jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:). Ciasto: 450 g mąki 225 g jogurtu greckiego 150 ml oleju 150 g cukru(...)cytryny 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt. 2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez
Szefowa kuchniwykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem na szybki obiad przygotowałam pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami w sosie cytrynowym . Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów(...)można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta
Poezja smakuheight: 1em; max-height: 1em;" /> Wesołych Świąt. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 250g margaryny 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek cytrynowy Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia margaryny w rondelku. Gdy się roztopi odstawiamy ją do wystygnięcia. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka(...)ubijamy. Kiedy cukier i białka połączą się w jednolitą masę zaczynamy na zmianę dodawać po trochu żółtka, przestudzoną margarynę i mąkę. Masę cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy. Masę przelewamy do formy. Ja mam formę silikonową wiec nie smaruję jej wcześniej tłuszczem. Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy
Kulinarna Patilogiadrodzy, życzę Wam przede wszystkim zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt oraz samych smacznych potraw na stole Czarno-biały sernik (z markizami) Pyszna i szybka babka bez miksera Delikatnie cytrynowa babka. Zawsze udana! Babka limonkowa Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe
Słodkie okruszkiMoja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków. Składniki: - 100g masła - 2 jajka - 0,5 cytryny - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny. Jajka ubić do białości
CookYourselfSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki, filety z pstrąga 2 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba z filetów dorsza i pstrąga ze skórką odciąć płetwy, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, filety podzielić na mniejsze dzwonki do woreczka wsypać mąkę, kucharka, pieprz cytrynowy i czarny, do worka(...)wkładaćdzwonki ryb i obtaczać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane dzwonki ryb, ryba jest chrupiąca, z wierzchu i soczysta w środku, można podać z sosem cytrynowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub z czym się lubi.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPozostając w cytrynowym klimacie zapraszam Was na bardzo proste i ciekawe połączenie smaków. Kruche ciasto, kwaśny krem (aż szczypie w język!;) i chrupiąca, słodka beza. Koło takiego ciasta nie można przejść obojętnie! ;) Składniki: Spód: 180g mąki pszennej 100g masła żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka możemy ją podgrzać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Na upieczony spód wykładamy masę cytrynową. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru ciągle ubijając. Następnie miksujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników. Ubitą pianę
Czerwona Porzeczkakońca nie miałam pomysłu, aż przypomniałam sobie o tej ptysiowej piramidzie. Z poniższych proporcji otrzymujemy ok. 90 ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny! Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki(...)książka Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Polecam! Składniki: Ciasto ptysiowe: 500 ml mleka 1 kostka masła (200 g) 440 g mąki pszennej 6 jajek rozmiar L Cytrynowy krem pâtissière: 500 ml mleka 5 żółtek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 45 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekaniePolecam przepis! SKŁADNIKI: 1 okoń morski (ok. 800g do 1 kg) - wypatroszony i oskrobany z łusek kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek estragonu kilka gałązek tymianku kilka gałązek mięty cytrynowej ( mój dodatek ) kilka gałązek bazylii kilka gałązek szałwii (ja nie dodałam) 4-5 łodyżek trawy cytrynowej, którą przecinamy wzdłuż na pół 4 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka ziarenek różnych rodzajów pieprzów(...)każdej strony) - zamykamy pory i nadajemy skórce delikatnej chrupkości. Krok 4. Na blacie rozkładamy arkusz folii, rozsypujemy na nim gałązki ziół, różnokolorowy pieprz, ziele angielskie, anyżek, układamy trawę cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny. Krok 5. Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi
Moja Książka Kucharskaznajdziecie coś dla siebie :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto(...)Piernik z drożdżami 51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa 57. Babka pomarańczowa
kruche babeczkiPomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam! Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę) Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić
Nastoletnie Wypiekanieświąteczne zaczynamy z opóźnieniem. Ale zdrowi, wypoczęci i z wielkim zapałem zabieramy się do pracy. Na świąteczny stół proponuję przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie(...)białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową. Polecam! Babka ucierana 250g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Lukier królewski: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru
Smak mojej kuchniletniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki) - ok. 400 g mozzarelli - 1 czerwona cebula - świeże listki bazylii - oliwa cytrynowa ( przepis ) Boczniaki myjemy ostrożnie i szybko, aby się nie połamały i nie nasiąknęły wodą. Kroimy w paski 1,5 – 2 cm i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem/oliwą z kawałkiem masła(...)razem plasterki porwane na kawałki), oprószamy roztartym w dłoniach oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC na ok. 20 min. Upieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek
mojewypiekiinietylkoSkładniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej(...)cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa(...)tłustego 4 duże jajka ¾ szklanki cukru 3 łyżki domowego budyniu lemon curd 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się
Wanilia i KardamonJaka jest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne. Składniki: 2 jajka 160 g cukru 80 ml oleju skórka otarta z 1 cytryny 250 g serka ricotta 250 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata(...)około 10 cm x 30 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, skórkę cytrynową i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe
Smak mojego domubułki. Kto skosztuje raz domowych - więcej nie spróbuje tych sklepowych. Bo domowe... to niebo. Idealne bułki na drugie śniadanie. Słodkie, zdrowe i niezwykle sycące. Z dodatkiem konfitury cytrynowo-anyżowej od Cytrynowych Królowych to całkowicie nowa rzeczywistość. MNIAM! Są puszyste, słodziutkie i proste w przygotowaniu. No i ta kruszonka... miłość od pierwszego ugryzienia. Składniki: 20g świeżych(...)łyżeczka cukru 2 łyżki ciepłego mleka 400g mąki pszennej 150g mąki razowej 60g oleju konopnego/lnianego 1 łyżeczka soli 250ml ciepłego mleka 100g jogurtu naturalnego 1 jajko Konfitura cytrynowo-anyżowa Kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 20g masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Wymieszać do rozpuszczenia
Czarnawisienkadeserach lubię lekką nutkę zaskoczenia. Jak dla mnie lemon meringue pie jest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g(...)wstaw do lodówki na co najmniej na pół godziny. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) i piecz przez pół godziny. W trakcie pieczenia spodu możemy przygotować cytrynowe nadzienie. Cytryny sparz we wrzątku a następnie zetrzyj na tarce skórkę oraz wyciśnij z nich sok. W garnku rozpuść masło i odstaw z palnika. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj rózgą. Następnie
wysmienityPyszna, zdrowa kanapka z domowym pieczywem i domową wędliną z kurczaka. Podana z moim ulubionym hummusem cytrynowym, rozgniecionym awokado oraz najlepszym słodko- kwaśnym sosem na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu. To dzięki temu ostatniemu dodatkowi kanapka ma wyrazisty smak i jest tak smaczna! Idealny pomysł na leniwe śniadanie w domu lub śniadanie na wynos. Zarówno bułki(...)sezam do posypania Domowa wędlina z kurczaka 500 gram piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek po szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli
Mango Papajabiszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem: 1 opakowanie kremu karpatka 100 g masła 500 ml mleka na wierzch: 3 banany 2 opakowania galaretki cytrynowej UWAGA- jeśli nie chcecie używać gotowego kremu karpatka, można ugotować zwykły(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wrzątku. Wystudzić. Z galaretki odlać pół szklanki i płynną nasączyć dolny biszkopt. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRyby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi . ~~SKŁADNIKI~~ duże filety(...)dorsza 2 szt. suszona natka pietruszki 1 łyżeczka pieprz cytrynowy 1 łyżeczka sól 3/4 łyżeczki czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej 3-4 łyżki masło 1 łyżeczka bułka tarta do opanierowania mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek jaja 2 szt. mrożonka warzyw na patelnie olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki kucharek 1 łyżeczka ~~METODA~~ Rybę podzielić
Kuchnia Paulettescukru 60 g płatków migdałowych 100 g miękkiego masła 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Ciasteczka migdałowe Wykonanie tradycyjne: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji(...)minut - aż będą lekko brązowe. Studzić poza piekarnikiem. Ciasteczka migdałowe Wykonanie TM5: Do kielicha wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem rozdrabniamy - 20 s / obr. 6. Z powstałego ciasta (o konsystencji mokrego piachu) formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem
peggiwkuchnijuż wszystkie prezenty pokupowałam, plan co upiekę, też już jest, brakuje tylko choinki. W weekend trzeba będzie się za nią zabrać ;). Dzisiaj makowe babeczki z maślanym kremem delikatnie cytrynowym. Kupiłam ostatnio przepiękne czerwone papilotki w gwiazdki (patrz zdjęcia) i musiałam je wykorzystać! Dodają one babeczkom nadzwyczajnego uroku. Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 120 g miękkiego masła(...)cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 duże jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 5 łyżek suchego maku Krem maślany cytrynowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia
Nastoletnie WypiekanieNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g cukru waniliowego olejek migdałowy(...)parę kropel 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : czekolada mleczna 200 g mleko 4 łyżki wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria Wykonanie: Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu
Różowa kuchniałyżki cukru Ksylitolu z mielonego 7 łyżeczek żelatyny 400 g zamrożonych poziomek galaretka truskawkowa 2 szt na 700 ml wody Herbatniki fit&free o smaku cytrynowym Herbatniki fit&free o smaku waniliowym Wykonanie: Najpierw do garnuszka wsypuje żelatynę i zalewamy ja wodą aby napęczniała(10-15 minut starczy).Kiedy nam napęcznieje podgrzewamy(...)mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, a następnie przekładamy do masy serowej i mieszamy.Formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie nasze herbatniki waniliowe i cytrynowe. Przekładamy masę serową i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut by stężał sernik.Po 30 minutach wyjmujemy sernik z lodówki i kładziemy na nim poziomki, zalewamy schłodzona lekko tężejącą
Różowa kuchniaoprócz walorów smakowych zawiera solidną porcję białka, która usprawiedliwia słabość do słodyczy i dodaje mnóstwa energii. Sami spróbujcie, a lepiej zrozumiecie o czym piszę! Pycha! (2 porcje) 1 galaretka cytrynowa (bez cukru) (*) 250 ml wody 200 ml jogurtu naturalnego 1 porcja (30g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (u mnie z wrześniowego boxa ) 1/2 łyżeczka soku z cytryny skórka cytrynowa(...)porcje. (Masa powinna być delikatnie napowietrzona). Deser schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem można udekorować dowolnym kremem, bitą śmietaną lub po prostu posypać odrobinką skórki cytrynowej. (*) Jeśli użyjemy galaretki z cukrem - pianka może okazać się za słodka, ponieważ sama odżywka jest słodka. Odżywkę białkową znalazłam w swoim wrześniowym boxie, który można zamówić tu ( klik
Di gotujejogurtu dodać masę kokosową i wymieszać. Rozlać masę do czterech kubeczków. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Najlepiej jednak na noc. Syrop cytrynowy nie jest konieczny, ale razem było pyszne. Do garnuszka dodać cukier i wlać sok z cytryn, Gotować aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić do ostudzenia. Za pomocą noża podważyć boki panna(...)cotty. Zanurzyć kubki na chwileczkę we wrzątki i natychmiast wyjąć panna cottę na talerzyk. Polać syropem cytrynowym i udekorować dowolnymi owocami. To było pyszne. Thermomix 1 listki żelatyny zalać zimną wodą i zostawić na 5 minut, następnie zlać wodę i żelatynę lekko wydusić 2 do naczynia miksującego wlać śmietanę, mleczko kokosowe i dodać cukier, gotować 90 C, czas 10 minut
Kuchnia PokoleńProdukcja żony:) SKŁADNIKI -5 kg obranej i startej cukinii -1-1,5 kg max cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego , lub sok z 4 cytryn, -2 zapachy cytrynowe -5 galaretek cytrynowych -2 łyżeczki żelatyny. WYKONANIE Cukinie obrać zestrzeć na tartce i zagotować do miękkości ,następnie dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny.Tak gotować na małym ogniu 1-1,5 godz.Doda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)nieduża cukinia 200-300 g 2 nieduże pomidory Przyprawy : kilka liści laurowych kilka ziarenek pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka czubricy zielonej łyżeczka pieprzu cytrynowego opcjonalnie ketchup pikantny i łagodny Wykonanie: Ponieważ ja gotuję zupy na kościach, więc do dużego garnka wlewam około 2 litry wody, doprowadzam do wrzenia i wkładam kość. Gotuję kilkanaście minut. Jeśli używacie
Niebieski kubek z kawakaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc największa robota(...)było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać z sałatą dodać pokrojone mięsko. Sałatka została doprawiona odrobina soli i ziół oraz oliwa wymieszana z pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak kaczki oraz fajnie połączyła się z pestkami i ostrym smakiem rukoli. Pieprz
Kuchnia po mojemubardzo łatwy ,nawet dziecko sobie poradzi z jego zrobieniem :) Składniki na 8 salaterek : - 450 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki pomarańczowe - 2 galaretki ananasowe lub w kolorze żółtym - 1 galaretka cytrynowa - puszka ananasów w plastrach - 3 duże pomarańcze - 120 g biszkoptów - 250 ml śmietanki 30% - kilka listków mięty do dekoracji Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku ,odstawiamy(...)całkowicie ze skórki i odsączamy z soku najlepiej na sitku ,ananasy wyciągamy z puszki i odsączamy na sitku ,nie kroimy bo ładniej będzie położyć je w plastrach . Gdy galaretka cytrynowa zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i wymieszaną masę nakładamy łyżką na biszkopty, wkładamy do lodówki, jak zastygnie układamy kawałki pomarańczy i zalewamy pomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie
Wypieki ReneDziś dostałam paczkę zamówioną w sklepie Frisco.pl , jest to supermarket online. Z wybranych zakupów, postanowiłam przetestować mleko skondensowane niesłodzone, przygotowując pyszną piankę cytrynową z truskawkami. Polecam ten sklep, bo robiąc zakupy przez internet, nie muszę wystawać w kolejkach i tracić zbędnego czasu. W sklepie można kupić dużo produktów, w atrakcyjnej cenie i nie trzeba dzwigać zakupów, przywiozą(...)samego domu. Nic tylko wejść zarejestrować się i kupować. Ptasie mleczko z truskawkami Składniki : galaretki cytrynowe - 2 opak mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l biszkopty okrągłe - 0,5 paczki galaretka truskawkowa - 2 opak truskawki Przygotowanie : Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić
Kuchnia DanusiPierwszy raz zobaczyłam jogurt cytrynowy i już wiedziałam, że powstanie ciasto z niego. Jak pomyślałam tak też i zrobiłam. Składniki: mąka pszenna 500 g Kłos-Pol ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol jaja 4 szt jogurt cytrynowy 350 g proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki truskawki 400 g olej 1 szklanka Krok 1 Truskawki myjemy i kroimy na połowę(...)zostawiamy na sicie i zabieramy się za robienie ciasta. Krok 2 Do misy wsypujemy przesianą mąk w raz z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy ksylitol i wbijamy jaja temp pokojowa.Dodajemy jogurt cytrynowy i wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto. Krok 3 Truskawki
Różowa kuchniarobiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje! 1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko 4-5 łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety(...)będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Całość doprawić kminkiem, solą i pieprzem cytrynowym. W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem. Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i rozmieszać. Rybę dokładnie zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym
Di gotujesyrop, zapamiętałam, ale nie dość dokładnie, żeby odtworzyć. W ubiegłym roku zaś inna moja znajoma opowiadając o swoich przygodach z bzowym syropem zauważyła, że taki z dodatkiem kwasku cytrynowego jest znacznie smaczniejszy niż syrop z dodatkiem samych cytryn. Przeszukując internet znalazłam wiele różnych przepisów. Jak zwykle w takich sytuacjach wybrałam sobie to, co moim zdaniem najlepsze i przygotowałam własną wersję(...)znakomicie rozgrzeje i przypomni słodki, wiosenny czas:) składniki: 60 baldachów kwiatu czarnego bzu (dałam nieco więcej) 2 litry wody 1 duża cytryna 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego Kwiaty ściąć z łodyżek (najlepiej za pomocą nożyczek) . Cytrynę umyć, sparzyć, razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać do kwiatów. Całość zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 24 godziny
6niebomąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus czekoladowy 1 opakowanie musu czekoladowego 0,8 kg 1 litr mleka od Cukieteria Do dekoracji wiórki cytrynowe od Cukieteria Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem(...)być wykonana dość szybko i sprawnie.Zwinąć roladę i zawinąć ją w ściereczkę. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Nazajutrz odwinąć, posmarować np. rozpuszczoną czekoladą i oblepić wiórkami cytrynowymi. Operację warto wykonać na zimnym kamieniu. Wiórki cytrynowe dodają smaku i sprawiają , że rolada jest widoczna i wystrzałowa również w smaku. SMACZNEGO
Z Kuchni Do Kuchniopakowaniu dostajemy biały, dosyć miałki proszek, do którego mamy dodać już tylko i wyłącznie wodę – składniki opisane są następująco: cukier, albumina jaja w proszku, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat. Nie będę ukrywała – mam problem z tym składem. Brak zawartości procentowych poszczególnych składników. Brak wyróżnienia typu jaja – mam się domyślać czy to białko jaja kurzego, kaczego, a może(...)mieszanka obu? Skrobia kukurydziana – no ok, podobno niektórzy robią bezę z mąką, pytanie tylko – po co? Kwas cytrynowy i aromat. Aromat nie jest w żaden sposób określony i dokładnie takie samo wrażenie miałam organoleptycznie – ani to pianka marshmallow, ani cytryna, ani wanilia, ani śmietanka. Do proszku wlewamy wodę i ubijamy masę na sztywno i puszysto, dokładnie jak białka na bezę
Karo in the Kitchenkubek mąki krupczatki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 łodygi rabarbaru 500 g malin 0,5 kubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy na 200*C maliny i rabarbar(...)wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około
Luźna Kuchniawykonaniu. Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych Na podstawie tego przepisu Składniki: 150 g płatków drożdżowych pęczek szczypiorku 1 łyżka płatków drożdżowych 3 łyżki zaprawy cytrynowej* pieprz, sól woda *Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest to dla mnie wygodniejsze. Najlepiej dodawać ją stopniowo, aby za bardzo nie zakwasić(...)Przygotowanie: Płatki ryżowe zalać wrzątkiem trochę ponad ich poziom. Po ich napęcznieniu dodać zaprawę cytrynową/sok z cytryny , przyprawy, szczypiorek i zamieszać. Aby twarożek był smaczny i nie miał posmaku ryżowego trzeba go odpowiednio posolić i zakwasić! Jeszcze lepszy jest na następny dzień, kiedy się przegryzie : ). W razie dodania
wegujemyPiekę je w dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła(...)ognia, przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Lukier Jak już wspomniałam, do tych drożdżówek idealnie pasuje kwaskowaty cytrynowy lukier z drobinkami skórki cytrynowej. Cytrynę (najlepiej ekologiczną, niewoskowaną) wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. (Trzeba pamiętać, że tylko żółta warstwa skórki daje aromat i smak. Biała jej część nadaje goryczki
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Posmakują każdemu łasuchowi :) Składniki: Spód: 250 g herbatników z czekoladą 3 łyżki wiórek kokosowych 100 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru 1 cukier o smaku cytrynowym Delecta 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki wiórek kokosowych 2 budynie śmietankowe(...)mieszamy z płynnym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy łyżkę masy i ubijamy. 2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem cytrynowym na puszystą masę. Dodajemy ser, budynie, wiórki kokosowe i sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Ananasa kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z masą. Masę przekładamy do foremek i wypełniamy
Na Ciasteczkowych Papierachsłonych krakersów. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo(...)białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz
słodki bratekczas kiedy zjeżdżamy się do mojego rodzinnego domu. Na tę okazję moi rodzice zawsze przygotowują mnóstwo różnych pyszności. W tym roku na Święta Wielkanocne mój tata zrobił nalewkę cytrynową. Była przepyszna i bardzo delikatna w smaku. Zachęcam do przygotowania jej samodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi na drugi dzień(...)przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy pod spodem. Z obranych cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy również na 24 godziny, co jakiś czas delikatnie potrząsamy słojem, aby smaki się przemieszały. Po upływie 24 godzin przygotowujemy co najmniej
Kuchnia w bieguświęta i nie tylko (kwestia dekoracji ciasta i chęci przygotowania). Babka jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam przepisna Babkę pomarańczowo-cytrynową. Składniki : 5 jajek 100 g cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka syropu pomarańczowego 120 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier puder do dekoracji kolorowe posypki do dekoracji – kwiatki, motylki lub perełki Sposób przygotowania babki pomarańczowo-cytrynowej: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do potrojenia objętości. Gdy masa się połączy dodajemy syrop i drobno pokrojoną skórkę z cytrusów. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej
Słodkie PrzyjemnościZielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki(...)krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa serowa: 500g sera ricotta galaretka cytrynowa 170ml śmietanki kremówki 3/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem
Pyry na GazKolejny z serników tak pysznych, że nie można poprzestać na jednym kawałku. Sernik z mocnym cytrynowym aromatem, z delikatnymi makowymi piegami:) Zainspirowałam się tutaj . Sernik jest rewelacyjny; wizualnie i smakowo. Jest łatwy w przygotowaniu, trzeba jednakże rozłożyć pracę na dwa dni. składniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru(...)szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą miskę tak, by serwatka swobodnie wypływała z jogurtu. Dzięki temu już następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek. Jeżeli nie mamy lemon
6niebomiodu, wygładzający peeling z płatków owsianych, peeling i maseczka do ust. Świetnie brzmi również kąpiel oczyszczająca z toksyn, aromatyczna kąpiel oczyszczająca i wygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu(...)przedstawia informacje o olejkach eterycznych - w jaki sposób ich używać i w jakich ilościach! A mówi o samych cudownych zapachach - m.in. olejku eukaliptusowym, cynamonowym, olejku z drzewa herbacianego, tymiankowym, cytrynowym, pomarańczowym, melisowym czy chociażby cyprysowym! Z książki dowiemy się o wszystkich właściowościach olejków i tego na co mogą nam pomóc! Wiadomo, że nie zawsze okres przedświąteczny to tylko harmonia, zapachy
Plate of Joywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów(...)najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Di gotujeproszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno być dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości(...)180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm
mojewypiekiinietylkoUwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :) Ta babka właśnie do takich należy :) Zapraszam i Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy 4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej(...)miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy. • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka . • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie
Gotowanie PatkiDzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki: 6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz(...)cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Sma
Na Ciasteczkowych Papierach2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu(...)należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy do stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej
Kuchnia w czekoladzieDziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha! Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki(...)waniliowy 200 g masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto cytrynowe: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą
Na Ciasteczkowych Papierachsobie coś z pstrąga, ale jest mniej tłusta, bardziej zwarta i niemalże pozbawiona ości. Pozostaje się cieszyć, że ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się w sklepach ;). DORADA Z PIEPRZEM CYTRYNOWY I ŚWIEŻYM KOPERKIEM Z PIECA Składniki: - Dorada (ilość w zależności od osób siadających do posiłku ;)) - pęczek świeżego młodego kopru - pieprz cytrynowy - suszone i zmielone: natka pietruszki, cebula, czosnek, słodka papryka(...)mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy, gotowa przyprawa do ryb - sól Przygotowanie: Z ryby usuwamy łuski, skrzela i oczy. Myjemy ją i osuszamy. Przyprawiamy własną mieszanką lub gotową przyprawą, pieprzem cytrynowy oraz solą . Do brzucha wkładamy po kilka gałązek koperku zielonego. Pakujemy w folię aluminiową. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc - w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smakuSezon cukiniowy już minął. Pozostało po nim jedynie wspomnienie, podobnie jak po lecie. Ale kto zabroni powspominać? :) CUKINIA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ W CHRUPKIM CIEŚCIE Składniki: - cukinia - suszona, mielona trawa cytrynowa - mąka - woda - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy na krążki (jeżeli jest starsza) lub kroimy na krążki (gdy jest młodsza). Z obu stron doprawiamy trawą cytrynową oraz solą, pozwalając
Życie zamknięte w smakucoś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM! Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej Białka(...)całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM: 200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić
Cakes By Kejtposmaku, liście limonki i sok z limonki sprawiają, że lemoniada jest aromatyczna i orzeźwiająca! Zobacz również inne przepisy na -----> LEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści limonki kaffir 4-5 cm korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij(...)końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową i plastry imbiru zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut, by wydobyć aromat, zalewę ostudź, przecedź. Przestudzoną zalewę limonkowo-imbirową wymieszaj z około 2 litrami wody. Dodaj sok z limonki i cytryny, posłódź miodem do smaku. Lemoniadę
Moje QulinariaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeniebo lepsza od tej kupnej, po usmażeniu ma piękny złociutki kolor i jest bardziej chrupiąca, a i smak ma nieporównywalny. Składniki na panierowaną pierś z kurczaka z cytrynową nutą 2 piersi z kurczaka 1 jajko bułka tarta sól pieprz cytrynowy olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbijamy, ale nie za cienko, gdyż maja być soczyste(...)grubość około 1 cm. Każdą rozbitą pierś posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe
Rozpustne gotowaniemieście a nie nad pięknym morzem, jeziorem, pod drzewkiem, na zielonej trawce, w ogródku, na leżaczku… Żeby jednak ten upalny czas sobie umilić proponuje chłodzącą lemoniadę o kwaskowatym cytrynowym smaku, przełamanym słodziutkimi truskawkami. Napój podajemy oziębiony – to idealne rozwiązanie na momenty, w których potrzebujemy orzeźwienia. Idealna propozycja, która postawi nas na nogi w upalne dni. Składniki(...)soku z cytryny i truskawek wlewamy 1 litr wody gazowanej. Mieszamy. Wrzucamy kilka kostek lodu. Podajemy w szklankach, ze słomką, z kostkami lodu. Źródło: homecookingadventure.com The post Lemoniada Cytrynowo – Truskawkowa z Bąbelkami appeared first on Made
Made By Mom And SonSkładniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt naturalny około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy
Symfonia smakowaokamgnieniu i stwierdził, że pyszna. Gorąco polecam :) Tilapia srebrna z kiełkami buraczka Składniki: 1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag 1 cytryna sól pieprz cytrynowy mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek olej do smażenia garść kiełków buraczka Wykonanie: Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam(...)resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny. Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam rybę. Płaty oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, opanierowałam w mące wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyłam na talerze, przybrałam plastrami odkrojonymi z drugiej połówki cytryny i obsypałam kiełkami buraczka
Kuchenne zapiski Edytyupalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona) 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 4 łyżki cukru pudru opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy) dodatkowo: forma o średnicy(...)mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, odłożyć 15 truskawek, a pozostałe włożyć do blendera. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki
Kuchcik gotujepodałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi(...)szatkuję, odkrawam głąba. Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty. Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;) Zapraszam
Takie tam pichcenieBabka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą
KreatywnePinypolskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :) Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 1 kg świeżych muli, 1 szalotka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część) 1/2 - 1 chilli, 150 ml cydru green mill, 100 ml mleczka kokosowego, bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy), 3 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry(...)umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie na 15 minut. Otwarte małże nacisnąć lub postukać o deskę, wyrzucić wszystkie otwarte. Chilli i trawę cytrynową pokroić w cienkie plastry. W wysokim rondlu zeszklić na maśle szalotkę i czosnek z bukietem garni, chilli i trawą cytrynową. Dodać małże, szczypior czosnkowy i mleczko kokosowe, dusić pod przykryciem
SzczyptaSmaQmoja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak biszkopty podłużne brzoskwinie - 1 puszka Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gotowanej wody. Następnie galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuścić, każdą oddzielnie w szkl wody. Biszkopty(...)ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, zalać tężejącą galaretką truskawkową. Mleko skondensowane wlać do wysokiej miski, miksować do uzyskania pianki, dodać tężejacą galaretkę cytrynową, zmiksować. Wyłożyć piankę na galaretkę truskawkową. Następnie śmietanę kremówkę 36% dobrze schłodzoną, ubić na sztywno. Dodać galaretkę brzoskwiniową, zmiksować, wyłożyć na piankę z mleka. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć, pokroić na cząstki. Poukładać brzoskwinie
Kuchnia Danusiżółtka 1 kieliszek spirytusu 1 1/2 kg mąki pszennej 2-3 l oleju Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao Polewa cytrynowa: sok z 1 cytryny cukier puder Dodatkowo: posypka cukrowa Wykonanie: Drożdże rozprowadzam w ciepłym mleku, dodaję 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszam, zasypuję mąką po wierzchu, narywam ściereczką i odstawiam(...)układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram na gładko. Część pączków zanurzam w polewie czekoladowej, a część w cytrynowej. Wszystkie doughnuts dodatkowo dekoruję posypką cukrową i odstawiam by polewa lekko stężała
Ciasteczkowy PotwórWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę
Kulinarne przygody Gatitytofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 słoiczka czerwonej pasty curry (około 60 g) 1/2 małej papryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia(...)kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy, odcinamy część u nasady pędu (którą wykorzystujemy), rozbijamy lekko tłuczkiem i bardzo cieniutko kroimy. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy), szalotki siekamy. Papryczkę chili i czosnek
Oryginalny smakpączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą(...)cytrynową nutą, smakuje wybornie. Ciężko się oprzeć takiemu połączeniu, szczególnie, gdy zostało zamknięte w formie maleńkich ciasteczek, w sam raz na raz . Przepis Erica Lanlarda z jego Czekolady . Czekoladowe finansjerki z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru(...)łyżeczki pieprzu cytrynowego 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30% Marchewki i pietruszki kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę
noteskulinarnyfigaszklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 galaretka cytrynowa 4 żółtka Piana : 4 białka 1/4 szklanki cukru 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru(...)wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz
Symfonia smakowaGood Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych(...)kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki
Stare GarySkładniki: - w opisie drożdże, 1 sztuka jajka, 2 sztuki żółtka, 3/4 szklanki cukier drobny, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżka skórka cytrynowa posypka Royal Brand, - szczypta sól, 1 szklanka mleko, 10 dag masło, 2 łyżki ocet, - ile potrzeba marmolada, - ile potrzeba cukier puder 7 dag drożdże świeże, 1/4 szklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem(...)końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza
W Mojej Kuchni LubięFiga with poppy seeds and noodles Składniki. 2 figi 3 łyżki maku 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka rodzynek skórka cytrynowa 2 garście łazanek Wykonanie. Mak zalać wrzącą wodą i pogotować na małym ogniu przynajmniej 30min. Osączyć i utrzeć lub nie. Masło stopić w rondelku, dodać miód, sok cytrynowy, rodzynki i otartą skórkę(...)cytrynową. Dobrze wymieszać Ugotować łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z makiem. Obłożyć figami pokrojonymi w cząstki. Albo, łazanki ułożyć na talerzu, cząstki fig wokół i polać makiem z dodatkami
Kulinarny karnet Christopheraktórą dostałam do testów..... A dostałam dwie nowości, dwie perełki rzec można. Musiałam się jej na początku dokładnie przyjrzeć. Mój zestawik zawierał Rooibos zielony- herbatę z czerwonokrzewu z trawą cytrynową oraz herbatę z czerwonokrzewu z miętą. Herbata Rooibos z czerwonokrzewu (Aspalathus linearis) pochodzi z Republiki Południowej Afryki. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami(...)zapach przenosi nas do Afryki, gdzie wśród dziewiczej przyrody, człowiek odzyskuje siły, łagodnieje i wydobywa przykurzone gdzieś na dnie, całe pokłady energii. Herbatka Rooibos zielony z czerwonokrzewu z trawą cytrynową, jest o lekko żółtawym delikatnym zabarwieniu. To świetna pauza w ciągu dnia, fantastycznie gasi pragnienie, nie rozdrażnia . Jej uspokajający smak z lekko wyczuwalną nutką cytrynową pobudza zmysły, koi nerwy, łagodzi
Z Kuchni Do Kuchnietykietką dyni. Od razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową. Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm: mus/ dżem(...)dyni 1 cytryna 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki cukru 1 duża brzoskwinia (0,4 kg) spód: 250g mąki 2 żółtka 2/5 szklanki cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki
Fabryka pomysłówokresu dzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami(...)wymieszaną z cukrem pudrem. Wlewamy ja ostrożnie, po całym wierzchu i dopiekamy. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy dowolnie i schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowy z chałwą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaróżnymi innymi. Przyznam się, że ja najchętniej kupiłabym wszystkie :). Ten przedwiosenny klimat wywołał we mnie także chęć zrobienia czegoś słodkiego, a jednocześnie orzeźwiającego i tak powstały babeczki cytrynowe z lemon curd i delikatnym kremem jogurtowym. Mimo 2 kremów i konieczności pieczenia, robi się je naprawdę łatwo i szybko, a smakują bajecznie, dlatego musicie ich spróbować. Babeczki (12 sztuk
Cynamonowe szczęściezanurzycie wasze biscotti???? Składniki: 300 g mąki 140 g drobnego cukru 125 ml oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca 100 g suszonej wiśni Bakalland 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki soli Wykonanie(...)Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. 2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, jajka oraz skórkę cytrynową. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy, 3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając
vaniliowoczekoladowachrupiące z dużą dozą dowolnych orzechów to idealny dodatek do popołudniowej kawy bądź herbaty. U mnie Cantuccini w wersji czekoladowej w towarzystwie pistacji z dodatkiem białej czekolady oraz skórki cytrynowej. Zapraszam. Składniki: 4 duże jajka (L) 1 żółtko 350 g cukru drobnego 10 ml ekstraktu waniliowego 320 g mąki pszennej 60 g kakao ciemnego 1,5 łyżeczki(...)Czekoladę siekamy niezbyt drobno pistacje pozostawiamy w całości dodajemy startą skórkę z jednej cytryny 4. Suche składniki łączymy drewnianą szpatułką z ubitymi jajkami. Dodajemy czekoladę pistacje oraz skórkę cytrynową. Formę wykładamy papierem do pieczenia i całą masę przelewamy prosto na papier rozprowadzając na kształt rozpłaszczonej elipsy lub płaskiego i szerokiego bochenka chleba. 5. Piekarnik rozgrzewamy
vaniliowoczekoladowaskładniki 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 4 ziemniaki 4 jajka 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki majonezu sól pieprz szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka cukru Tradycyjna sałatka warzywna – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kostkę. Ogórki, cebulę kroimy(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i doprawiamy do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, pieprzem, cukrem i odrobiną pieprzu. Sałatkę przekładamy do miseczek i ładnie dekorujemy. Post Tradycyjna sałatka warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietana. Polecam bardzo bardzo;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 400 g borówek 250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny 120 g cukru bita śmietana do dekoracji świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu(...)minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć palnik. Dodać borówkowe puree i kwasek cytrynowy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu, dokładnie wymieszać, pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej. Gdy krem będzie już chłodny porozlewać do przygotowanych miseczek (u mnie
Krakowskie smaki AniPamiętacie popękane ciastka czekoladowe ? Dzisiaj przedstawiam Wam ich cytrynową wersję. Czy lepszą...sami oceńcie :) Mocno schłodzone ciastka obtacza się w cukrze pudrze, który podczas pieczenia pięknie pęka na ciasteczkach. Musi je wypróbować! Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 50 g białej czekolady 2 łyżki masła 1 jajko 80 g cukru starta skórka z 1 cytryny(...)łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny ok. 180 g mąki pszennej (należy kontrolować jej ilość, ciasto powinno być dość zwarte) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do obtaczania Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem: Ciasto: Czekoladę rozpuścić z masełkiem w kąpieli wodnej , przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem, skórką
Nastoletnie Wypiekaniestrasznie zimno i naszło mnie tak na serniczek na zimno;) 1 kg sera w wiaderku 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczamy w 3 szklankach wody) 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 1 szklanka cukru 0,5 l śmietany 30% lub 36% 1 opakowanie biszkoptów DODATKOWO: 1 lub 2 galaretki na górę rozpuszczona 1 w 1,5 szkl. wody) Ser mieszamy z cukrem
Moje Słodkie Piekiełkokukurydziane zrobiło w rodzinie furorę. Gryczane zaś nie cieszyły się wielką rodzinną aprobatą. Poszperałam trochę, zmodyfikowałam co nieco i powstał przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasto... Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoKrem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam mrożonych) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić(...)Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona)'; document.write
moj przepis naPuszysty, wyjątkowo aromatyczny, domowy biszkopt. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z różnymi kremami, czy poprostu owocami z bitą śmietaną. Już sam jego cudowny, cytrynowy zapach, który wypełni wasz dom w czasie pieczenia, będzie wspaniałym antidotum na jesienno-zimową chandrę. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt cytrynowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortytemperatura sięga pewnie ze 100 stopni :p ). Dlatego też dzisiaj postawiłam na coś prostego, szybkiego i bardzo smacznego. Chłodnik taki mój- bo z kiszonymi ogórkami, pietruszką i pieprzem cytrynowym (swoją drogą nie wiem czy w oryginale się je dodaje- ale chyba nie). Idealne danie na gorące dnie. Niestety nie udało mi się dostać botwinki więc tym razem Chłodnik musiał obejść(...)pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku pół łyżeczki cukru Wykonanie: Botwinkę wymyć drobno pokroić i ugotować- ja niestety nie miałam więc pominęłam. Buraczki wymyć i ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć
Krakowskie smaki AniUrocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka(...)wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką herbaty. Smacznego
DefinicjaSmakujogurtowe, kremowe i pyszne. Po prostu trzeba ich spróbować :) SKŁADNIKI lody jogurtowe 600g jogurtu greckiego 200ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru lub ksylitolu (można więcej) 2 łyżki domowego ekstraktu cytrynowego masa truskawkowa ok. 10 słodkich truskawek 1 łyżka cukru lub ksylitolu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt, kremówkę, cukier oraz ekstrakt cytrynowy miksujemy na gładką, lekko puszystą masę. Przelewamy do szczelnie zamykanego pojemnika
DefinicjaSmakusosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych(...)łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy
Jemy Pijemyrazem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki ). Smacznego
Kuchenne Wariacjeskosztowania. Składniki ( 6 porcji ): marchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem(...)skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy , pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy sok. Do ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia . Krem podajemy
Bazylia kontra Rozmarynostrygowego lub rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego – 4-5 plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek – sezam – 2-3 liście kapusty pekińskiej Wykonanie rosołu z kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać(...)doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową. Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plNigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy… Smak na 100%! Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn
zabawa smakiemorientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso(...)kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej gotujemy. Na patelni przesmażamy czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy
Taste Of My Daymakaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)przez 3 minuty.Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić
Gospodyni Miejskaporcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry
karmelowyćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej(...)Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy
Tajskie smaki