filetów rybnych (u mnie dorsz) 20 dag świeżego szpinaku 30 dag pieczarek 3 duże ząbki czosnku 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz cytrynowy łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze kawałki (jeśli to konieczne). Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie
Pobite gary Barbarypół cytryny a na deser kanapkę z szynka wiec zlitowałam się i poszliśmy wszyscy na kompromis. Pyszne kruche ciasteczka z jeszcze pyszniejszym cytrynowym , bosko kwaśnym lemon curd. Można zamiast cytrynowego nadzienia użyć dżemu .... Przepis na lemon curd podawałam już wcześniej ... dla bardziej zapracowanych emigrantów przypominam
Piekarz-Kucharz-GarkotłukNazywam je najlepsze, bo jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają. Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień. Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo. Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam(...)pączki- w środku zostaną surowe, a olej za mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukklejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości(...)wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone
Smakołyki BerenikiNiecodzienna chałka, lekko słodka o cytrynowym smaku i aromacie. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Polecam :) Składniki (1 nieduża chałka) Zaczyn 20 g świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem
Słodkie inspiracjegałązki pomidorków cherry - 1 pietruszka - garść świeżej bazylii - garść świeżej pietruszki lub kolendry - 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz cytrynowy\ Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle i oliwie, dodaj starte na tartce warzywa, duś do miękkości. Dodaj pomidorki i przecier z pomidorów zagotuj i dopraw solą i pieprzem cytrynowym Dodaj świeże
SMYKWKUCHNIFilety z mintaja 50% sos bordelaise 50% woda mąka pszenna masło 7% cebula olej słonecznikowy zioła - pietruszka, koperek sól skrobia ziemniaczana cukier papryka czosnek koncentrat soku cytrynowego drożdże pieprz kajeński pieprz czarny glukoza zioła - papryka, kurkuma Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut. Rybka rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatna i krucha. Po wyjęciu z piekarnika(...)pieca z sosem brokułowym Składniki: filety z mintaja 50% sos brokułowy 50% brokuły 17% śmietana ser mąka pszenna masło woda olej słonecznikowy cebula sól drożdże kwasy: mlekowy, L-winowy, cytrynowy czosnek suszony Przygotowanie: Piekarnik - 40 minut Mikrofalówka - 13 minut Uwielbiam brokuły i od razu wiedziałam, że ta rybka mi posmakuje. Fakt bałam się połączenia ryba- brokuł, ale.. jestem bardzo
My World by Dagmara Rekmacie pomysłu na coś słodkiego do sobotniej kawy? Polecam szybką babkę cytrynową. Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 kostka margaryny (250 g) lub masła 1 szczypty soli 4 jaja 1 cytryna sparzona, dobrze umyta Białka z 4 jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. W oddzielnej misce ucieramy margarynę(...)cytryny, mąkę z proszkiem, powoli mieszamy. Do masy dodajemy białka. Mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy nasmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plprostego curry na bazie gotowej mieszanki warzyw na patelnię, soku pomidorowego, mleka kokosowego i zielonej pastu curry. Danie curry lubi się z cytryną i limonką, stąd też pomysł na cytrynowy ryż, który komponuje się świetnie z tego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie(...)opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny Pierś kurczaka marynuję
Mango Papajałososia wędzonego i roszponki. Składniki: - filet z łososia wędzonego ok. 800 g (bez skóry) - 2 średnie cebule czerwone - 1 cebula biała - kilka korniszonów - garść kaparów - 3 łyżki oliwy cytrynowej ( domowa ) - różowa sól himalajska - pieprz grubo mielony - sok i skórka starta z cytryny - roszponka Do dekoracji: - pieprz różowy Łososia kroimy na plastry, następnie w kostkę (nie za drobną(...)drobną kostkę, kapary na połówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą (uwaga – ryba już jest słona, więc nie przesadzajmy z ilością), pieprzem (sporo), skrapiamy oliwą cytrynową oraz sokiem z cytryny, dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę
mojewypiekiinietylkokulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę(...)puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 kg fileta z mintaja (może być inna ryba ) 4 plastry ananasa z puszki 4 cebule 2 małe cukinie 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pasty pomidorowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki. Kawałki(...)ręcznik papierowy. Z patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie
kgwjanczewoDawno nie piekłam kurczaka w całości. Ten jest tym razem cytrynowy, z pieprzem cytrynowym i cytryną. Soczysty i delikatny z chrupiącą skórką. Do pieczenia kurczaka idealnie nadaje się brytfanna, którą możecie kupić tutaj . Oprócz tej są jeszcze inne o różnych pojemnościach. Moja ma tę zaletę, że obie jej części są tej samej wysokości, dzięki czemu mogę piec jako w dwóch
Ewa w kuchniugotować? Mnie najbardziej smakuje pieczony z kuminem. Często robię z niego zdrowe sałatki. Dziś zapraszam na sałatkę z pieczonego kalafiora z marchewką i kuminem, czarną soczewicą i dressingiem miodowo – cytrynowym. Gwarantuję, że pokochasz kalafiora w tej wersji. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1/2 szklanki czarnej soczewicy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz(...)weź 1 szklankę wody. Soczewicę posól pod koniec gotowania. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj ze sobą pieczonego kalafiora i marchewki oraz soczewicę. Całość dopraw dressingiem miodowo – cytrynowym. Wyłóż do miseczek i posyp natką pietruszki. Smacznego
Moja pasja smakucebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie. Dba, żeby produkty były najwyższej jakości, nawet jeśli oznacza to przywożenie(...)karmelizowaną cebulą. Uwielbiam zupy, a dodatek jajka przepiórczego, to był strzał w 10. Bardzo miłą niespodzianką był deser. W tubie z maślanego kruchego ciasta był wspaniale intensywny kwaśny krem cytrynowy. Idealne zakończenie wieczoru. Artykuł Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatane