żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2 1/2 łyżki sosu rybnegopłatki chilli do smakuSałatka do burgera(...)awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu
Tajskie smakiMocno cytrynowa, puszysta i taka lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;) Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego(...)dużych cytryn sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp
Domowe ciastaJabłecznik bez pieczenia w 20 minut Składniki (forma 14 x 32): 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 duży budyń waniliowy biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć i podsmażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Budynie ugotować według przepisu. Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową i wymieszać. Budyń wylać do formy jako pierwszy
ŻarłoczekOstatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową i była tak dobra, że postanowiłam zrobić swoją pierwszą. Jak się okazuje, jest ona bardzo prosta w wykonaniu i skoro babka przeszła pozytywnie test, będzie pieczona na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie „Kaśce”. Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki4 jajka2 szklanki mąki pszennej2 cytryny 1 łyżeczka proszku […] Artykuł Babka(...)cytrynowa z lukrem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopezaczyna być coraz bardziej kolorowo. Rzodkiewki zaczynają mieć smak, a ja mam ochotę dodawać je do wszystkiego ;) Oto jedna z moich ulubionych wersji. Podsmażone na maśle klarowanym z pieprzem cytrynowym, podane z kozim serkiem i jajkiem, smakują naprawdę idealnie :) 2 porcje: 4 kromki pieczywa z ziarnami 2 łyżki naturalnego koziego twarożku 5-6 dużych rzodkiewek łyżeczka masła klarowanego łyżeczka pieprzu(...)cytrynowego 2 ugotowane jajka szczypiorek, sól i pieprz do posypania Umyte i pokrojone rzodkiewki podsmażamy na maśle klarowanym, posypując je pieprzem cytrynowym. Kromki chleba smarujemy serkiem kozim, a na nim układamy ciepłe rzodkiewki, oraz pokrojone w plasterki jajko. Kanapki posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego :) A jeśli wolelibyście kanapkę bez jajka to polecam wersję rzodkiewki + ogórek + jalapeño :) Niebo w gębie
Mienta blogszkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny likier cytrynowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku cytrynowego cukier waniliowy sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym(...)jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny i aromat cytrynowy. Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości i piec 15-18 min. w temp 195- 200 st C. Babeczki ostudzić i przygotować lukier: Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny aż powstanie
Z Marcepanempuszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki(...)zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy
PatchworkKlasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka(...)zacznie gęstnieć. Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka. SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis Smacznego
kolorowotorcikowojogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:). Ciasto: 450 g mąki 225 g jogurtu greckiego 150 ml oleju 150 g cukru(...)cytryny 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt. 2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez
Szefowa kuchniwykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem na szybki obiad przygotowałam pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami w sosie cytrynowym . Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów(...)można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta
Poezja smakuheight: 1em; max-height: 1em;" /> Wesołych Świąt. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 250g margaryny 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek cytrynowy Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia margaryny w rondelku. Gdy się roztopi odstawiamy ją do wystygnięcia. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka(...)ubijamy. Kiedy cukier i białka połączą się w jednolitą masę zaczynamy na zmianę dodawać po trochu żółtka, przestudzoną margarynę i mąkę. Masę cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy. Masę przelewamy do formy. Ja mam formę silikonową wiec nie smaruję jej wcześniej tłuszczem. Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy
Kulinarna Patilogiadrodzy, życzę Wam przede wszystkim zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt oraz samych smacznych potraw na stole Czarno-biały sernik (z markizami) Pyszna i szybka babka bez miksera Delikatnie cytrynowa babka. Zawsze udana! Babka limonkowa Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe
Słodkie okruszkiMoja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości
CookYourselfSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki, filety z pstrąga 2 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba z filetów dorsza i pstrąga ze skórką odciąć płetwy, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, filety podzielić na mniejsze dzwonki do woreczka wsypać mąkę, kucharka, pieprz cytrynowy i czarny, do worka(...)wkładaćdzwonki ryb i obtaczać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane dzwonki ryb, ryba jest chrupiąca, z wierzchu i soczysta w środku, można podać z sosem cytrynowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;) Składniki: Spód: 180g mąki pszennej 100g masła żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka możemy ją podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na upieczony spód wykładamy masę cytrynową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie miksujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę
Czerwona Porzeczka