Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe TortySkładniki: 4 wafelki Lusette czekoladowe 500 g białego dobrze zmielonego sera (może być z wiaderka) 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa (lub inny smak) 2 łyżeczki żelatyny kakao Wykonanie : Na samym początku przygotowujemy galaretkę – rozpuszczamy ją w 1 szklance wrzątku i dodajemy żelatynę, dokładnie i długo mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Wafelki
Jadło i czytadłosklepu... Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy Sokołów ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy, błonnik roślinny, stabilizatory E451 , E450 , białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315 , E316 , wzmacniacz smaku E621 , błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250 . Jak widać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"... Oto nasza domowa kiełbasa
chleba naszegosól i pieprz Składniki na marynatę do łososia: gałązka tymianku skórka z cytryny chilli sól, pieprz 150g łososia na osobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut
wysmienityświeże owoce, wódkę miałam z Polski, miętę na parapetach. Postanowiłam zadziałać i zmodyfikować ich śródziemnomorską sałatkę, zwaną pięknie MACEDONIA. Na Sycylii macedonia dla dorosłych podawana jest z limoncello- likierem cytrynowym lub z cedro- likierem z żółtego cedru. Obydwa to doskonały aperitif digestif oraz składnik deserów i sałatek. Sekret w tym, by składniki moczyć kilka godzin. To super deser po obiedzie
Z Kuchni Do Kuchnigłębokim oleju. A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: * GOFRY Z OWOCAMI * IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI * FAWORKI DROŻDŻOWE * FAWORKI JAK U BABCI * RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM * SEROWE MINI PĄCZUSIE * ROGALIKI Z DŻEMEM
Z Majeczką w kuchnimarchewki. Do tego wzmocniona żółtą kurkumą i czerwonym chili, co, jak myślę, również daje pomarańcz ;) Przyprawy dodają właściwości rozgrzewających i zdrowotnych oraz zaostrzają słodki smak warzyw. Śmietanka wygładza, a cytrynowy sok równoważy całość. Niezaprzeczalnym atutem zupy jest to, że warzywa w niej są upieczone, a nie zwyczajnie ugotowane - taki sposób wydobywa z nich znacznie więcej smaku! W efekcie dostałem pochwalnego
zadanie-gotowanieBabka wielkanocna – bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę. Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew
NiePieprz.plsię je ekspresowo! Kto chętny? Składniki; 30 dag sera twarogowego 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki olejku cytrynowego olej do głębokiego smażenia Przygotowanie; Ser blendujemy na mus (może być też ser z wiaderka lub 3 krotnie mielony). Wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia
Radość kipiąca uśmiechem.kolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania
Państwo Wojtczuk gotująblachy. Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód. Przygotowanie: Masło, cukier i cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1 jajku, dodać zapach i proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki mąki. Ciasto wylać
Państwo Wojtczuk gotująciasto i znów bez mleka. Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, zapach (ja dałam cytrynowy), ok. 300g jagód. Przygotowanie: Ubijamy jajka z cukrem. Dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek
Państwo Wojtczuk gotująsody skórka otarta z cytryny lub pomarańczy sok z połowy cytryny 1 duże jabłko garść porzeczek (dałam mrożone) cukier puder do oprószenia ciasta Jajka roztrzepać z cukrem i skórką cytrynową (lub pomarańczową), dodać jogurt i olej, wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudki mogą pozostać). Jabłko obrać i pokroić
Obiad gotowyszklanki) pod przykryciem ok. 20 min. Przygotowujemy sos. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny, aż uzyskamy klarowną masę z idealnie cytrynowym posmakiem. Przekładamy kaszę do miseczek, na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i polewamy sosem! Możemy udekorować śniadanko posiekanymi orzechami. voilà
Ania i Marcin gotująpuszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie to dać
W Mojej Kuchni Lubię