietanki 30% - kilka listków mięty do dekoracji Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku ,odstawiamy(...)całkowicie ze skórki i odsączamy z soku najlepiej na sitku ,ananasy wyciągamy z puszki i odsączamy na sitku ,nie kroimy bo ładniej będzie położyć je w plastrach . Gdy galaretka cytrynowa zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i wymieszaną masę nakładamy łyżką na biszkopty, wkładamy do lodówki, jak zastygnie układamy kawałki pomarańczy i zalewamy pomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie

Wypieki Rene
Ptasie mleczko z truskawkami 189

Dziś dostałam paczkę zamówioną w sklepie  Frisco.pl  , jest to supermarket online. Z wybranych zakupów, postanowiłam przetestować mleko skondensowane niesłodzone, przygotowując pyszną piankę cytrynową z truskawkami. Polecam ten sklep, bo robiąc zakupy przez internet, nie muszę wystawać w kolejkach i tracić zbędnego czasu. W sklepie można kupić dużo produktów, w atrakcyjnej cenie i nie trzeba dzwigać zakupów, przywiozą(...)samego domu. Nic tylko wejść zarejestrować się i kupować. Ptasie mleczko z truskawkami Składniki : galaretki cytrynowe - 2 opak mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l biszkopty okrągłe - 0,5 paczki  galaretka truskawkowa - 2 opak truskawki   Przygotowanie : Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml  gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić

Kuchnia Danusi
Ciasto cytrynowe z truskawkami 150

Pierwszy raz zobaczyłam jogurt cytrynowy i już wiedziałam, że powstanie ciasto z niego. Jak pomyślałam tak też i zrobiłam. Składniki: mąka pszenna 500 g Kłos-Pol ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol jaja 4 szt jogurt cytrynowy 350 g proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki truskawki 400 g olej 1 szklanka Krok 1 Truskawki myjemy i kroimy na połowę(...)zostawiamy na sicie i zabieramy się za robienie ciasta. Krok 2 Do misy wsypujemy przesianą mąk w raz z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy ksylitol i wbijamy jaja temp pokojowa.Dodajemy jogurt cytrynowy i wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto. Krok 3 Truskawki

Różowa kuchnia
Ryba w puchatym cieście 179

robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje!   1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko 4-5 łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety(...)będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Całość doprawić kminkiem, solą i pieprzem cytrynowym. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i rozmieszać. Rybę dokładnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym

Di gotuje
syrop z kwiatów czarnego bzu (do długiego przechowywania) 224

syrop, zapamiętałam, ale nie dość dokładnie, żeby odtworzyć. W ubiegłym roku zaś inna moja znajoma opowiadając o swoich przygodach z bzowym syropem zauważyła, że taki z dodatkiem kwasku cytrynowego jest znacznie smaczniejszy niż syrop z dodatkiem samych cytryn. Przeszukując internet znalazłam wiele różnych przepisów. Jak zwykle w takich sytuacjach wybrałam sobie to, co moim zdaniem najlepsze i przygotowałam własną wersję(...)znakomicie rozgrzeje i przypomni słodki, wiosenny czas:) składniki: 60 baldachów kwiatu czarnego bzu (dałam nieco więcej) 2 litry wody 1 duża cytryna 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego Kwiaty ściąć z łodyżek (najlepiej za pomocą nożyczek) . Cytrynę umyć, sparzyć, razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać do kwiatów. Całość zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 24 godziny

6niebo
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 146

mąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus czekoladowy 1 opakowanie musu czekoladowego 0,8 kg 1 litr mleka  od Cukieteria Do dekoracji wiórki cytrynowe  od Cukieteria Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem(...)być wykonana dość szybko i sprawnie.Zwinąć roladę i zawinąć ją w ściereczkę. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Nazajutrz odwinąć, posmarować np. rozpuszczoną czekoladą i oblepić wiórkami cytrynowymi. Operację warto wykonać na zimnym kamieniu. Wiórki cytrynowe dodają smaku i sprawiają , że rolada jest widoczna i wystrzałowa również w smaku. SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 187

opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już tylko i wyłącznie wodę – składniki opisane są następująco: cukier, albumina jaja w proszku, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat.   Nie będę ukrywała – mam problem z tym składem. Brak zawartości procentowych poszczególnych składników. Brak wyróżnienia typu jaja – mam się domyślać czy to białko jaja kurzego, kaczego, a może(...)mieszanka obu? Skrobia kukurydziana – no ok, podobno niektórzy robią bezę z mąką, pytanie tylko – po co? Kwas cytrynowy i aromat. Aromat nie jest w żaden sposób określony i dokładnie takie samo wrażenie miałam organoleptycznie – ani to pianka marshmallow, ani cytryna, ani wanilia, ani śmietanka. Do proszku wlewamy wodę i ubijamy masę na sztywno i puszysto, dokładnie jak białka na bezę

Karo in the Kitchen
RabArbar Pod Chmurką 188

kubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin  0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie:   masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy na 200*C maliny i rabarbar(...)wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około

Luźna Kuchnia
Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych 135

wykonaniu. Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych  Na podstawie  tego  przepisu Składniki: 150 g płatków drożdżowych pęczek szczypiorku 1 łyżka płatków drożdżowych 3 łyżki  zaprawy cytrynowej* pieprz, sól woda *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest to dla mnie wygodniejsze. Najlepiej dodawać ją stopniowo, aby za bardzo nie zakwasić(...)Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać wrzątkiem trochę ponad ich poziom. Po ich napęcznieniu dodać zaprawę cytrynową/sok z  cytryny , przyprawy, szczypiorek i zamieszać. Aby twarożek był smaczny i nie  miał posmaku ryżowego trzeba go odpowiednio posolić i  zakwasić! Jeszcze    lepszy  jest  na następny  dzień, kiedy  się przegryzie  : ). W razie dodania

wegujemy
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 117

Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła(...)ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Lukier Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej. Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania