masła 165 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z dwóch dużych cytryn - zostawić odrobinę soku do skroplenia babki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa(...)roztopić na małym ogniu, Po roztopieniu, delikatnie ostudzić i przestudzone, płynne dodać do masy. 6. Ubijać na małych obrotach dodać sos z cytryny, skórkę z cytryny i opcjonalnie aromat cytrynowy 7. Gotową, płynną masę przelać do formy na babkę. Piec: 45-80 min w temperaturze 180 stopni, aż do momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem
KreatywnePinyMAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) Moja druga propozycja na wielkanocny mazurek. Tym razem w cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście
Słodko-Słony Świat IlonyBabka ucierana z dodatkiem kisielu cytrynowego. Przepis ze starego numeru Poradnika Domowego. 4 jajka 125 g margaryny 2 duże opakowania kisielu cytrynowego (na 3/4 L) 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać kisiel w proszku, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia oraz mleko. Z białek ubić pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem cytrynowym
Praktyczna plDoskonały deser dla wielbicieli cytrynowych ciast z kremem. Popularne włoskie ciasto o nazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto , na które nakłada się krem i wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru(...)ekstraktu wanilii sok z 1/2 cytryny skórka starta z cytryny /do smaku szczypta soli krem: 500 ml mleka 1 jajko 100 g cukru 60 g mąki skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/ oraz: polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/ Wykonanie: -Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem. -Gotować
Zakamarki mojej kuchniRolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!* *Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji(...)Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce
Kolizje SmakówZawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa cytrynowa - Lemon curd: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn skórka starta z 3 cytryn 250 g cukru 150 g masła 4 żółtka
maniapieczeniaciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy:* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko(...)litra* cukier- 2/3 szklanki* masło- 50 g* ekstrakt z wanilii- łyżeczkaKrem cytrynowy:* żółtka- 3 szt.* sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)* cukier- 3/4 szklanki* masło- 100 gSpód czekoladowy:Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem
Kraina Miodem PłynącaCytrynowe babeczki z żurawiną Uwielbiam żurawinę, w herbacie, na kanapkach i oczywiście w babeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać suszonej żurawiny do ciasta. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka(...)Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy do dekoracji) dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Zamiast skórki cytrynowej możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
CiastkozercyPoniedziałek woda w wiadrach pozamarza!Nie, nie, nie! Stanowczo mówię nie takiej wiośnie.Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu to mam już dość.Dla osłody i poprawy humoru.. Proponuję CYTRYNOWĄ BABKĘ MARMURKOWĄ.Delikatna, idealnie wilgotna, cytrynowo-kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło: klik, klik; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody
W kuchni Karmel-itkiniesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 10 dag masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki(...)masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 5-7 min. Gorące zdejmuję z blachy
Ciasteczkowy Potwórtylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo dodawać jajka, nadal ucierać. Następnie dodać suche składniki i mieszać do ich połączenia(...)się. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodajemy łyżkę ekstraktu cytrynowego natomiast do drugiej 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek(u mnie 6 mini babeczek), najpierw jasną a później ciemną masę. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni
Krakowskie smaki Anikońca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale zawsze, kiedy macie ochotę na coś rześkiego. Cytrynowa chmurka Drukuj przepis Składnikipłatki migdałowe (do dekoracji)ciasto3 jajka1/3 szkl cukru4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka wodynasączenie0,5 szkl wody2 łyżki soku z cytryny2(...)szkl soku z cytryny i cukrem. W pozostałej 0,5 szkl wody rozprowadzamy 2 budynie. Kiedy płyn się zagotuje, wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Mamy budyń cytrynowy. Studzimy go i miksujemy z miękkim masłem. Smarujemy masą nasączony biszkopt. Krok 4Natępnie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody. Studzimy, aż będzie lekko gęstnieć. Ubijamy śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką
CoolinarniePLMoje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy (klik) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami. Smak cytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki(...)SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorskiłosoś wędzony w plastrach 100 g oliwa ok 4 łyżki śmietana 30% 50 mlbiałe wino ok 5 łyżek makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)świeżo zmielony pieprz sól morska limonka SPOSÓB WYKONANIA :- przygotowuję
Basia w kuchniBardzo lubię ciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe.Składniki na formę 30 x 10cm:250 g margaryny/masła;3/4 szkl. cukru;4 jajka;2 szkl. mąki;1 cytryna;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy(...)skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki.Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min.Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem.Smacznego
MiksturownikPrzepis ten mam już od bardzo dawna, dostałam od koleżanki i bardzo często ciasto to piekę. Placek cytrynowy jest ciastem winnym, lekkim i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonny. Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Białka z jajek ubić na sztywną(...)pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180 o C. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę cytrynową: 3/4 kostki masła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); 1 szklanka cukru kryształu; 2 szklanki wody; sok z 3 cytryn; Wykonanie: Na gotujący syrop (1 szklanka wody
In my kitchenUwielbiamy babkę cytrynową, ale tym razem spróbowałam przygotować ją inaczej. Poszukałam w sieci i trafiłam na przepis Margarytki . Trochę go zmieniłam, ale zapewniam, że babka wychodzi świetna! Bardzo ładnie wyrasta i jest wilgotna. Polecam na Wielkanoc i nie tylko :) Składniki: 1,5 szklanki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka(...)piwa cytrynowego (Radler/Shandy) skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Jajka utrzeć w misie robota z cukrem na białą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i poczekać aż wszystkie składniki się połączą. Wtedy wlać piwo i dodać skórkę z cytryny. Wciąż miksować, ale na zmniejszonych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej
Pasja SmakuSkładniki: flądra 12 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Harrissa Royal Brand 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, trawa cytrynowa Royal Brand 2 łyżki małe świeże flądry bez skóry ciemnej - tuszki, dobrze je opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym w dużej misce dobrze je wymieszać z przyprawami i olejem flądry ułożyć w naczyniu do zapiekania, piekarnik nagrzać do 190 C, góra-dół(...)naczynie postawić na ruszcie na 2 poziomie i piec 25 minut flądry są pyszne, trawa cytrynowa smakuje z papryką i można zjeść wszystko z pieczywem...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwtedy nie ma obaw o przypalenie. Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu
Codzienna kuchnia niecodziennaniepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka cukru niecałe 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki cytryny mięta Piekarnik rozgrzać do 180 C. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier i wszystko(...)kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: tzn zimne mleko zmiksować przez około 4 minuty z kremem cytrynowym. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować cząsteczkami cytryny
UgotowaćSernik polany cytrynowym kremem to ciasto idealne. Słodki, ciasteczkowy spód, lekko kwaśny środek ciasta i aksamitny, cytrynowy wierzch. Poniższy sernik jest dosyć szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego 3 duże jajka 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny + skórka otarta
Ugotowaćstole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się babka, moją propozycją w tym roku jest przepyszna babka cytrynowa z makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek(...)oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy
Smakowite Daniaczasu napotykałam tu i ówdzie przepis na to cudo ... A wraz z przepisem mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów : naleśników , gofrów , babeczek , lodów czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast(...)cytryn zetrzeć skórkę ( tylko żółtą część , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok . Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka
Malinowa KawiarenkaOstatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową, pyszna! Tym razem chciałam zrobić ją sama. Jak się okazuje jest ona bardzo prosta w wykonaniu, robiłam babę pierwszy raz i została przetestowana - będzie u mnie na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny 1 łyżeczka proszku
pink envelopeSkładniki: 1 kg pstrąga łososiowego skórka z cytryny sól morska pieprz cytrynowy kurkuma sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć i usunąć wszystkie ości. Pokroić pstrąga na kawałki. Cytrynę sparzyć, umyć i zetrzeć na tarce skórkę. Tylko żółtą część. Sól, pieprz cytrynowy,kurkumę wymieszać razem, a następnie oprószyć kawałki pstrąga. Rozgrzać patelnię grillową i układać rybę skórą do dołu
O kuchni z uczuciemszklanka cukru kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy wierzch babki: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny zielony barwnik kolorowa posypka Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy ubijać 3 minuty mikserem(...)pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, skórkę i sok ze sparzonej wcześniej cytryny, olej i ocet. Wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Lukier cytrynowy: 1 szklankę cukru pudru mieszamy mikserem z 3 łyżkami soku z cytryny . Wylewamy 3/4 lukru na ciasto, zdobimy posypką. Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik
Humanistka w kuchniKwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru(...)gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone
Pyry na Gazskładników.Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!Ps. niezwykle puszysty!SKŁADNIKI :* twaróg mielony – 700 g* masło – 50 g* jajko – 7 szt* cukier – 250 g* kisiel cytrynowy – 2 op* mąka ziemniaczana – 40 g* sok cytrynowy – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Masło roztapiamy.Oddzielamy żołtka o białek.Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną
Ostra na SłodkoRyba pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać
Magiczne Życie Martysklepu gotowiec. Pojechałam do sklepu stanęłam przed półką pooglądałam wszystkie , i co.. żadnego nie kupiłam , postanowiłam zrobić sama taki swój z mąki... I powstała pyszna wysoka, wyrośnięta z cytrynowym kremem moja własna karpatka zrobiona od A do Z .Czas pieczenia: 2 x 45 min Temperatura pieczenia(...)mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl cukru pudruMiękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.I ostatni kawałek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCytryna doskonale sprawdza się jako dodatek do kremów czy ciast. Przełamuje słodycz deserów i nadaje im miły, orzeźwiający zapach. Dzisiejsze ciasto jest tego dobrym przykładem. Słodkie, z cytrynową nutą jest lekką propozycją do porannej kawy. Składniki: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 150g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 tabliczka białej czekolady(...)cytryny starta skórka z 1 cytryny Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy
Animelka BlogOdpowiedź oczywiście padła od razu: jajka w rozmaitej formie. No ale co oprócz tego? Drugim naszym skojarzeniem był mazurek. Stąd pomysł na nasz dzisiejszy przepis, a mianowicie przepyszny mazurek cytrynowy. Niezbyt trudny w wykonaniu, bardzo smakowity i niezwykle cieszący oko. Czas przygotowania: 40 min ilość porcji: 12 kawałków Składniki: Ciasto: 350g mąki (około 2 szklanek) 200g masła 125g(...)cukru 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu lub octu (np. jabłkowego/ roślinnego) 2 łyżki śmietany 18% Polewa cytrynowa: 3 białka 1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny Dekoracja: czekolada (gorzka lub mleczna) Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy
Kolizje SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje