użytej formy). Ciasto podałam z bitą śmietaną i truskawkami (choć to nie jest konieczne, samo ciasto smakuje wybornie :) ) Bita śmietana: śmietanka 30% 500 ml cukier puder 3/4 szklanki kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki Śmietankę wlewam do miski, wsypuję cukier oraz kwasek i ubijam na sztywno. Taka moja rada przy ubijaniu śmietany, gdy przy miksowaniu zacznie już odchodzić od ścianek
Kuchnia Vikiskórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać
Moje domowe kucharzenieszklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier
Kuchcik gotujeobłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka pszenna 3 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki jaja 3 łyżki cukier puder 5 łyżek cukier cytrynowy lub wanilinowy 1 op. proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej 2 łyżki Dodatkowo: krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania herbatniki
Kuchnia Paulettesgodzinie . Schłodzić kilka godzin w lodówce. Masło , cukier , kakao i śmietanę umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu aż masło i cukier sie rozpuszczą. Dodać połowę otartej skórki cytrynowej i zdjąć polewę z ognia. Sok z pomarańczy zagotować , dodać do niego żelatynę i mieszać ,aż się całkowicie rozpuści.Dodać do polewy i wymieszać , Po lekkim przestudzeniu polać polewą
Malinowa Kawiarenkamasła 2 żółtka aromat cytrynowy 350 g mąki 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki nasion chia Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, aromat i mąkę stopniowo oraz nasiona chia. Ciasto wyrabiamy, nakładamy do maszynki i wyciskamy na blaszki bez papieru. Pieczemy do zrumienienia, ok 15 min. (obserwować
Gotowanie jest łatwewiększą ochotę mam na mięso niż na słodkości ( tak tak – mówię to ja! :D ) Dziś mam dla Was przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka
Ostra na Słodkotych najcenniejszych wnucząt :) Jogurtowy torcik na Dzień Babci i Dziadka Składniki : 7 okrągłych biszkoptów 2 duże jogurty naturalne (łącznie około 750 g) 2 galaretki np cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny do deserów kakao czekoladowe pałeczki i kulki do dekoracji listki świeżej mięty Przygotowanie : W 250 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 galaretki - zostawiamy do wystygnięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukrami.Zostawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.Masło roztopić z resztą mleka.Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki z rozczynem dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynową i mleko z masłem. Dokładnie wyrobić i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie zagnieść je ponownie i rozwałkować na placek
Moje domowe kucharzeniemacie smaka danego dnia. Dziś naszło mnie na małże i cytryny bo czemu nie. Rezultat: pyszny ryż na talerzu z kremowymi małżami, do powtarzania nie raz. Zachęcam do wypróbowania. Cytrynowe risotto z małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomarańczową babką - wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej 3 jajka łyża soku z cytryny łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ryż ugotuj
Kuchnia Ellieoprószyć solą i podsmażyć na oliwie około 15 minut. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty mieszając. Dodać pomidory, chili lub harissę, ocet balsamiczny, skórkę i sok cytrynowy. Gotować na małym ogniu około 45 minut do niemal całkowitej redukcji płynów. Dodać bakłażana i paprykę, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Ostudzić
zadanie-gotowaniemąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150 g zmielonych orzechów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g wiórków kokosowych 250 ml mleka dodatkowo: sok z cytryny cukier puder Przygotowane: Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą
Życie zaczyna się w kuchnidomu. Jest idealnym deserem dla najmłodszych, a z dodatkiem cynamonu lub goździków smakuje jeszcze lepiej. Na blogu Lenki Przepisy Tradycyjne znajdziecie przepis na kisiel cytrynowy, który jest bardzo aromatyczny. Składniki: 3 duże jabłka 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody Przygotowanie: Jabłka obieram, trę na tarce
Kukuleczkiksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję gotowe skórki Dr. Oetker) - 60-100g ulubionych rodzynek (u mnie jumbo gold, dałam 60g, ale następnym razem będzie 100) W misie miksera rozkręcić masło na puszystą masę. Dodawać partiami
Smaczne Zdrowe