młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły
Korniszonkicoś słodkiego, dlatego lubię odwzorowywać sklepowe słodkości w domu. Tym razem padło na ptasie mleczko (tego gotowego nie jadłam chyba ładnych kilka lat!). Postanowiłam przygotować delikatną o lekko wyczuwalnym cytrynowym smaku piankę w polewie z gorzkiej czekolady. Spróbujcie sami! Składniki: - 4 białka - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru pudru - sok z 1/2 połówki cytryny
Health-Fit-LifeMieszanka różnych sałat, z klasycznym dressingiem śmietanowym z dodatkiem cukry i soku z cytryny doskonale wkomponuje się zestaw obiadowy. Dressing z tego przepisu wychodzi taki słodkawy z wyraźną nutą cytrynową, co szczerze mówiąc, bardziej przypadło mi do gustu niż klasyczna śmietana Polecam też szybką surówkę z młodej kapusty , też jest przepyszna! Scroll down for recipe in English Szybka sałata
karmelowypyszna i zdrowa przekąska, a warstwowe przełożenie dodaje jej niesamowitego uroku. Dzieci na pewno będą zachwycone tymi kolorowymi, owocowymi lodami w zdrowszej wersji! Do tego pyszny sos miodowo- cytrynowy i można rozłożyć się ze wszystkim na zielonej trawie w owocowej rozkoszy :) Owocowy deser z mrożonego jogurtu Potrzebujesz: 500g truskawek 2 banany 250g borówki amerykańskiej 16 łyżek naturalnego jogurtu greckiego
Kuchnia w Słońcu Skąpanabędziemy gotować zupę grzejemy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Gdy cebulka stanie się przeźroczysta – dorzucamy czosnek i mieszamy, smażymy aż straci mocny zapach. Wrzucamy szparagi i kawałki cytrynowej skórki, otaczamy w tłuszczu i podsmażamy razem 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy gorącym rosołem, szybko zwiększamy gaz żeby doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy na minimum
Karo in the Kitchenrzodkiewki garść orzechów laskowych 1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę
Mango Papajaspodzie z owsianych ciasteczek, z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja! Składniki: 4 pucharki: 40 dag świeżych truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 30 dag owsianych maślanych ciasteczek 400 ml bitej śmietany 4 duże gałki lodów waniliowych 50g prażonych migdałów Melisa lub mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek
Wanilia i Kardamonpapryka czerwona 1 szt, papryka zielona pół szt, papryka żółta pół szt, brokuł 250 g, kukurydza konserwowa pół puszki, czosnek 1 ząbek, sos sojowy 3 łyżki, trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy
kulinarne odsłony paticieszyć się domową lemoniadą, bo zrobić ją może każdy. A jak przygotować taką domową lemoniadę? Wystarczy użyć świeżych owoców, wody i trochę dosłodzić całość, a później rozkoszować się orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowo-pomarańczowym smakiem. Moja lemoniada gościła na stole w pewne upalne popołudnie podczas baby shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko
Eat me! Fit me!osolonym wrzątku oddzielnie ugotowałem bulgur, bób i soczewicę, osączyłem. Bób obrałem ze skórki. Natkę pietruszki, miętę i dymkę drobno posiekałem. Wszystko wymieszałem z łyżką startej skórki i sokiem cytrynowym, uprażonymi orzeszkami pinii, oliwą, solą i pieprzem. Nałożyłem do szklanek. Udekorowałem miętą
R'n'G Kitchenskrzydełek 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku pieprz cytrynowy do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliLekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady. Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej. Tort jest raczej łatwy w wykonaniu, chociaż dosyć czasochłonny, jak to tort... Masa fistaszkowa i mus czekoladowy nie mogą się nie udać, o ile utrzyma się proporcje. Składniki: 3 blaty biszkoptowe - z dużej tortownicy, u mnie
Ze smakiem bez glutenuBISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY: * mleko – 3/4 l * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier – 0,5 szkl * maka pszenna 1 łyżka * żółtko
Ostra na Słodkopieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wody Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki
kulinarnyswiatdomijajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu na małych obrotach. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek. Tortownicę o średnicy
kulinarnyswiatdomi