zwilżamy wodą lub sokiem z cytryny. Trzymając szklankę denkiem do góry, stawiamy ją na desce z cukrem. Obracamy ją, aby do brzegów szklanki przylepił się cukier. W szklankach umieszczamy cytrynowe kostki lodu i zalewamy lemoniadą. Karnawałowa lemoniada z miętą sprawdzi się w czasie imprez, spotkań rodzinnych (można przygotować dwie wersje - z alkoholem i bez) i będzie niezastąpiona w czasie upałów
My Chcemy Jeśćmarchewki 1 duża cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 15 dag sera żółtego sos 1 mały słoiczek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach razem z marchewką. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą, pozostawiamy do odcieknięcia. Filety
kgwjanczewoTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe TortySkładniki: 4 wafelki Lusette czekoladowe 500 g białego dobrze zmielonego sera (może być z wiaderka) 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa (lub inny smak) 2 łyżeczki żelatyny kakao Wykonanie : Na samym początku przygotowujemy galaretkę – rozpuszczamy ją w 1 szklance wrzątku i dodajemy żelatynę, dokładnie i długo mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Wafelki
Jadło i czytadłosklepu... Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy Sokołów ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy, błonnik roślinny, stabilizatory E451 , E450 , białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315 , E316 , wzmacniacz smaku E621 , błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250 . Jak widać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa
chleba naszegosól i pieprz Składniki na marynatę do łososia: gałązka tymianku skórka z cytryny chilli sól, pieprz 150g łososia na osobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut
wysmienityświeże owoce, wódkę miałam z Polski, miętę na parapetach. Postanowiłam zadziałać i zmodyfikować ich śródziemnomorską sałatkę, zwaną pięknie MACEDONIA. Na Sycylii macedonia dla dorosłych podawana jest z limoncello- likierem cytrynowym lub z cedro- likierem z żółtego cedru. Obydwa to doskonały aperitif digestif oraz składnik deserów i sałatek. Sekret w tym, by składniki moczyć kilka godzin. To super deser po obiedzie
Z Kuchni Do Kuchnigłębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchnimarchewki. Do tego wzmocniona żółtą kurkumą i czerwonym chili, co, jak myślę, również daje pomarańcz ;) Przyprawy dodają właściwości rozgrzewających i zdrowotnych oraz zaostrzają słodki smak warzyw. Śmietanka wygładza, a cytrynowy sok równoważy całość. Niezaprzeczalnym atutem zupy jest to, że warzywa w niej są upieczone, a nie zwyczajnie ugotowane - taki sposób wydobywa z nich znacznie więcej smaku! W efekcie dostałem pochwalnego
zadanie-gotowanieBabka wielkanocna – bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę. Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew
NiePieprz.plsię je ekspresowo! Kto chętny? Składniki; 30 dag sera twarogowego 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki olejku cytrynowego olej do głębokiego smażenia Przygotowanie; Ser blendujemy na mus (może być też ser z wiaderka lub 3 krotnie mielony). Wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia
Radość kipiąca uśmiechem.kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania
Państwo Wojtczuk gotująblachy. Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód. Przygotowanie: Masło, cukier i cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1 jajku, dodać zapach i proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki mąki. Ciasto wylać
Państwo Wojtczuk gotująciasto i znów bez mleka. Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, zapach (ja dałam cytrynowy), ok. 300g jagód. Przygotowanie: Ubijamy jajka z cukrem. Dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek
Państwo Wojtczuk gotująsody skórka otarta z cytryny lub pomarańczy sok z połowy cytryny 1 duże jabłko garść porzeczek (dałam mrożone) cukier puder do oprószenia ciasta Jajka roztrzepać z cukrem i skórką cytrynową (lub pomarańczową), dodać jogurt i olej, wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudki mogą pozostać). Jabłko obrać i pokroić
Obiad gotowy