Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba
Karo in the Kitchenklasycznym – klasycznie z ryżem. Tylko ryż dla odmiany czerwony, a ryba zielona, bo zawinięta w szpinak. Na folii aluminiowej wykładamy liście szpinaku. Na nie kładziemy rybę doprawioną pieprzem cytrynowym. Na wierzch także kładziemy liście szpinaku. Zawijamy szczelnie folię i pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temp. ok. 160 st. C. Tylko tyle i aż tyle. Obiad
Kucharzycamogła być smażona. Wersja dorsza z pieca, przypadła jej do gustu :) Mi też, bo obyło się bez filetowania ;) SKŁADNIKI: 1 wypatroszony dorsz w całości (bez głowy) sól pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 2 plasterki cytryny świeży tymianek i rozmaryn A jak to zrobić: Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć z dwóch
Kuchnia w opałachśmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry Przygotowanie Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę dodałem do śmietany, wymieszałem, doprawiłem sola, pieprzem i curry. Wstawiłem
R'n'G Kitchendolewając do 95% spirytusu około 400 ml czystej źródlanej wody. 3. Wszelkie ingrediencje - cynamon w dużych kawałkach (zmielony przysporzyłby nam kłopotów z filtracją), wanilię przekrojoną wzdłuż, skórki pomarańczowe, mandarynowe, cytrynowe, korzeń arcydzięgla dodajemy podczas maceracji. 4. Litrem miodu, możemy zastąpić cukier, najlepiej jeśli będzie to miód lipowy, wielokwiatowy, raczej nie poleca się zbyt wyrazistych jak np. gryczany, gdyż może
W mojej kuchniprzyjemność i zadowolenie jest obustronne.. I masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka cytrynowa 3/4 szkl.wody II masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka agrestowa 3/4 szkl.wody Dodatkowo
Moje domowe kucharzeniekostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą
słodki bratekWiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu (likieru
Pasja SmakuPrzepis na filety rybne marynowane w zalewie pomidorowo-octowej. Potrawa najlepiej smakuje po kilku dniach. Składniki: ok. 700 g filetów rybnych (dałam mirunę) jajko bułka tarta pieprz cytrynowy, sól olej do smażenia Zalewa: 1/2 litra wody 3 łyżki octu łyżeczka cukru 70 g przecieru pomidorowego 70 g ketchupu 2 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 2 duże cebule
e-PrzepisyKulinarneBardzo często przygotowuję napój imbirowo-cytrynowy, zwłaszcza latem. Tym razem zrobiłam wersję zimową z cynamonem i goździkami. Ma on właściwości rozgrzewające, posłodzony jest cukrem trzcinowym, ale równie dobrze sprawdzi się miód. Zastanawiam się już nad następnym hasłem tygodnia. Mam kilka pomysłów, o jednym nawet wspominałam Maćkowi. Jednak od jakiegoś czasu kusi mnie inny temat, trochę taki przekorny, bez żadnych ograniczeń
zadanie-gotowanieprzed zrobieniem zdjęć (o zgrozo)! Jak widać - udało się jednak :) Jeszcze nie wiem do czego Marzena użyje swojego orange curdu ... (ale wiem, że będzie to coś pysznego). Mój krem cytrynowy ma już swoje przeznaczenie i przed końcem cytrusowego tygodnia znajdzie się w... Zaraz, zaraz, trzeba będzie tu zajrzeć, żeby się przekonać ;) Tak w ogóle lemon curd to anglosaski klasyk deserowy
zadanie-gotowanieSkorzystałam dzisiaj z przepisu Maćka i ugotowałam jego zupę chrzanowo-cytrynową. Bardzo dobra. Przyłączam się do opinii, że z powodzeniem może zastąpić tradycyjny żurek wielkanocny. Mój plan na dzisiaj była taki: ogarnąć mieszkanie i upiec mazurka. Pierwsza część w trakcie realizacji, a efekt drugiej widoczny na zdjęciu. Dotąd nie piekłam mazurków. Raczej kupowałam możliwie najmniejszy, ponieważ przerażała mnie ich słodycz
zadanie-gotowaniePoniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*: 5 różnych galaretek (np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa i niebieska) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić i poczekać
Ugotowaćczas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z limonką i lukrem limonkowym. Baby cytrynowe są pyszne i zawsze mnie zachwycały ale ta jest jeszcze pyszniejsza, wilgotna, puszysta, sprężysta, aromatyczna, orzeźwiająca. Na wielkanocnym stole będzie ozdobą dla oczu i brzucha, zachęcam do upieczenia. Babka limonkowo
Moje Małe Czarowanie