cytrynowe - 1500 przepisów (strona:16/100)

syrop z kwiatów czarnego bzu (do długiego przechowywania) 199

syrop, zapamiętałam, ale nie dość dokładnie, żeby odtworzyć. W ubiegłym roku zaś inna moja znajoma opowiadając o swoich przygodach z bzowym syropem zauważyła, że taki z dodatkiem kwasku cytrynowego jest znacznie smaczniejszy niż syrop z dodatkiem samych cytryn. Przeszukując internet znalazłam wiele różnych przepisów. Jak zwykle w takich sytuacjach wybrałam sobie to, co moim zdaniem najlepsze i przygotowałam własną wersję(...)znakomicie rozgrzeje i przypomni słodki, wiosenny czas:) składniki: 60 baldachów kwiatu czarnego bzu (dałam nieco więcej) 2 litry wody 1 duża cytryna 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego Kwiaty ściąć z łodyżek (najlepiej za pomocą nożyczek) . Cytrynę umyć, sparzyć, razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać do kwiatów. Całość zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 24 godziny

6niebo
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 133

mąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus czekoladowy 1 opakowanie musu czekoladowego 0,8 kg 1 litr mleka  od Cukieteria Do dekoracji wiórki cytrynowe  od Cukieteria Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem(...)być wykonana dość szybko i sprawnie.Zwinąć roladę i zawinąć ją w ściereczkę. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Nazajutrz odwinąć, posmarować np. rozpuszczoną czekoladą i oblepić wiórkami cytrynowymi. Operację warto wykonać na zimnym kamieniu. Wiórki cytrynowe dodają smaku i sprawiają , że rolada jest widoczna i wystrzałowa również w smaku. SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 177

opakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już tylko i wyłącznie wodę – składniki opisane są następująco: cukier, albumina jaja w proszku, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat.   Nie będę ukrywała – mam problem z tym składem. Brak zawartości procentowych poszczególnych składników. Brak wyróżnienia typu jaja – mam się domyślać czy to białko jaja kurzego, kaczego, a może(...)mieszanka obu? Skrobia kukurydziana – no ok, podobno niektórzy robią bezę z mąką, pytanie tylko – po co? Kwas cytrynowy i aromat. Aromat nie jest w żaden sposób określony i dokładnie takie samo wrażenie miałam organoleptycznie – ani to pianka marshmallow, ani cytryna, ani wanilia, ani śmietanka. Do proszku wlewamy wodę i ubijamy masę na sztywno i puszysto, dokładnie jak białka na bezę

Karo in the Kitchen
RabArbar Pod Chmurką 178

kubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin  0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie:   masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy na 200*C maliny i rabarbar(...)wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około

Luźna Kuchnia
Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych 126

wykonaniu. Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych  Na podstawie  tego  przepisu Składniki: 150 g płatków drożdżowych pęczek szczypiorku 1 łyżka płatków drożdżowych 3 łyżki  zaprawy cytrynowej* pieprz, sól woda *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest to dla mnie wygodniejsze. Najlepiej dodawać ją stopniowo, aby za bardzo nie zakwasić(...)Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać wrzątkiem trochę ponad ich poziom. Po ich napęcznieniu dodać zaprawę cytrynową/sok z  cytryny , przyprawy, szczypiorek i zamieszać. Aby twarożek był smaczny i nie  miał posmaku ryżowego trzeba go odpowiednio posolić i  zakwasić! Jeszcze    lepszy  jest  na następny  dzień, kiedy  się przegryzie  : ). W razie dodania

wegujemy
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 107

Piekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła(...)ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Lukier Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej. Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem 139

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Posmakują każdemu łasuchowi :) Składniki: Spód: 250 g herbatników z czekoladą 3 łyżki wiórek kokosowych 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru 1 cukier o smaku cytrynowym Delecta 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki wiórek kokosowych 2 budynie śmietankowe(...)mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy. 2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Ananasa kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z masą. Masę przekładamy do foremek i wypełniamy

Na Ciasteczkowych Papierach
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 140

słonych krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo(...)białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz

słodki bratek
W domu: cytrynówka taty 196

czas kiedy zjeżdżamy się do mojego rodzinnego domu. Na tę okazję moi rodzice zawsze przygotowują mnóstwo różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi na drugi dzień(...)przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy pod spodem. Z obranych cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy również na 24 godziny, co jakiś czas delikatnie potrząsamy słojem, aby smaki się przemieszały. Po upływie 24 godzin przygotowujemy co najmniej

Kuchnia w biegu
Babka pomarańczowo-cytrynowa 197

święta i nie tylko (kwestia dekoracji ciasta i chęci przygotowania). Babka jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam przepisna Babkę pomarańczowo-cytrynową.  Składniki : 5 jajek 100 g cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka syropu pomarańczowego 120 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier puder do dekoracji kolorowe posypki do dekoracji – kwiatki, motylki lub perełki Sposób przygotowania babki pomarańczowo-cytrynowej: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do potrojenia objętości. Gdy masa się połączy dodajemy syrop i drobno pokrojoną skórkę z cytrusów. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej

Słodkie Przyjemności
Serowy leśny mech 281

Zielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki(...)krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem

Pyry na Gaz
sernik z makiem i lemon curd 137

Kolejny z serników tak pysznych, że nie można poprzestać na jednym kawałku. Sernik z mocnym cytrynowym aromatem, z delikatnymi makowymi piegami:) Zainspirowałam się tutaj . Sernik jest rewelacyjny; wizualnie i smakowo. Jest łatwy w przygotowaniu, trzeba jednakże rozłożyć pracę na dwa dni. składniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru(...)szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą miskę tak, by serwatka swobodnie wypływała z jogurtu. Dzięki temu już następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek. Jeżeli nie mamy lemon

6niebo
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 192

miodu, wygładzający peeling z płatków owsianych, peeling i maseczka do ust. Świetnie brzmi również kąpiel oczyszczająca z toksyn, aromatyczna kąpiel oczyszczająca i wygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu(...)przedstawia informacje o olejkach eterycznych - w jaki sposób ich używać i w jakich ilościach! A mówi o samych cudownych zapachach - m.in. olejku eukaliptusowym, cynamonowym, olejku z drzewa herbacianego, tymiankowym, cytrynowym, pomarańczowym, melisowym czy chociażby cyprysowym! Z książki dowiemy się o wszystkich właściowościach olejków i tego na co mogą nam pomóc! Wiadomo, że nie zawsze okres przedświąteczny to tylko harmonia, zapachy

Plate of Joy
Lemon curd 145

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe.  Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez.   Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa.  Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów(...)najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni

Di gotuje
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 144

proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno być dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości(...)180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm

mojewypiekiinietylko