skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniupiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej
coolinarnastrefa.blogspot.compiekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Składniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy 250 g serka homogenizowanego 1 cukier wanilinowy skorka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować. Mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.comskładniki: 400 g truskawek 2 duże dojrzałe banany 25-30 listków świeżej bazylii cytrynowej Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki obrać ze szypułtek. Owoce i listki bazylii zblenedrować. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub dosłodzić jeśli potrzeba, ja nie dosładzałam bo banany były bardzo słodkie. Koktajl dobrze schłodzić. Potem przelać do szklaneczek i podawać
Monia miesza i gotujeSernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj coś dla roślinożerców. Kalafiora przygotowywaliśmy na warsztatach z kuchni wege w azjatyckim wydaniu. Pierwsze smażenie odbyło się w domu i było bardzo na ostro. Nie
slodkokwasnaplSezon na dania z gruszkami uważam za otwarty! Moje ulubione owoce są teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów, natknęłam
W poszukiwaniu inspiracjiWiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno. Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości(...)które każdy z przyjemnością sięga! Po dokładkę również. Delikatny, lekki biszkopt pokryty cytrynowym kremem budyniowym, lekką śmietanową pianką oraz bezą włoską jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. W jego przygotowaniu pomógł i nowy Cukier ze skórką cytrynową – nowość od marki Dr.Oetker z serii wprost ze świata natury. Jest to Cukier ze skórką cytrynową z ekologicznych, nie poddawanych szkodliwym opryskom
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe(...)się rozpuściła, do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej masy, wymieszać i bardzo powoli wlewać do ubitej masy, cały czas miksując, dodać cukier puder zmiksować. Składniki na piankę cytrynową: 3/4 masy jogurtowo-śmietankowej sok z 1 cytryny (około 60 ml) skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Z powstałej masy jogurtowo-śmietankowej odjąć około 1 szklanki
moj przepis naKocham chipsy, jednak te paczkowane są dla mnie za ciężkie. Jakimi chipsami nałogowo się zajadam? Najprostszymi, najpyszniejszymi chipsami warzywnymi. Z buraka, marchewki, selera, pietruszki, jarmużu... dosłownie
wegetalerzeŻar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Naszło mnie na ziołowe masełko. Przepis wypatrzony w gazecie, ale lekko zmodyfikowany. Dziś jako dodatek do świeżej i chrupiącej bagietki. Ale następnym razem, doda aromatu pieczonej
Kuchnia w opałachLubicie smażoną rybę ? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone
Smaczna PyzaPrawdziwe boom dla organizmu od samego rana, to wbrew pozorom nie kawa czy herbata. Choć sama nie potrafię sobie wyobrazić dnia bez kubka kawy, to coraz
Mój Smak na ŻycieSceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam
Szefowa kuchni